ISPO München: Wat is er nieuw aan fietsen op ISPO 2023?

De Internationale Vakbeurs voor Sportartikelen en Sportmode – de officiële naam van ISPO in München – is altijd de vakbeurs voor wintersporters geweest. Nieuwe toerski’s, de heetste van de snowboardpers, hightech voor de gletsjerhellingen… Dit jaar lijkt het erop dat het merendeel van de circa 2400 exposanten een groot overkoepelend thema heeft: DUURZAAMHEID. “Circulaire economie”, “Gerecycleerde PFC”, “Petroleumvrij”, “Herbruikbaar materiaal”… Kraampjes zonder dergelijke slogans leken bijna net zo achterhaald als “rokerscafé” en “schnitzelweek!”.

Elk jaar worden tal van (nieuwe) producten door een jury bekroond op ISPO en andere beurzen omdat ze bijzonder innovatief zijn met betrekking tot een bepaald aspect. Hal B1 (“Future Lab”) op het ISPO in München staat in het teken van innovaties. Er is een Sustainability Hub (hub voor duurzaamheid) en vooral alle producten die zijn bekroond met de ISPO Award – meer dan 100 stuks in aantal, van toerskivellen tot waterski’s en van dumbbells tot hardloopschoenen. Een groot deel hiervan wordt echter gekenmerkt door het feit dat minerale olie achterwege wordt gelaten, gerecyclede materialen worden gebruikt of het milieu op de een of andere manier wordt beschermd.

Er zijn ook een paar min of meer nieuwe producten voor de fietsindustrie. Over de composteerbare pads voor beschermers van RE ZRO We hebben ook al gemeld het PFC-vrije Goretex-membraan verschijnt nu in verschillende producten, nieuw hier is het hardloopjack van Gorewear. Aan de andere kant is de koersbroek van Gorewear met 3D-geprinte zeem en grondstofbesparende productie volledig nieuw. Hoewel de Nemo-rugzak qua vorm en kleur meer doet denken aan de jaren 90, is hij volgens de jury volledig recyclebaar en volledig gemaakt van één materiaal. Ook zijn alle onderdelen te repareren.

Lees ook:   beste mountainbike parcours nederland

Dus dwaalden we rond in het ISPO in München en zochten we naar nieuwe en spannende dingen die interessant zijn voor fietsers. Het gastland van dit jaar is Korea. Maar ook zonder de exposanten expliciet uit Korea, waren het vooral fabrikanten van kleine maar belangrijke producten uit Azië die kwamen. Rugzakgespen, schoenveters, maar de stoffen waaruit onze droomjassen of -brillen bestaan, komen uit Azië. Dit werd ook dit jaar weer duidelijk waargenomen. En dat is waar duurzaamheid om de hoek komt kijken – in het beste geval. Het volgende is echter onze verzameling productnieuws, zonder te beweren volledig te zijn.