Warm en zonnig: 4 wintergebieden om te mountainbiken – Pro-tips

Het beste doel tegen winterdepressie: op naar het zuiden! Of het nu met de auto, de trein of het vliegtuig is, hangt niet alleen af van de weersvoorspelling, maar ook van de kosten en het ecologische geweten. Iedereen moet voor zichzelf beslissen of hij echt op het vliegtuig stapt voor zijn fietsvakantie, op een duurzame manier de trein neemt of toch de auto pakt. Het zijn vaak heel praktische vragen die van invloed zijn op de keuze van het juiste reisvoertuig.

Neem bijvoorbeeld E-MTB. Als u op vakantie waarde hecht aan het versnipperen van de paden met uw eigen fiets, moet u afzien van vliegen. E-bike-accu’s zijn gevaarlijke goederen en mogen niet worden vervoerd in het luchtvervoer van passagiers. Tegelijkertijd hoeft vliegreizen geen taboe te zijn voor e-mountainbikers. Er zijn goed uitgeruste fietsstations op veel fietsbestemmingen op vliegafstand.

Met de bio-bike zonder motor (en accu) is vliegen een stuk makkelijker. Toch is het de moeite waard om de huurprijzen voor hoogwaardige fietsuitrusting op de vakantiebestemming te controleren. Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij kost fietsvervoer per vliegtuig tussen de 40 en 100 euro per traject.

De Plan je reis met de trein Ook dit gaat niet zonder slag of stoot. Hoewel er voor de internationale langeafstandstrein staanplaatsen voor fietsen kunnen worden gereserveerd, zijn niet alle fietsgebieden echt gemakkelijk te bereiken. Het is dan ook geen wonder dat de overgrote meerderheid van de mountainbikers bij het plannen van hun vakantie op de auto vertrouwt, zelfs in de winter.

We vroegen vier reisvaardige fietsexperts naar hun favoriete winterbestemmingen. De professionele racers Nathalie Schneitter en Johannes Fischbach reizen van beroep, voor de globetrotters Alban Aubert en Tobi Woggon maakt fietsen deel uit van hun levensfilosofie. Hier zijn haar reis- en gebiedstips voor wintervermoeide mountainbikers.

Nathalie Schneitter, tweevoudig wereldkampioene E-MTB

Staat haar goed: Sinds het WK in Glasgow mag Nathalie Schneitter weer de regenboogtrui dragen. Daar werd de Zwitser voor de tweede keer dit jaar wereldkampioen in de e-MTB-discipline.Foto: Sebastian Schieck / Mediengruppe KlambtStaat haar goed: Sinds het WK in Glasgow mag Nathalie Schneitter weer de regenboogtrui dragen. Daar werd de Zwitser voor de tweede keer dit jaar wereldkampioen in de e-MTB-discipline.

Eigenlijk had de 37-jarige uit Solothurn al in 2016 haar afscheid van het professionele wielrennen aangekondigd. Maar toen maakte ze een opmerkelijke comeback. Drie jaar na haar pensionering herontdekte Nathalie Schneitter haar passie voor fietsen. Maar deze keer verruilde ze de crossfiets voor de e-mountainbike. Haar allereerste kennismaking met e-mountainbiken leverde meteen succes op, want in hetzelfde jaar hield ze na een opmerkelijke race de titel van wereldkampioen e-mountainbike hoog. Op de UCI Wereldkampioenschappen mountainbike van dit jaar in Glasgow, Schotland, verraste Schneitter opnieuw toen ze opnieuw in de regenboogtrui mocht glijden. Als tweevoudig wereldkampioene is ze nu de meest succesvolle vrouwelijke racer in de jonge e-MTB-discipline. Schneitter is niet alleen een succesvol professioneel coureur, maar ook een enthousiast wielrenner. Haar passie gaat veel verder dan wedstrijdsport. Ze staat bekend om haar vele fietsavonturen en wordt vaak de “Fietskameleon” genoemd. Ter voorbereiding op het WK nam ze zelfs deel aan een ultrawielerwedstrijd in Noorwegen over 1000 kilometer en 16.500 hoogtemeters.

Lees ook:   Beierse Woud: 3 MTB-rondes door het rots- en junglelandschap

Nathalie’s reistip: Wintergebied Ticino (Zwitserland)

In het kanton Ticino is Zwitserland het meest Italiaans, het klimaat is mild, zelfs in de herfst en winter, en de paden zijn meestal stofdroog.

“Omdat wij Zwitsers ook graag in de winter skiën, reis ik meestal alleen voor korte trips naar het zuiden. Een echte insidertip voor mij is Ticino in het zuidelijkste puntje van Zwitserland. Ticino, gelegen aan de zuidkant van de Alpen, heeft meestal zeer milde temperaturen, zelfs in de winter, en de reistijd is voor mij vanuit huis beperkt. Of het nu Monte Barr, Monte Generoso of andere geweldige tochten zijn, ik kan me hier uitleven. Trailplezier is in ieder geval gegarandeerdEn er komt een beetje Italiaanse flair bovenop, want in Ticino spreken ze Italiaans en de espresso is uitstekend.” – Nathalie Schneitter, tweevoudig wereldkampioen E-MTB

Info Ticino

Aankomst met de auto: via de St. Gotthard- en San Bernardinotunnels. Let op: Pas op voor snelheidscontroles! En vergeet het vignet niet!

Aankomst met de trein: Neem de DB of ÖBB naar Zürich of Basel, neem vanaf daar de SBB of FFS en ga verder met de Gotthardlijn. Voor fietsvervoer zijn een reservering en de internationale fietskaart vereist. Het is gemakkelijk te vervoeren in speciale fietstassen, maar je hebt hier ook de internationale fietskaart voor nodig.

>> tour- en gebiedsinformatie Ticino <<

Alban Aubert, mountainbike-avonturier

Vaak op reis, en vaak op zoek naar extreme ervaringen met de MTB: de Zwitserse avonturier Alban Aubert.Foto: Patrice SchreyerVaak op reis, en vaak op zoek naar extreme ervaringen met de MTB: de Zwitserse avonturier Alban Aubert.

Alban Aubert is een mountainbike-avonturier en freerider van het eerste uur. Al meer dan 20 jaar rijdt de Franstalige Zwitser met zijn mountainbike op bergtoppen en paden op alle continenten. Op zoek naar perfecte trails en de ultieme mountainbike-ervaring, heeft Alban altijd grenzen verlegd. Vijf vulkanen in vijf dagen, 20 alpine trails op één dag, verschillende eerste beklimmingen – Alban vestigt altijd de aandacht op zich met gekke acties. Hij was ook de eerste die meer dan 6000 meter klom op een e-mountainbike toen hij de Cerro Laguna Blanca in Argentinië reed. In Ecuador vestigde hij een wereldrecord voor de langste afdaling met 5078 meter afdaling van de Chimborazo-vulkaan. Records zijn echter niet wat Alban drijft. Het is eerder zijn dorst naar avontuur en ontdekking en zijn enthousiasme voor mountainbiken. Als zijn expeditie hem niet naar de verste uithoeken van de wereld brengt, is hij betrokken bij de aanleg en het onderhoud van paden op zijn thuisplek, de Chaumont in Neuchâtel.

Lees ook:   Met de E-MTB in de Vulkaaneifel: 3 dagen op trails rond de maren

Albans Reistip: Winter Area Finale Ligure (Italië)

Finale is al jaren een van de grote fietsbedevaartsoorden. Maar terwijl organische fietsers vooral met de shuttle naar de trailklassiekers gaan, opent de e-MTB nieuw terrein buiten de gebaande paden.
Foto: Markus Greber / Mediengruppe Klambt

“Ik blijf zelden op één plek. Zo heeft Ainsa, een trailparadijs in de Spaanse Pyreneeën, een zeer aangenaam klimaat. En als je op zoek bent naar avontuur, raad ik Marokko aan: Oukaimden in het Atlasgebergte, in de buurt van Marrakech. Idealiter gebeurt dit met een organizer, bijvoorbeeld Exoride.net. En natuurlijk is Finale Ligure altijd een goede optie in de winter. De reis is relatief kort, dus je kunt spontaan beslissen, afhankelijk van de weersvoorspelling. En het mooie van de E-MTB is dat je weg kunt blijven van de drukte van de shuttle.” – Alban Aubert, mountainbike avonturier

Info Finale Ligure

Aankomst met de auto: In de meeste gevallen is het zinvol om vanuit Duitsland via Zwitserland te reizen. Ergo Bregenz – Chur – San Bernadino – Bellinzona – Como – Milano – Savona – Finale. Vanaf de Duitse grens wordt continu tol geheven! Afstand: 680 km, 7 uur van München.

Aankomst met de trein: De reis naar Finale Ligure is gemakkelijk, behalve het fietsvervoer. Een huurfiets ter plaatse is misschien een beter idee.

>> tour en omgeving informatie Finale Ligure <<

Johannes Fischbach, downhill- en enduro-racer

Foto: Sebastian Schieck / GasGasReist de hele wereld over als ervaren wereldbekerrenner: Johannes “Fischi” Fischbach.

Johannes Fischbach is een van de meest succesvolle gravity bikers van Duitsland. De 35-jarige werd meervoudig Duits kampioen downhill en wist ook meerdere keren in de top 20 te eindigen in de UCI Downhill World Cup. Fischbach vierde zijn grootste successen in de discipline fourcross. Daar stond hij in totaal vier keer op het WKP-podium. In 2019 schreef “Fischi” geschiedenis toen hij vanaf de skischans in Klingenthal een record wilde vestigen in het MTB-verspringen. Een poging die eindigde in een grote horrorcrash. Sinds 2023 neemt Fischi deel aan de E-Enduro World Cup met zijn nieuwe sponsor GasGas.

Fischis Travel Tip: Wintergebied Gran Canaria (Canarische Eilanden, Spanje)

In het interieur van Gran Canaria: De bizarre bergwereld van het Canarische eiland lijkt vaak op een Jurassic Park-landschap.

“Als winterbestemming kan ik Gran Canaria aan iedereen aanraden. Er is waarschijnlijk geen plek op aarde waar je een stabieler mooi-weerklimaat hebt: bijna nooit regen, en van december tot februari meestal meer dan 20 graden. Het eiland is groot en gevarieerd, met geweldige paden en hoge bergen. Vochtig en groen in het noorden, droog in het zuiden – bijna als een maanlandschap.” – Johannes Fischbach, downhill- en enduro-racer

Info Gran Canaria

Aankomst per vliegtuig: Er zijn meerdere keren per dag rechtstreekse vluchten naar Gran Canaria (LPA) vanuit Duitsland. De vluchtprijzen naar de Canarische Eilanden zijn sinds Corona aanzienlijk gestegen en variëren sterk: extreem duur tijdens de schoolvakanties, er zijn goedkope goedkope vluchten in het laagseizoen. Neemt u uw eigen fiets mee ondanks de hoge transportkosten? Voor e-mountainbikers is dit sowieso uitgesloten, aangezien de lithium-ionbatterij als gevaarlijke goederen wordt beschouwd en niet in het passagiersluchtverkeer mag worden vervoerd. Maar ook mountainbikers, wielrenners en trekkingfietsers moeten zich afvragen of het de moeite waard is om hun eigen fiets mee te nemen. Fietsvervoer per vliegtuig kost tussen de 40 en 100 euro per enkele reis, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij. Ter vergelijking: Een goed onderhouden huurfiets (MTB of E-MTB) kost ongeveer 35 euro per dag.

Lees ook:   Nieuwe Bikepark Video: Hot Shots Fired - Girls Shred Epic Bikepark Leogang

>> tour- en gebiedsinformatie Gran Canaria <<

Tobias Woggon, Globetrotter

Gaat graag naar Toscane in de winter: Tobias Woggon.Foto: privéGaat graag naar Toscane in de winter: Tobias Woggon.

Kortom, Tobias Woggon is één ding: altijd onderweg. Al meer dan tien jaar leeft de 35-jarige zijn droom en rijdt hij op mountainbikes om zijn brood te verdienen. Woggon komt eigenlijk uit de buurt van Keulen, maar woont in Opper-Franken. Hij zit al zolang hij zich kan herinneren op de fiets: “Eerst maakte ik de lokale bossen onveilig, daarna ben ik gaan racen. Eerst downhill-marathons zoals de Megavalanche, later enduro-races.” Woggon nam meerdere seizoenen deel aan de Enduro World Series. Zijn grootste succes is echter het leren kennen van de wereld vanuit het zadel van zijn fiets: “Op een gegeven moment was ik niet meer zo enthousiast over reizen voor wedstrijden, omdat je maar een korte tijd op één plek was en je het land en zijn mensen niet kon leren kennen. Daarom reis ik nu naar de mooiste trails ter wereld zonder de stress van het racen en met een camera in mijn bagage en probeer ik de landen van hun zeer lokale kant buiten de gebaande paden te leren kennen”, zegt Woggon. Naast zijn reizen is Woggon verantwoordelijk voor regelmatige podcasts en multimedialezingen.

Tobi’s reistip: Wintergebied Toscane (Italië)

Geen onschuldige cipressenlanen meer: in Toscane zijn steeds meer trailliefhebbers aan het werk.
Foto: Max Schumann / Mediengruppe Klambt

“Ik voel me al jaren aangetrokken tot Toscane rond de kersttijd. Massa Marittima is altijd een goede keuze, maar vooral met de E-MTB is er zoveel meer! Bij Piombino ontwikkelt zich een echt trailparadijs, en ook het kleine schiereiland bij Orbetello is een must met een e-bike. Ik laat me graag inspireren door het Toscane-boek van Ines Thoma en Max Schuman.” – Tobias Woggon, globetrotter

Info Toscane

Aankomst met de auto: Als Duitse fietstoerist reis je waarschijnlijk met de auto naar Toscane. Aan het einde van de rit staat er ongeveer 800 kilometer op de teller vanuit Zuid-Duitsland. Vanuit het noorden is Piombino het snelst te bereiken. Punta Ala ligt 45 minuten verder naar het zuiden en het schiereiland Monte Argentario ligt ruim een uur verder naar het zuiden. Van daaruit is het eiland Giglio met de veerboot in iets minder dan een uur te bereiken.

>> tour- en gebiedsinformatie Toscane <<

Een must-read voor mountainbikers die een vakantie in Toscane plannen: Tuscany Trails van Ines Thoma en Max Schumann.Foto: Mediengruppe KlambtEen must-read voor mountainbikers die een vakantie in Toscane plannen: Tuscany Trails van Ines Thoma en Max Schumann.

Meer MTB-tochten in Toscane vind je in het boek Toscane Trails – Mountainbiken & Dolce Vita in het hart van Italië