Rose Backroad Flatbar: licht en sportief – toerfietsen in recensie

Alleen al tijdens een testrit kwam ik vier onverharde binnenwegen tegen, d.w.z. met een dropbar is de almachtige fiets tijdens de hoogconjunctuur duizenden keren verkocht, en terecht. Stiekem hadden we misschien gehoopt dat het model als platte staaf deze hype niet zou kunnen aanwakkeren, maar het is gewoon te goed. Om op de conclusie vooruit te lopen: als je van sportief houdt, zul je moeilijk kunnen kiezen tussen de twee versies. Dat Rose Backroad Flatbar profiteert vooral van het superstijve, hoekige frame en de korte balhoofdbuis. Je zit een stuk meer rechtop dan met een racestuur, de fiets maakt het echt moeilijk om langzaam te rijden.

Zelfs als je het te brede stuur uit alle macht bergop trekt, geven het frame en de onderdelen niet mee. Als je met een hoge bandenspanning rijdt, kan de vork zelfs iets te stijf zijn, wortels of stoepranden slaan vrij direct door naar je handen, wat betekent: buig je armen of laat leeglopen! Voor de billen heeft de fiets een bijzonder kenmerk in petto op het gebied van comfort: de extra lange zadelpen duikt alleen aan de voor- en zijkanten direct in het frame, aan de achterkant is hij open en alleen bedekt met een hoes. Op deze manier moet de paal meer afstand hebben waarover hij kan buigen en zo de berijder comfortabeler kan dragen.

Met de sportieve houding, het lage gewicht, de offroad-gewichtsverdeling en de geweldige banden worden het park en de onverharde paden het jachtterrein van de Rose Backroad, hij is zo wendbaar ondanks zijn massieve uiterlijk en straalt zoveel vertrouwen uit in de grip van de banden, dat andere motorrijders slalompalen worden. Piloten met echt vermogen missen misschien een of twee versnellingen op topsnelheid, maar de versnellingssprongen zijn nu aangenaam klein en de dubbele slinger heeft genoeg kleine versnellingen voor bergen.

Lees ook:   giant talon 0 mountainbike

De achtervolging over vaste paden, door gemakkelijk terrein en de stad is op geen enkele fiets zo leuk, endurance rollen is natuurlijk ook mogelijk, hoewel voor langere tochten concurrenten pronken met meer vaste punten en vooral met meer toegestaan laadvermogen. Als je meer dan 80 kilo weegt, moet je je bagage beperken, vooral omdat klemdragers zoals die van Aeroe of SKS niet noodzakelijkerwijs zijn goedgekeurd voor carbon stutten. Maar dit is precies waar het voordeel van het platte stuur ten opzichte van het grind ligt: je hebt meer ruimte voor stuurtassen. En drybags op de vork hebben minder invloed op de stuureigenschappen door de brede grippositie. Daarnaast is de Rose Backroad Flatbar veel origineler dan Backroad Gravel, een echt alternatief!

MYBIKE tip: Sport/Speed 1/2024