TRP EVO: Tektro wil de grote spelers aanvallen met nieuwe MTB-schakelgroep

Over het algemeen zijn er twee opties bij het kiezen van een MTB-groepset: Shimano of Sram. Wat als er binnenkort een alternatief was? Een ploegengroep voor de MTB die belooft te kunnen spelen in een competitie met de besten?! Dit is precies wat TRP wil bieden. TRP – de high-end productlijn van de Taiwanese fabrikant Tektro – staat al bekend om zijn zeer krachtige rem DH-R EVO en 13 miljoen Tektro-instapremmen die per jaar worden geproduceerd. Dus nu het grote bestek: gloednieuwe versnellingspook en versnellingspook, cassette, crankset en versnellingsrand evenals trapas.

Tijdens een “sneak preview” voor slechts een paar internationale journalisten in Taichung, waar het hoofdkantoor van TRP / Tektro is gevestigd, presenteerde een van de oprichters, Aver Tsai, en zijn ontwikkelaars de TRP EVO-schakelgroep. Een 12-speed variant (TRP EVO 12) in goud en zilver en een 7-speed downhill groep (TRP EVO 7) – ook voor E-MTB. Optioneel zijn er carbon onderdelen of aluminium – afhankelijk van de prijsklasse. Strikt genomen is de TRP-groepset die nu wordt gepresenteerd de verdere ontwikkeling van de bestaande DH7- en TR12-circuits van TRP. Volgens Lance Larrabee, Managing Director bij Tektro/TRP, moet de nieuwe EVO kwalitatief passen bij Sram X01 en Shimano XTR. De achterderailleur en de cassette (volgens de beschikbare informatie) zijn echter onder de X01-onderdelen geprijsd.

De EVO Group is nog maar het begin. We willen alles met ons bundelen. –Lance Larrabee, Tektro/TRP Algemeen Directeur

De componenten van de TRP EVO-aandrijving – een nieuw ecosysteem voor de MTB-markt

Om een bestaande markt te betreden met grote spelers als Shimano en Sram, moest Tektro het mijnenveld van zo’n 17.000 bestaande patenten omcirkelen. Wat volgens verklaringen van de ontwikkelingsafdeling van Tektro bijna net zo moeilijk was als de technische ontwikkeling zelf.

De EVO 12 achterderailleur – Gold werkt altijd

De nieuwe TRP EVO-achterderailleur bouwt voort op de bestaande 12-versnellingsbakken en maakt gebruik van elementen die in samenwerking met atleten zijn ontwikkeld. Een van hen is de zogenaamde “Hall Lock” – genoemd ter ere van DH-Pro-technicus Aaron Gwin, John Hall, die met het idee kwam. Met een hendel kan de rotatie van de TRP EVO-achterderailleur rond de derailleurhanger volledig worden voorkomen. Met als gevolg dat de achterderailleur nauwelijks klopt in ruw terrein en de ketting strak blijft. In dezelfde richting gaat het idee om het parallellogram van de achterderailleur horizontaal uit te lijnen, zodat krachten die werken door sprongen of worteltapijten geen effect hebben op de functie ervan.

Lees ook:   Routegids Gran Canaria | mountainbike-magazin.de
Het parallellogram van het circuit is (gemonteerd) horizontaal op de grond, wat de invloed van ruwe paden moet minimaliseren.Foto: TRP Cycling

Bekijk de dagprijs

Het parallellogram van het circuit is (gemonteerd) horizontaal op de grond, wat de invloed van ruwe paden moet minimaliseren.

Om het onderhoud eenvoudig te maken, of zelfs eenvoudiger dan voorheen, kan het Hall Lock snel worden geopend met een grote hendel – zodat de TRP-achterderailleur opnieuw kan worden gedraaid. Een mechanisme op de achterderailleurkooi (kooiontspanner) maakt het ook mogelijk om de veer los te koppelen, zodat het achterwiel gemakkelijk kan worden verwijderd.

De kooi zelf is ook carbon en wordt, net als de carbon crank van de nieuwe aandrijving, door TRP zelf geproduceerd. Rollen met 12 of 14 tanden en afgedichte lagers draaien in de kooi. Volgens (niet helemaal definitieve) informatie van de Taiwanees zou de TRP EVO 12 achterderailleur 301 gram moeten wegen en 240 Amerikaanse dollars kosten in de gelimiteerde gouden versie of 230 dollar in zilver. Europrijzen waren nog niet beschikbaar op het moment van de preview.

Vergelijking met het bestaande TRP-circuit

John Calendrille, een van de hoofdontwerpers van het circuit bij Tektro, is trots: “De 2e generatie van het circuit is slechts een paar, maar 10 stappen verder!” Het eerste wat je moet vermelden is de 50 procent stijvere B-Knuckle van de achterderailleur. Ook is de voorste knokkel stijver, lichter en vooral compacter gemaakt. Hierdoor komt het parallellogram dichter bij het wiel, de versnellingspook steekt minder ver naar buiten uit. Daarnaast is de ruimte voor modder die vast komt te zitten op de rollen vergroot zodat ze niet vast komen te zitten in de kooi.

TRP EVO 12 Shifter – schakelhendel schakelt tot 5 versnellingen met één druk op de knop

De versnellingspook is in principe ook al bekend van de bestaande schakelgroepen. TRP heeft echter welf luistert naar de feedback van zijn atleten en optimaliseert deze op sommige plaatsen, legt TRP-ontwikkelaar John Calendrille uit. Wat ons in onze test ook was opgevallen was de (steeds) grotere vingerkracht die nodig is om te schakelen. Dit is nu verleden tijd: volgens de eerste indruk schakelt de EVO 12 versnellingspook snel, heeft hij wat druk nodig, maar schakelt hij vervolgens precies in met een schone klik.

Als je eerder op de grote innovatie op de EVO 12 Shifter hebt gedrukt, kun je tot vijf versnellingen schakelen met één swing. Een lichte klik geeft altijd feedback wanneer de volgende versnelling is bereikt. En dat doen ze net zo netjes als in de single mode. Een andere verbetering waar ontwikkelaar John Calendrille op wijst, is de nieuwe kabelgeleiding op de versnellingspook, die nu parallel aan het stuur loopt. Dit moet een moderne (ook geïntegreerde) kabelorganisatie op het stuur mogelijk maken. De TRP-versnellingspook moet 139 gram (met klem) of 125 gram wegen. Tegen de prijs geeft TRP 110 US dollar (gold edition) en 100 dollar aan.

Vergelijking met de bestaande TRP-schakelhendel

Ergonomisch is er aan de EVO 12 Shifter gesleuteld, wat er precies is veranderd, maar alleen in directe vergelijking merkbaar zou moeten zijn. TRP daarentegen heeft de zeer praktische afstelling van de hefbomen overgenomen van zijn voorganger. Zo kan het startpunt van de twee pushers aan de onderkant met +-20 graden in hoek worden aangepast. Het kan worden gemonteerd via een klem of direct op de remhendel (lucifermaker).

We willen meer concurrentie op de fietsmarkt en minder “hetzelfde” voor de klant. – Lance Larrabee, Tektro

TRP EVO 12 Cassette – Goud vs. Regenboog

Met de cassette van de nieuwe Tektro-aandrijving moet misschien een teken tegen de concurrentie worden gezet – althans visueel. Hoewel bekend is dat Sram alleen het grootste tandwiel anders verft, dompelt TRP er twee in goudstof. Ter vergelijking: TRP wil naast X01 en XTR staan, qua gewicht lukt dit goed met 372 gram voor de EVO 12 cassette. En met een adviesprijs van 430 of zelfs 500 euro voor Sram komt TRP met 399 US dollars aangenaam goedkoop.

De aluminium en stalen rondsels van de cassette worden uit één blok gefreesd.Foto: TRP Cycling

De aluminium en stalen rondsels van de cassette worden uit één blok gefreesd.

De TRP cassette is microspline compatibel en heeft 10-52 tanden (10-11-13-15-18-21-24-28-32-36-44-52). Om slijtage binnen de perken te houden, vertrouwt TRP op een gesmeed stalen blok voor de 10 niet-gouden tandwielen, waaruit de rondsels uit één stuk worden gefreesd. De twee grote rondsels daarentegen zijn gemaakt van 7075 aluminium en gefreesd uit een blok.

Voor de harde afdalingen: de TRP EVO 7 DH cassette

Speciaal voor de downhill familie, die altijd ondersteund is geweest door Tektro/TRP, zit er een aparte 7-speed cassette naast de achterderailleur. Deze is hyperglide-compatibel en heeft 11-24 tanden, in de divisie: 11-13-15-17-19-21-24. De EVO 7 cassette bestaat puur uit stalen rondsels en heeft als extra een geïntegreerde, CNC-gefreesde spaakbeschermer als aluminium. Dus zelfs onder de zwaarste concurrentieomstandigheden mag de ketting niet tussen het grote tandwiel en de spaken afspringen.

Lees ook:   Nieuwe MTB-producten: 5 nieuwe fietsen en onderdelen in een snelle check
Zodat de ketting tussen de grote tandwielrand en spaken verdwijnt, heeft Tektro een beschermende muur geïnstalleerd - gemaakt van aluminium, de rest van de cassette is gefreesd van staal.Foto: TRP Cycling

Zodat de ketting tussen de grote tandwielrand en spaken verdwijnt, heeft Tektro een beschermende muur geïnstalleerd – gemaakt van aluminium, de rest van de cassette is gefreesd van staal.

TRP EVO crank set: sterker dan de concurrentie!?

Bij de sneak preview van hun nieuwe componenten leken veel Tektro-ontwikkelaars bijzonder trots te zijn op de EVO-crankset, die ook verkrijgbaar is in carbon en aluminium. Aan de ene kant – zegt Louis Tsai, zoon van de gelijknamige oprichter en als ontwikkelaar grotendeels verantwoordelijk voor het EVO-project – wordt het carbon zelf geproduceerd door Tektro. Aan de andere kant voldoet de crank niet alleen aan de 50.000 testcycli voor ISO-certificering, maar ook aan 500.000 in de eigen test van de fabriek. De TRP EVO-crank is bestand tegen statische belastingstests tot 1000 kilo. “Het is waarschijnlijk de sterkste zwengel op de markt”, zegt Tsai.

De crankarm is gemaakt van carbon - het kettingblad met afwisselende tanden van verschillende diktes. De ketens van de concurrentie hebben waarschijnlijk geen kans?!Foto: TRP Cycling

De crankarm is gemaakt van carbon – het kettingblad met afwisselende tanden van verschillende diktes. De ketens van de concurrentie hebben waarschijnlijk geen kans?!

Het wordt geleverd met een spindel van 30 mm en is verkrijgbaar in lengtes van 165 mm en 170 mm. Het gewicht moet 504 gram zijn zonder kettingblad – dit zet nog eens 81 gram (met 32 tanden) erop. Qua kleur komen goud en zilver hier ook voor 350 dollar op de toonbank.

De aluminium versie van de TRP EVO-crankset, die alleen in zwart wordt geproduceerd, kost een slankere 150 dollar en zou verkrijgbaar moeten zijn in drie lengtes: 165, 170 en 175 millimeter.

4 verschillende kettingbladen voor de EVO cranks

TRP biedt drie trailvarianten en een DH-versnellingsvelg met zijn nieuwe EVO-aandrijving – dit verwijst naar de kleuren. In de finish wordt het downhillblad veel stabieler gefreesd. Voor iedereen zijn er 30, 32 en 34 tanden om uit te kiezen en de 3 of 6 mm offset (DH).

Wat ze allemaal gemeen hebben is “Wave Technology” – afwisselend brede en smalle tanden van het kettingblad. Vergelijkbaar met smalbreed bij Sram, maar dat is precies wat vermoedelijk alle ketens van de concurrentie uitsluit. Hiervoor vertrouwt Tektro op een samenwerking met de Taiwanese ketenfabrikant KMC, die de keten voor de EVO Group bijdraagt.

Tektro biedt 3 standaarden voor zijn EVO trapas

Als laatste bouwsteen in het TRP EVO-ecosysteem introduceert Tektro de trapas. Het zal betrekking hebben op de drie industriestandaarden BSA 68/73, PF92, PF30, hebben een diameter van 30 millimeter en zullen naar verwachting $ 43 bedragen.

Met de trapas van TRP is bijna de hele aandrijving bij elkaar - de ketting levert (ook in goud) KMC, ook een fabrikant uit Taiwan.Foto: TRP Cycling

Met de trapas van TRP is bijna de hele aandrijving bij elkaar – de ketting levert (ook in goud) KMC, ook een fabrikant uit Taiwan.

Wat is de volgende stap?

Een eerste rijverslag van de nieuwe TRP-componenten wordt hier binnenkort gepubliceerd. Na de exclusieve preview konden we een Intense Primer 29 testen, uitgerust met de complete TRP EVO-aandrijfgroep in zilver – wat volgens Tektro waarschijnlijk de variant met het hogere aantal op de markt zal zijn.

Tektro is van plan om zijn TRP-aandrijflijn officieel te presenteren op het Seaotter Bike Festival in Monterey, Californië: 20 april 2023. Tegelijkertijd zullen de componenten naar verwachting ook in de verkoop gaan. De eerste mountainbikefabrikant die vertrouwt op de volledige TRP-aandrijving is Intense uit de VS.

Source link