Giant Trance X E+ Elite: Nieuwe lichte e-bike met volledig motorvermogen

Er is nauwelijks iets waar Giant zo trots op is als zijn motoren. De hardware van de Syncdrive-schijven komt van de ontwikkelingspartner Yamaha, maar software, verbindingen, batterijen en afstandsbediening komen uit de pen van de Giant-ontwikkelaars en zorgen ervoor dat de fietsen hun eigen karakter krijgen. Het is dus moeilijk voor te stellen dat de eerste Light E-MTB uit Taiwan gelanceerd zal worden met een andere aandrijving, bijvoorbeeld van Fazua of TQ.

En zo is het niet. Met de nieuwe Light E-MTB, die volledig Giant Trance X Advanced E+ Elite heet, zet Giant zich ook in voor volledig motorvermogen in de Light E-MTB en installeert hij ook een ongeknepen Syncdrive Pro 2-aandrijving met maximaal 85 Newtonmeter en een piekvermogen van ongeveer 500 watt in de eerste lichte e-bike van het merk. De schijf wordt gevoed door een permanent geïnstalleerde batterij met 400 wattuur. Het topmodel weegt net geen 20 kilo en is daarmee bijna drie kilogram lichter dan het normale topmodel van de Trance X Advanced E+ met afneembare 625 accu, maar helaas ook veel duurder.

Giant Trance X Advanced E+ Elite 0 // 12999 Euro // 400 Wh // 19,61 kg (maat L) // 29/27,5 inch // 150/140 mmFoto: Max Fuchs

Giant Trance X Advanced E+ Elite 0 // 12999 Euro // 400 Wh // 19,61 kg (maat L) // 29/27,5 inch // 150/140 mm

De Giant Trance X E+ Elite in een oogopslag:

  • Motor: Giant Syncdrive Pro 2 (85 Nm)
  • Batterij: 400 Wh permanent geïnstalleerd, range extender met 200 Wh optioneel (599,90 Euro)
  • Frame: Carbon
  • Veerweg: 150/140 mm
  • Wielmaat: Mullet (29 inch voor, 27,5 inch achter)
  • Prijs: drie modellen tussen de 6799 en 12999 euro
  • Gewicht: 19,61 (topmodel, EMTB-meting)
  • Fox Live Valve en eigen stuurpen in topmodellen
  • Maten: S, M, L, XL

400 wattuur permanent geïnstalleerd: De nieuwe batterij van de Giant Trance Elite

Volgens ontwikkelaars was het ophalen van het ongebreidelde motorvermogen met een kleine batterij de belangrijkste uitdaging bij de ontwikkeling van de Giant Trance Elite. De nieuwe 400-batterij vertrouwt daarom op de nieuwe 22700 Panasonic-cellen, die onlangs zijn gebruikt in de 800-batterij van Giant. Deze cellen moeten een bijzonder uniforme prestatie leveren, zelfs bij veranderende temperaturen en hier duidelijk in het voordeel zijn ten opzichte van oudere cellen in andere batterijen.

In de onderbuis zit de permanent geïnstalleerde, nieuwe 400 batterij van Giant. Een buitenschaal van aluminium is niet de gemakkelijkste oplossing, maar zou de batterij bijzonder veilig en stabiel moeten maken. De productie vindt plaats in een nieuwe fabriek en zal volledig CO2-neutraal zijn.Foto: Max Fuchs

In de onderbuis zit de permanent geïnstalleerde, nieuwe 400 batterij van Giant. Een buitenschaal van aluminium is niet de gemakkelijkste oplossing, maar zou de batterij bijzonder veilig en stabiel moeten maken. De productie vindt plaats in een nieuwe fabriek en zal volledig CO2-neutraal zijn.

Echter: Rotwild biedt met de 375cc-fietsen een vergelijkbaar concept van kleine accu en volledig motorvermogen. Voor zover we weten, worden commercieel verkrijgbare cellen in de batterij gebruikt zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties. Hier kan de batterij eenvoudig worden verwijderd, de Giant is permanent geïnstalleerd. Bij Giant kan het bereik echter met 50 procent worden uitgebreid via de optionele range extender (599,90 euro). Zo is de Trance Elite ofwel een lichte E-MTB met vol vermogen voor het huis rond of ietwat zware fiets lange tochten. Wil je veel hoogtemeters maken, dan moet je waarschijnlijk nog budgetteren met de accu.

Giants Syncdrive Pro 2 drive is gebaseerd op de Yamaha PW-X3 en biedt een volledige 85 Newtonmeter en nu ook een uitgebreide instelbaarheid via app.Foto: Max Fuchs

Giants Syncdrive Pro 2 drive is gebaseerd op de Yamaha PW-X3 en biedt een volledige 85 Newtonmeter en nu ook een uitgebreide instelbaarheid via app.

Aan de motorkant vertrouwt de Trance X Elite op de bekende Syncdrive Pro 2 op basis van Yamaha’s PW-X3 met maximaal 85 Newtonmeter en etwa 500 watt piekvermogen. Deze motor blinkt vooral uit door zijn bijzonder korte lege rit en directe respons bij het starten. Naast de normale ondersteuningsmodi is er ook een automatische modus, die speciaal moet worden aangepast aan de Trance X Elite.

Als 400 wattuur in de Giant Trance E+ Elite niet genoeg is, kun je nog eens 200 wattuur in een speciale flessenhouder monteren met behulp van een range extender. De range extender ligt eind april in de winkels en kost 599,90 euro.Foto: Giant/Carlos Fernandez

Als 400 wattuur in de Giant Trance E+ Elite niet genoeg is, kun je nog eens 200 wattuur in een speciale flessenhouder monteren met behulp van een range extender. De range extender ligt eind april in de winkels en kost 599,90 euro.

>>Hier is alles over de Syncdrive Pro 2-schijf van Giant<<

>> motortest: Giants rijden in vergelijking met de concurrentie<<

>>Hier is de normale Giant Trance X E+ met een grote batterij in de test<<

Bij de Giant Trance Elite krijgt ook de app die bij de engine hoort een update. Dit maakt het niet langer alleen mogelijk om de mate van ondersteuning in procenten aan te passen, maar biedt nu ook mogelijkheden om de respons en het koppel voor elke ondersteuningsmodus afzonderlijk af te stellen.

Kortere liggende achtervorken en wielmix: de geometrie van de Giant Trance Elite

Licht en handig als een mountainbike zonder motor, dat is de centrale belofte van Light E-MTB’s, waarvoor compromissen in bereik worden geaccepteerd vanwege de kleinere batterij. De Giant Trance X E+ Elite gebruikt de kortste liggende achtervorken van alle Giant/Yamaha-fietsen met 448 millimeter.

De geometrie van de Giant Trance Elite kan worden verfijnd via de flip-chip in de schokdemper rocker.Foto: Giant

De geometrie van de Giant Trance Elite kan worden verfijnd via de flip-chip in de schokdemper rocker.

Ook de stuurhoek van vrij steil 66 graden en de compacte wielbasis van 1245 millimeter zetten accenten in de richting van speels rijgedrag. De zithoek (76 graden) en de vrij diepe trapas zijn modern, het bereik is matig met 473 millimeter in maat L. Met behulp van een flip-chip in de shock rocker kan de geometrie nog soepeler worden aangepast. De stuurhoek vlakt meer dan een halve graad af, de trapas beweegt iets lager, liggende achtervorken en wielbasis worden minimaal langer.

Alle details over de geometrie van de Giant Trance Elite.Foto: Giant

Alle details over de geometrie van de Giant Trance Elite.

Elektronica offensief: Fox Live Valve en meer in de Giant Trance Elite

Net als bij de normale Giant Trance X E + met volledige batterijgrootte, vertrouwt Giant ook op fox’s elektronische live klepophanging voor veel Elite-modellen. Deze registreert via verschillende sensoren in welke situatie de fiets zich momenteel bevindt en past de demping van het chassis daarop aan. Als het bergop gaat, spant de elektronica het chassis een beetje aan om onnodig schommelen te voorkomen, bergafwaarts wordt de demping geopend om tractie en comfort te bieden.

De Live Valve-vering past de demping naar de grond aan via elektronische besturing. Bij de MTB zonder motor heb je een aparte accu nodig, bij de E-MTB komt de stroom direct uit de accu van de fiets.Foto: Max Fuchs

De Live Valve-vering past de demping naar de grond aan via elektronische besturing. Bij de MTB zonder motor heb je een aparte accu nodig, bij de E-MTB komt de stroom direct uit de accu van de fiets.

Trouwens, de achterste driehoek zelf van de Giant Trance Elite is een klassieke Maestro-constructie, die al lang is beproefd en getest bij Giant. Naast de elektronische ophanging maken de duurste modellen ook gebruik van elektronische schakelcomponenten van Sram. Het topmodel vertrouwt ook op elektronische meting van de bandenspanning via Quarq-luchtdruksensoren op beide kleppen.

Contact SLR Trail: Stuurpen Eunit met instelmogelijkheden

Naast de vele elektronische componenten op het topmodel valt de nieuwe stuurpen Giant Contact SLR op. Dit bespaart ook ongeveer 80 gram of ongeveer 20 procent gewicht in vergelijking met een klassieke stuurpenoplossing met carbon stuur. Een lichtgewicht constructie zou echter alleen maar een voordeel moeten zijn van de nieuwe stuurpen.

De Contact SLR stuurpen van Giant moet licht van gewicht zijn en een hoog niveau van rijcomfort bieden. In tegenstelling tot de meeste cockpits uit één stuk, kunnen ook hier de stuurpenlengte en de helling van het stuur worden aangepast.Foto: Max Fuchs

De Contact SLR stuurpen van Giant moet licht van gewicht zijn en een hoog niveau van rijcomfort bieden. In tegenstelling tot de meeste cockpits uit één stuk, kunnen ook hier de stuurpenlengte en de helling van het stuur worden aangepast.

Belangrijker: met 42 procent meer flex dan een klassiek aluminium stuur en 16 procent meer dan een carbon stuur, zou de stuurpeneenheid een aanzienlijke toename van het rijcomfort moeten brengen. Bovendien heeft Giant het flexibiliteitsnadeel van klassieke stuurpeneenheden met een eigen afstands- en stuurpenontwerp aanzienlijk beperkt. Zo kan het stuur in rotatie worden versteld via speciale afstandhouders. De stuurpenlengte zelf kan ook worden geselecteerd via afstandhouders tussen 40, 45 en 50 millimeter zonder dat de hele cockpit hoeft te worden vervangen.

Vanaf 6799 Euro: De modellen van de Giant Trance Elite

Laten we beginnen met de Trance X Advanced E+ Elite 2 voor 6799 euro. Deze fiets heeft al het volledige carbon frame van het topmodel, een Fox Performance ophanging en onderdelen van Shimano op SLX niveau. Het goedkoopste model, Giant Trance X Advanced E+ Elite 3 met aluminium achterdriehoek, zal helaas niet beschikbaar zijn in Duitstalige landen.

Het topmodel Trance X E+ Elite 0 voor 12999 euro laat niets te wensen over.

Giant Trance X Advanced E+ Elite doorklikmodellen

Van het middelste model Trance X Advanced E+ Elite 1 voor 9999 euro is er Fox’ elektronische live klepvering en de nieuwe Contact SLR stuurpenunit van carbon, evenals in-house maar hoogwaardige carbon wielen. Schakelen gebeurt met de elektronische Sram GX AXS. Het topmodel komt voor 12999 euro ook met live klepvering en stuurpen. Naast de X01-AXS versnellingspook zijn vooral de speciale carbon wielen van Zipp, die zijn ontworpen om veel tractie en comfort te bieden met velgen zonder holle kamer, bijzonder. De Quarq Tirewiz sensor op de kleppen bewaakt de luchtdruk en slaat alarm als er iets niet past.

Zoals gebruikelijk zal de Giant Trance X E+ Elite ook verkrijgbaar zijn in een damesversie van zustermerk Liv. Naast onderdelen en kleuren wordt hier meestal ook de geometrie speciaal aangepast. De Liv Intrigue X Advanced E+ zal verkrijgbaar zijn in drie modellen tussen de 5999 en 9999 euro. De instapprijs is hier dan ook iets lager dan de Giant Trance X Advanced E+, want de Liv wordt ook het goedkoopste model met aluminium achterdriehoek dat in Duitstalige landen verkrijgbaar is.

Kleine maten, enigszins aangepaste specificaties en geometrie. De Liv Intrigue X Advanced E+ is het damesmodel van Giant's nieuwe lichte e-bike.Foto: Giant/Carlos Fernandez

Kleine maten, enigszins aangepaste specificaties en geometrie. De Liv Intrigue X Advanced E+ is het damesmodel van Giant’s nieuwe lichte e-bike.

Eerste test: Zo rijdt de Giant Trance Elite

Bij het rechtop zitten valt meteen op: De nieuwe Trance Elite is ook een typische reus. Ongeduldig trekt de motor zijn cranks in turbomodus, zelfs bij lichte pedaaldruk en schiet bijna zonder lege weg de beklimming in. De zitpositie is sportief, met een meer gematigde zithoek en een hogere voorkant maar iets minder extreem dan de Trance X E+ met een grote accu. Typisch Giant is niettemin de levendige rijervaring. Met de kortere achterkant, steilere stuurhoek en lager gewicht voelt de Trance Elite ook lichtvoetig aan voor een e-bike met volledig motorvermogen, wat ook te danken is aan de poppy getunede ophanging.

Levendig en licht maar ook vrij duur: Met vol motorvermogen schiet de Giant Trance Elite vooruit. De rijervaring is zelfs lichtvoetig dan die van een collega met een grotere accu, benadrukt Maar de Giant wil niet zo handig zijn als een fiets zonder motor.Foto: Max Fuchs

Levendig en licht maar ook vrij duur: Met vol motorvermogen schiet de Giant Trance Elite vooruit. Het rijgevoel is nog lichter dan de collega met een grotere accu, maar de Giant wil niet zo handig zijn als een fiets zonder motor.

Source link