Welk zadel is het beste voor MTB touring?

Denk je dat de banden het nummer één tuning onderdeel zijn op een mountainbike? Verkeerd. Het zijn ook geen handgrepen, slangen of schakelcomponenten, maar het onopvallende zwarte onderdeel dat zich onder de billen van de fietsers verbergt. Veel klanten nemen hun oude zadel mee om een nieuwe fiets te kopen. Dit komt omdat het in de fabriek geassembleerde model zelden perfect past bij de anatomie van de bestuurder. De bandenspanning? Kan worden aangepast. Het chassis? Is afgestemd in een paar eenvoudige stappen. Maar het zadel? Het past of het past niet.

Om deze reden voeren we geen zware vergelijkingstest uit voor de zadels. Want waar de testers vaak verrassend unaniem zijn over andere producten, komen drie proefpersonen, die meestal elk MTB-zadel onder de loep nemen, uit op drie vaak heel verschillende meningen op de lijst. Anatomie, zitpositie, mobiliteit, rijstijl – geen enkel ander onderdeel heeft zoveel individuele factoren als de aanschaf van een zadel. Om u een richtlijn te kunnen geven welke van de 14 MTB toerzadels in onze vergelijking een betrouwbare partner voor u zou kunnen zijn, hebben wij elk model uitgebreid opgemeten.

Noot van de redactie: De geteste zadels zijn van voorjaar 2022. De bevindingen over de verschillende bouwmethoden zijn echter ook valide.

Een speciale meetfolie geeft informatie over welk zadel de druk van het gewicht van de ruiter het beste weghoudt van het gevoelige perineale gebied. Met een speciaal ontwikkelde comfortmeting hebben we de bekledingshardheid en de dempingseigenschappen van de zadels bepaald. Daarnaast vind je in de testbrieven informatie over de bruikbare breedte van het zadel, een van de belangrijkste waarden van allemaal. In de regel verwijst de specificatie van de fabrikant naar de werkelijke breedte – twee specificaties die vaak sterk verschillen. Montage-expert Franziska Schmidt van Gebiomized legt in onze koopgids uit op welke criteria je ook moet letten als het gaat om MTB-zadels. Maar zelfs als u alle informatie in dit artikel zorgvuldig bestudeert: u zult waarschijnlijk niet in staat zijn om een “fitting” bij de dealer te vermijden. Want het juiste zadel is net zo individueel als de persoonlijke vingerafdruk.

Zo hebben we getest: Drukmeting

Om de verschillende drukverdeling zichtbaar te maken op de testmodellen, werkten we met complexe meetsoftware. De software, inclusief de drukmeetfolie, werd ons geleverd door het bedrijf SQlab. De metingen zijn gedaan in ons eigen laboratorium. Om een juiste zitpositie te garanderen, gebruikten de testers hun eigen wielen. De zadelbreedte is gekozen om overeen te komen met de zitbeenafstand van de testers. Om de laboratoriumwaarden te vergelijken met praktijkindrukken, reden we alle zadels op een gestandaardiseerde testronde.

Hoe de meetbeelden te lezen: Het witte gebied vertegenwoordigt de geladen meetpunten. Hoe sterker de individuele kleuren neigen van wit, grijs, blauw, groen naar geel en rood, hoe sterker de belasting. Zware lasten zijn niet per se slecht. SQlab (1) concentreert bijvoorbeeld bewust de belasting op de zitbeenderen op de 611 Ergowave Active en ontlast zo het schaambeen en het perineale gebied, terwijl de belasting op de Selle SMP (2) gelijkmatiger wordt verdeeld om piekbelastingen te vermijden en zo comfort te creëren. Een grotere belasting in het perineale gebied en op de zitbeentakken kan echter leiden tot gevoelloosheid of zelfs zuurstoftekort van de geslachtsorganen.Foto: BIKE Magazine

Hoe de meetbeelden te lezen: Het witte gebied vertegenwoordigt de geladen meetpunten. Hoe sterker de individuele kleuren neigen van wit, grijs, blauw, groen naar geel en rood, hoe sterker de belasting. Zware lasten zijn niet per se slecht. SQlab (1) concentreert bijvoorbeeld bewust de belasting op de zitbeenderen van de 611 Ergowave Active en verlicht zo schaamtebeen- en perineaal gebied, terwijl de belasting op de Selle SMP (2) gelijkmatiger wordt verdeeld om belastingspieken te voorkomen en zo comfort te genereren. Een grotere belasting in het perineale gebied en op de zitbeentakken kan echter leiden tot gevoelloosheid of zelfs zuurstoftekort van de geslachtsorganen.

Lees ook:   Minigereedschappen en luchtpompen op de proef gesteld - Pechhulp 2023 - Deel 1

Zo hebben we getest: Comfortmeting

We maten het zadelcomfort op een speciaal door Dipl.-Ing. Robert Kühnen ontwikkelde testbank. Een dummy met een zitbeen en schaambeen werd op de testzadels geplaatst en geladen met 500 Newton om het zinken in het zadel te simuleren. Een tweede meting met 1500 Newton bepaalde het comfort bij het rijden over een obstakel. Aan de ene kant tonen de waarden de algemene hardheid van het zadeldek en aan de andere kant het vermogen van het zadelframe, zadelschaal en pad om schokken tijdens de rit te absorberen.

Op deze testbank in het BIKE-testlab hebben we de hardheid van het zadeldek en het comfort van de MTB-zadels gemeten bij botsingen.Foto: Robert Kühnen

Op deze testbank in het BIKE-testlab hebben we de hardheid van het zadeldek en het comfort van de MTB-zadels gemeten bij botsingen.

Ergon SM Pro Heren

De SM Pro is sportief tot comfortabel gestoffeerd en spreekt zowel racers als tourers aan. Het vlakke zitgedeelte maakt eenvoudige positiewisselingen mogelijk. Er is voldoende ruimte voor de zitbeenderen en een geschikte positie is snel gevonden op het zadel. De licht stijgende achterkant geeft de renner ondersteuning op steile beklimmingen. Op de brede, comfortabele neus kunnen zelfs lange beklimmingen op een ontspannen manier worden beklommen. >> bijvoorbeeld hier beschikbaar*.

Druk: De druk rust netjes op het zitbeen, de lichte inzinking houdt het perineale gebied vrij, zelfs in de opwaartse positie.

Fizik Terra Argo X5

Met zijn V-vormige vorm en brede neus is de Fizik een goede keuze voor motorrijders die de neiging hebben om op de schaambenen te zitten. Maar ook de zitbeenderen worden breed gedragen. Rijders met dikke dijen botsen gemakkelijk tegen de uitstekende vleugels, de vulling is vrij strak en kan op de lange termijn op de hoekige zijkanten van de uitsparing drukken. De korte neus beperkt de klimpositie enigszins. >> bijvoorbeeld hier beschikbaar*.

Druk: De brede uitsparing en de licht gebogen vorm zorgen ervoor dat de dam ook in de klimstand vrij blijft.

Natural Fit Venec WS

Zodra je erop stapt, zak je diep weg in het zachte kussen van de Venec – dit is in het begin comfortabel, maar op de lange termijn kan het leiden tot verhoogde druk in het perineale gebied. De dijen van de testrijders botsten tegen de brede vleugels en de steil aflopende vorm beperkt de steun voor de zitbeenderen. Eigenlijk een damesmodel, maar ook op korte afstanden konden de mannelijke testers er goed mee overweg. >> bijvoorbeeld hier beschikbaar*.

Pro Falcon Gel

Met zijn strakke vulling is de Falcon meer een zadel voor sportieve mountainbikers. De vlakke zitting biedt brede, stevige ondersteuning voor de zitbeenderen, terwijl de lange, smalle neus ruimte biedt voor de dijen en voor positiewisselingen op lange beklimmingen. Door de vlakke achterkant moet de bestuurder echter zelf het houdwerk doen – er is geen steun aan de achterkant. Dit kan vermoeiend zijn op de beklimming.

Druk: De platte vorm verdeelt de druk tussen de zitbeenknobbel en de schaamlippen; Het midden is ondanks het reces niet helemaal opgelucht.

Procraft Zadel Carbon II

Veruit het lichtste zadel in de test en ook nog eens aantrekkelijk geprijsd. Vanwege zijn vorm is de Procraft echter alleen aan te raden voor zeer sportieve, ongevoelige rijders. De smalle vorm en de sterke kromming bieden weinig ruimte, je zit alsof je aangekoekt bent, een verandering van positie is nauwelijks mogelijk. In tegenstelling tot de Ergo zadels staat er op het vlakke al veel druk op de dam. Op de klim was het zadel een beetje glad.

Druk: Bijna alle druk is op de schaambogen, bovendien is het perineale gebied zwaar belast.

Prologo Dimensie NDR

Extreem kort en vrij strak gewatteerd. De vlakke zitting en de licht oplopende achterkant zorgen voor goede ondersteuning en voldoende ruimte voor de zitbeenderen. De verandering van positie op de klim wordt beperkt door de korte neus. Aan de randen van de Cusjacheraars kunnen drukpunten veroorzaken. Het slanke ontwerp laat ook ruimte voor gespierde dijen. Door de gebogen vorm is het zadel wat lastig af te stellen. >> bijvoorbeeld hier beschikbaar*.

Druk: Het gewicht van de rijder rust netjes op de zitbeenderen, de randen van de uitsparing zorgen op den duur voor drukpunten.

Ritchey Comp Pad

De Ritchey is vrij adequaat gewatteerd en produceert nauwelijks drukpieken, maar door de smalle vorm en de schuine flanken past hij alleen op zeer smalle zitbeenafstanden. Bovendien drukt het verhoogde centrum zonder kanaal zelfs in een rechtopstaande positie op het perineum en creëert zo drukpunten. Bij een sportieve houding neemt deze druk nog meer toe. De platte vorm geeft weinig steun aan de achterkant.

Druk: Door het sterk gebogen ontwerp is er veel druk in het damgebied. Daarom onze conclusie: alleen aanbevolen voor ongevoelige bestuurders.

SDG Bel Air 3,0

De Bel-Air heeft een beproefde en klassieke, vrij lange en smalle vorm. De zitbeenderen worden hier goed ondersteund, maar de minimale depressie kan het perineum niet volledig verlichten. Door de rechte vorm zonder schacht is de SDG eenvoudig aan te passen. De oplopende achterkant biedt goede ondersteuning op beklimmingen, de schaal en bekleding zijn vrij strak en nauwelijks gedempt. Het zadel is ook verkrijgbaar met een titanium of carbon frame.

Druk: Hoewel de SDG het gewicht aan de achterkant breed ondersteunt, kan het het taludgebied niet volledig ontlasten.

Selle Italia X-Bow Ti316 Superflow

Druk: Het grootste deel van het gewicht zit op de zitbeenderen. Het zadel werkt ook voor schaambeenladers en in een sportieve houding.

Selle SMP Hybride

Zodra je er voor het eerst op stapt, zak je als een pluche bank weg in de knuffelige bekleding. Als gevolg hiervan wordt de belasting over een groot gebied verdeeld, maar na een paar kilometer neemt de druk aan de randen van de uitsparing merkbaar toe. Door de sterk gebogen vorm is de Selle SMP moeilijk uit te lijnen, maar biedt wel een goede grip op de beklimming. Ook door het hoge gewicht niet de eerste keuze voor sportgeoriënteerde toerfietsers. >> hier bijvoorbeeld beschikbaar.

Druk: De zachte vulling verdeelt de druk over een groot gebied, maar het zadel biedt weinig ruimte voor de zitbeenderen. De proefpersonen vonden het ongemakkelijk aan de randen van de uitsparing.

Gespecialiseerde Power Arc Expert

De strak gewatteerde Power Arc Expert is een topzadel voor sportieve en doorgewinterde rijders. Een geschikte positie is snel gevonden, de zitbeenderen vinden goede ruimte, de achterkant ondersteunt goed bij het trappen. Het isolerende gebied wordt netjes ontlast zonder drukpunten te creëren. De slanke vorm past ook bij strakke dijen, de korte neus beperkt de positiewisselingen enigszins op de beklimming. >> bijvoorbeeld hier beschikbaar*.

Druk: De drukpieken zijn te wijten aan de harde vulling, maar komen alleen voor op de zitbeenderen. De dam blijft onder druk staan.

SQlab 611 Ergowave actief 2.1

Het stapsgewijze concept van de Ergo-fabrikant is een groot succes: hier wordt de dam volledig ontlast – zelfs bij een beklimming. De herziene 611 heeft een hoogwaardige afwerking, is beschermd op de flanken en strak gewatteerd. Het werkt dus optimaal, zelfs op lange ritten. De achterste trede zorgt voor veel tegensteun, de Active-functie dempt merkbaar, de laterale flex ontspant de rug. De juiste helling is een beetje moeilijk te vinden. >> hier beschikbaar*.

Druk: Hoge druk piekt, maar alleen op de zitbotten, door de trede en het kanaal, wordt het perineum idealiter ontlast.

Terry Fly Arteria Gel

Met de Fly Arteria heeft Terry een comfortabel en goed dempend langeafstandszadel in zijn assortiment. De brede, vlakke achterkant biedt voldoende ruimte om van tijd tot tijd van positie te veranderen. Ook hier is de druk bijna optimaal op de zitbulten en blijft het perineum ook vrij op de zadelneus. Druk op de randen van het reces werd niet bekritiseerd. De Terry is gemakkelijk uit te lijnen door zijn platte vorm. >> hier beschikbaart*.

Druk: Goede ondersteuning op de zitbeenknobbels, zelfs wanneer het bekken wordt gedraaid, blijft het perineum vrij. Er waren geen drukpunten op het reces.

WTB Volt

De absolute klassieker in het WTB-assortiment biedt door de lichtgolfvorm behoorlijke ondersteuning aan de achterzijde, maar is wat lastig aan te passen. De druk in het perineale gebied kan zelfs met de juiste instelling niet volledig worden uitgeroeid. De zeer zachte vulling filtert kleine bultjes weg, maar je zakt er diep in weg. Lange, brede neus, maar zeer beperkt instelbereik op het frame. >> hier beschikbaar*.

Druk: De zachte vulling voorkomt drukpieken en verdeelt de belasting over een groot gebied. Het perineale gebied wordt echter niet optimaal ontlast.

Source link