MAXXIS BIKE Transalp 2024: E-MTB-avontuur over de Alpen!

Ze is de moeder van alle rittenkoersen. Vies, extatisch, episch – zo trekt de BIKE Transalp sinds 1998 professionele en amateurracers uit de hele wereld door de meest spectaculaire regio’s van de Alpen. Na een onderbreking van twee jaar vanwege Corona gaat op 9 juli de jubileumeditie van de traditionele race van start: de 25e BIKE Transalp wordt een echt trail- en panoramaspektakel. Het geheim van de etappes en locaties is nog niet onthuld, maar het is nu al duidelijk: de route van de Zugspitze naar het Gardameer wordt een aria van supertrails en bombastische panorama’s. In totaal verzamelen de deelnemers meer dan 500 kilometer en 16.000 hoogtemeters op zeven secties. Het belangrijkste nieuws is echter dat in 2024 ook e-mountainbikers voor het eerst de unieke Transalp-sfeer kunnen opsnuiven.

Ook in de racewereld zijn de reacties op deze première positief. Marathonlegende Karl Platt, bijvoorbeeld, nam al vroeg een pro-MTB-standpunt in op de Transalp: “Ik rijd zelf graag op een e-MTB en de Transalp is een geweldige ervaring – dat mag je niemand ontzeggen. En je kunt het zeker zo organiseren dat muscle bikers en e-bikers elkaar niet in de weg zitten.”

En dat is precies wat de verantwoordelijken rond routemanager Marc Schneider voor ogen hadden: het vreedzaam samenleven van mountainbikers met en zonder e-ondersteuning op de Transalp. Hoewel beide groepen dezelfde route zullen afleggen, zodat ze elkaar niet in de weg lopen, zullen de e-bikers met voldoende afstand achter het veld van muscle bikers starten. Belangrijke boodschap voor alle e-mountainbikers: er is geen timing van start tot finish op de etappes. Bovenal moet elke e-mountainbiker kunnen genieten van de paden, het landschap en de sfeer. Toch zal de sportieve geest natuurlijk vereist zijn: met meer dan 3000 hoogtemeters per etappe, scherpe afdalingen en technisch veeleisende hellingen hangt het af van de rijtechniek, het uithoudingsvermogen en, last but not least, het batterijbeheer van de deelnemers. En natuurlijk zal er ook wat wedstrijdkruid zijn op de EMTB Transalp: want op elke etappe zijn er speciale uitdagingen met tijdwaarneming, die de technische en fysieke vaardigheden van de e-bikers op de proef stellen.

Lees ook:   7 fietstochten in wijngebieden in Duitsland, Oostenrijk en Italië

Aangezien elke e-biker weet dat batterijbeheer uiterst belangrijk is tijdens lange tochten, zullen deelnemers en organisatoren van evenementen speciale aandacht besteden aan dit aspect. Want met meer dan 3000 hoogtemeters per etappe kun je in sommige gevallen niet rondkomen met een accu, zelfs niet met een grondstofbesparende rijstijl. Daarom moet elke starter bij de EMTB Transalp een tweede accu hebben en een totale accucapaciteit van minimaal 1200 wattuur. Op elke etappelocatie zijn oplaadfaciliteiten voor de e-bike accu’s. En op elke etappe wordt ongeveer halverwege de route een station opgezet om de batterijen te vervangen. Het organisatieteam van Transalp zorgt voor het transport van de vervangende batterijen naar de wisselstations, het vervangen van de batterij tijdens de etappe is alleen toegestaan in deze wisselzones. Dit betekent dat er slechts één batterijwissel per fase mogelijk is.

Uiteraard zijn voor de EMTB Transalp alleen in de handel verkrijgbare elektrische fietsen met motorondersteuning tot een maximumsnelheid van 25 km/u toegestaan. Systemen die tijdens de etappe kunnen worden omgebouwd tot speed pedelecs (motorondersteuning tot 45 km/u) zijn niet toegestaan.

Deze Transalp wordt een heel bijzondere ervaring voor e-mountainbikers: want de combinatie van jubileum Transalp en e-MTB-première is uniek. En pas nu op: als je deel wilt uitmaken van deze unieke ervaring, moet je volhouden, want het aantal startplaatsen is beperkt tot 75 deelnemers!