welke framemaat mountainbike

Welke framemaat mountainbike?

Als je van plan bent om een mountainbike te kopen, is het belangrijk om de juiste framemaat te kiezen. De framemaat bepaalt namelijk hoe comfortabel en efficiënt je kunt fietsen. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over de framemaat van een mountainbike.

Framemaat mountainbike: wat is het?

De framemaat van een mountainbike is de afstand tussen de trapas en de bovenkant van de zadelbuis. Dit wordt meestal uitgedrukt in centimeters. Het is belangrijk om de juiste framemaat te kiezen, omdat dit de positie van het zadel en het stuur bepaalt. Als de framemaat te groot of te klein is, kan dit leiden tot ongemak en zelfs blessures tijdens het fietsen.

Hoe kies je de juiste framemaat?

De juiste framemaat hangt af van je lengte en de lengte van je benen. Er zijn verschillende manieren om de juiste framemaat te bepalen:

1. Lengte meten

De meest gebruikte methode is het meten van je lengte. Hierbij gebruik je de volgende formule:

Lees ook:   Cannondale Moterra SL review: Full power e-bike onder de 20 kilo!

Lengte x 0,66 = framemaat

Als je bijvoorbeeld 180 cm lang bent, is de juiste framemaat 118,8 cm (180 x 0,66).

2. Beenlengte meten

Een andere methode is het meten van je beenlengte. Hierbij ga je met blote voeten tegen een muur staan en meet je de afstand tussen de grond en je kruis. Deze afstand vermenigvuldig je met 0,226. Het resultaat is de juiste framemaat.

3. Proefrit maken

De beste manier om de juiste framemaat te bepalen, is door een proefrit te maken op verschillende maten mountainbikes. Zo kun je zelf voelen welke maat het meest comfortabel is.

Welke framemaat past bij mijn lengte?

De juiste framemaat hangt niet alleen af van je lengte, maar ook van de geometrie van de mountainbike en je persoonlijke voorkeur. Toch kun je onderstaande tabel als richtlijn gebruiken:

Lengte (cm) Framemaat (cm)
150-160 33-38
160-170 38-43
170-180 43-48
180-190 48-53
190-200 53-58

Andere factoren om rekening mee te houden

Naast de framemaat zijn er nog andere factoren die van invloed zijn op het comfort en de efficiëntie van je mountainbike:

Zadelhoogte

De hoogte van het zadel is belangrijk voor een goede fietspositie. Als het zadel te laag staat, kun je niet genoeg kracht zetten en krijg je last van je knieën. Als het zadel te hoog staat, krijg je last van je rug en kun je niet goed bij de pedalen.

Stuurhoogte

De hoogte van het stuur bepaalt de positie van je bovenlichaam. Als het stuur te laag staat, krijg je last van je nek en schouders. Als het stuur te hoog staat, kun je niet genoeg kracht zetten tijdens het fietsen.

Lees ook:   24 uur MTB-race: 24 uur in de oude Pueblo in Arizona / VS

Framegeometrie

De geometrie van het frame bepaalt de zitpositie op de mountainbike. Een frame met een lagere standover-hoogte zorgt voor meer bewegingsvrijheid en controle tijdens het fietsen. Een frame met een hogere standover-hoogte zorgt voor meer stabiliteit en comfort.

Conclusie

De juiste framemaat is essentieel voor een comfortabele en efficiënte mountainbike-ervaring. Door je lengte of beenlengte te meten en een proefrit te maken, kun je de juiste framemaat bepalen. Houd ook rekening met de hoogte van het zadel en het stuur, en de geometrie van het frame. Zo kun je optimaal genieten van het mountainbiken.

FAQs

1. Kan ik de framemaat van mijn mountainbike aanpassen?

Ja, het is mogelijk om de framemaat van je mountainbike aan te passen door bijvoorbeeld een kortere of langere stuurpen te monteren. Houd er wel rekening mee dat dit invloed kan hebben op de geometrie van de mountainbike en daarmee op de fietservaring.

2. Wat is het verschil tussen een te grote en te kleine framemaat?

Een te kleine framemaat kan leiden tot een oncomfortabele fietspositie en blessures aan bijvoorbeeld knieën en rug. Een te grote framemaat zorgt voor een gestrekte houding en minder controle over de fiets.

3. Moet ik altijd de aanbevolen framemaat volgen?

Nee, de aanbevolen framemaat is slechts een richtlijn. Het is belangrijk om een proefrit te maken op verschillende maten mountainbikes en te kiezen voor de maat die het meest comfortabel aanvoelt.

4. Hoe kan ik de hoogte van het zadel bepalen?

De hoogte van het zadel bepaal je door met je voeten op de pedalen te gaan staan en de pedalen in de laagste stand te zetten. Het zadel moet nu net op heuphoogte zijn. Als je gaat zitten, moet je met gestrekte benen bij de pedalen kunnen.

Lees ook:   mountainbike routes utrechtse heuvelrug

5. Kan ik de hoogte van het stuur aanpassen?

Ja, de hoogte van het stuur is aan te passen door bijvoorbeeld een kortere of langere stuurpen te monteren. Houd er wel rekening mee dat dit invloed kan hebben op de geometrie van de mountainbike en daarmee op de fietservaring.