Uitgeprobeerd: Winter MTB-schoen Fizik Terra Nanuq GTX in constant vuilgebruik!

Laten we even kijken naar de theorie: het Gore-Tex Koala-membraan moet de motorrijder niet alleen verwarmen en beschermen tegen nat worden, het moet ook ademend zijn, zodat de voeten niet te veel zweten. Naast het Gore-Tex-membraan is ook het geïntegreerde fleece verantwoordelijk voor de bescherming tegen de kou. Het bovenwerk is gemaakt van een meerlaagse ripstop-stof en zou duurzaam en slijtvast zijn. Extra duurzaamheid en bescherming voor de tenen wordt geboden door de royale, thermisch gelamineerde kunststof (PU) coating in het zij-, hiel- en teengebied.

De Nanuq ziet er vrij spacey uit. De perfect glad getapete naden, de boa-vetersluiting en de korte ritssluiting geven aan: hier mag geen water binnendringen!. Blijkbaar is het echter de bedoeling dat er voorlopig geen voet doordringt. Want voor het eerst aankleden bleek lastig. De opening wordt nauwelijks verbreed met de 5 centimeter lange rits. Je voet erin knijpen en dan met je tenen de boa-sluiting aanduwen is het tegenovergestelde van “naar binnen glijden”. Hoe lang is de rits bestand tegen zo’n choke voordat er schade optreedt? Als je eenmaal binnen bent, past de schoen bijna perfect om je voet. Boa-kabel dicht, rits opgetrokken en de voet zit goed omsloten. Bij het lopen en tikken ter plaatse valt de nogal harde zool op – eigenlijk zou hij niet zo extreem hard moeten zijn, maar hij voelt aan als een plank. Dit zorgt voor gemakkelijk wegglijden op de hiel – je wilt spontaan afzien van urenlang te voet heuvels beklimmen. Eens kijken of het in de praktijk nog zachter zal zijn?

Lees ook:   Interview Elias Schwärzler: Bike influencers op een grote reis in "Bike the World"

Bij off-road gebruik vallen twee dingen direct op: de schoen is erg warm en brengt de kracht heel direct over op het pedaal! De NanuQ oogt enorm stijf en direct. Mijn vergelijking is een oudere Shimano-winterschoen, die in vergelijking veel zachter lijkt. De Nanuq is ook een klasse beter als het gaat om thermoregulatie. Tijdens testritten in de winter, vooral wanneer de grond niet helemaal hard maar modderig bevroren is, worden de voeten van testrijder Christian Schleker langzaam koud en uiterlijk na een uur gevoelloos. Twee uur wintervuil en daarna onder de douche gaan is als lopen op verkleumde ijsblokken – althans tot nu toe. Met de Fizik waren de laatste 5 tochten bij vuil weer nog tochten in Drecksweetter, maar de voeten! Droog! Warm! Comfortabel! Beter dan dit wordt het niet. Of toch niet?

Hoe goed de schoen ook op de voet zit en de kracht rechtstreeks op het pedaal overbrengt, hij is niet perfect als je bergopwaarts loopt op steil terrein. Het loopvlak is erg gripvast, zelfs in ijzige modder was uitglijden niet het probleem. Maar je voelt je nog steeds niet perfect geschoeid omdat de hielen bij elke stap iets omhoog glijden. Het mega strak aandraaien van de boa-sluiting bracht geen verbetering. Dus als je op zoek bent naar een schoen voor fietsalpinisme, vaak lang en uitgebreid moet duwen in steil terrein, of graag de laatste meters naar het kruis op de top te voet klimt, moet je de Fizik uitgebreid testen in de winkel. Natuurlijk zijn voeten anders en hoeft niet iedereen zo duidelijk uit te glijden als onze tester.

Lees ook:   mountainbike route enschede

Eerst en vooral moet een winterschoen de winter buiten houden en ervoor zorgen dat de voeten niet bevriezen in brokken ijs, zelfs niet op langere tochten in sneeuw en temperaturen onder het vriespunt. En dat is wat de Fizik Nanuq GTX perfect doet! Zelfs na twee uur in natte, modderige en ijzige omstandigheden zijn de voeten van onze tester droog, warm en comfortabel. Veel beter dan dit wordt het niet! De instap is een beetje omslachtig, omdat de schacht erg strak is gesneden en nauwelijks wordt verbreed door de korte rits. Het zit echter ook heel dicht bij de enkel en laat geen vocht of vuil door, zelfs niet als de broek omhoog kruipt en de schacht blootlegt. De hielslip was een lichte domper in de euforie van het vinden van de perfecte winterschoen. Maar dit kan ook te wijten zijn aan de vorm van de voet van de tester en hoeft niet voor iedereen te gelden. Daarom: Probeer het zeker eens uit in de winkel!