Nieuwe demper voor de rough: Dit is de Rockshox Vivid 2024

Gravity bikers moesten lang wachten op een nieuwe luchtklep van Rockshox. De nieuwe Vivid wil als downhill allrounder in de voetsporen treden van de oude demper. Naast maximale veelzijdigheid voor gevarieerde trails en een eenvoudige opstelling, hebben de Rockshox-ingenieurs bij de ontwikkeling van de nieuwe Vivid ook aandacht besteed aan de langst mogelijke duurzaamheid. De Rockshox Vivid Shock 204 zit boordevol nieuwe technologieën en is ontworpen om alles te doen, van ruwe paden tot grote drops en snelle downhill-racebanen.

Om mountainbikers het hoogste niveau van achterprestaties te bieden op veeleisende afdalingen, heeft Rockshox een positieafhankelijk dempingssysteem ontwikkeld. Met de zogenaamde ‘Touchdown RC2T-demping’ omzeilen de chassisspecialisten de compressiedemping van de hoofdzuiger voor de eerste tien procent van de veerweg. De volgende slag van 70 procent wordt gecontroleerd door een constant gedempte druktrap. De fasen van de verschillende demping lopen naadloos in elkaar over. Rockshox verwacht zowel een soepele respons aan het begin van de veerweg, als controle op ruw terrein. Levendige piloten kunnen de laatste 20 procent van de slag finetunen met een nieuwe hydraulische bottom-out. Rockshox ziet de voordelen van positieafhankelijke demping in de combinatie van een hoge gevoeligheid voor kleine trillingen en een vertrouwenwekkende continuïteit in een hardwerkende achterdriehoek.

Op de nieuwe Rockshox Vivid Ultimate RC2T kan naast de 20-weg gerasterde rebound ook de compressie bij hoge en lage snelheid onafhankelijk van elkaar worden aangepast. In de stapknop is een inbussleutel van drie millimeter geïntegreerd, die kan worden verwijderd en nodig is voor het aanpassen van de andere instelmogelijkheden. De drempelhendel verhoogt de trapondersteuning met een simpele beweging van de pols.

Lees ook:   Nieuwe E-Thirteen MTB-wielen voor Trail, All Mountain en Enduro

Op de nieuwe Rockshox Vivid-schokdemper verhoogt een hydraulische onderkant de compressiedemping tegen het einde van de rit. Om harde klappen onder controle te houden, lekke banden te voorkomen en toch de hele slag te kunnen gebruiken, is de nieuwe bodem op de Rockshox Vivid instelbaar. Vijf roosters maken het mogelijk om het dempingsgedrag te individualiseren over de laatste 20 procent van de veerweg. Tegelijkertijd maakt het nieuwe hydraulische systeem een meer variabele afstemming van de rebound mogelijk. De Rockshox Vivid shock moet de maximale prestaties uit het chassis van een breed scala aan e-mountainbikes, enduro’s en downhill fietsen halen.

Naast de hydraulische afstelling maken de Rockshox bodemloze tokens het ook mogelijk om de bodem in de luchtveer aan te passen. De Debonair luchtveer blijft het hart van de Rockshox Vivid schokdemper. Een grote hoeveelheid lucht belooft een lineaire rijervaring en een hoge gevoeligheid voor kleine hobbels. Op het pad moet dit in gelijke mate tot uiting komen in controle, comfort en ondersteuning. Natuurlijk heeft de Vivid ook het voordeel van een breed instelbare luchtvering ten opzichte van stalen veerdempers. Nieuwe olie in de vorm van de Maxima Plush Dynamic Suspension Lube moet nu de wrijving van de demper langer laag houden. Rockshox verdubbelt het aanbevolen onderhoudsinterval van de Vivid-schokdemper van 50 naar 100 rijuren.

Rockshox houdt zich ook aan de bekende modelgradaties Ultimate, Select+, Select van een versie zonder naamachtervoegsel voor de Vivid. Voor downhill gebruik voegen de Amerikanen een model toe met aangepaste RC2 demping en de naam Ultimate Downhill (UDH). Interessant is dat Rockshox de varianten van de Vivid zal reserveren met eenvoudigere innerlijke werkingen voor complete fietsuitrustingsstukken. Alleen de Vivid Ultimate en de Vivid UDH zijn vrij beschikbaar voor retrofitting. Voor een standaardversie van de nieuwe Rockshox Vivid Ultimate met inbouwmaten van 230×65 geven de ophangingsprofessionals een gewicht van 300 gram op. Zowel de Vivid Ultimate als de Vivid UDH kosten £ 874.

Lees ook:   Topeak Journey Trailer: De fietskar voor tochten in een langdurige test

Hoewel niet alle modellen beschikbaar zullen zijn voor eindklanten, optimaliseert Rockshox de Vivid voor bepaalde fietsen af fabriek. Bepaalde e-MTB’s, enduro’s en downhillfietsen worden vanaf 2019 uitgerust met een Vivid-schokdemper die speciaal is geoptimaliseerd voor hun kinematica. Deze omvatten fabrikanten zoals Canyon, Commencal, Nukeproof, Pivot, Santa Cruz, Specialized, Transition, Trek, Yeti, YT. Naast de eigenlijke dempers introduceert Rockshox ook bijpassende accessoires. Onder hen bijvoorbeeld de Vivid Tool Kit voor het demonteren van de demper voor service – kosten: 170 euro. Een lageradapterset voor 32 euro is ontworpen om de wrijving van de standaard busmontage te verminderen. Met de Vivid Ultimate RC2T Reservoir upgrade kit voor 245 euro, de prestaties van de Vivid-modelreeks kunnen worden geoptimaliseerd.