Freerider 2023: Pole Vikkelä Express in test – sneltrein

Ze zijn gek, de Finnen, denk je op het eerste gezicht bij de Pool Vikkelä Express. Deze fiets ziet er zo anders uit dan alle andere fietsen. Het jonge label uit Finland is een pionier van de langere en plattere trend. Bovendien gaan de Finnen tot het uiterste en produceren ze hun MTB’s volgens hun meer-is-meer-filosofie. Zoals alle palen is de paal gefreesd uit één taai blok aluminium (7075 T6). Dit resulteert in twee frameschalen, die vervolgens aan elkaar worden gelijmd. Blikvangers overal waar je kijkt: de monsterlijke achterbrug, de waanzinnig hoge trapas (373 mm), de gedraaide demper, de frameafdichting, etc. Overigens betekent “Vikkelä” “wendbaar” in het Duits, wat ons bijzonder nieuwsgierig maakte naar de geometriegegevens.

Maar genoeg van het achtergrondverhaal, wat zegt de popometer? Dat zegt vrij snel: comfortabel onderstel. De “zwevende” hangende schokdemper perst 190 millimeter veerweg uit de lange achterkant (454 mm) – je voelt het. Beide: de veerweg en de lange achterkant. Handleidingen? Alleen met Dwayne Johnson-armen. Ook de wielbasis (1304 mm) raadt aan: graag op de vallijn het dal in. En wij bevestigen: Met de Pole Vikkelä Express wil je rechtdoor gaan en doorgaan.

Dus: vikkelä nee, uitdrukkelijk ja. Ook het forse gewicht draagt daar veel aan bij: ruim 17 kilo met pedalen – dit stabiliseert, de stoere banden in dubbel karkas dempen extra. We kunnen niet bevestigen dat de Pole bijna behendig stuurt als een trailbike op tochten (dat is wat de fabrikant belooft).

Lees ook:   Merida eOne-Sixty 2024: E-bike klassieker opnieuw uitgebracht