BMX-ster Kriss Kyle: Freestyle extreme onder een luchtballon

FREERIDE: Hoe kwam je op het idee om te tricken in een drijvend mini skatepark op 700 meter hoogte?

Kriss Kyle: Corona! Tijdens de lockdown had ik tijd voor gekke ideeën. Ik wilde iets doen wat nog nooit iemand had gedaan. Toen ik een ritje ging maken op mijn mountainbike en naar de lucht keek, fantaseerde ik: Wat dacht je van een trucje daarboven? Ik vertelde mijn manager over het idee.

En hij zei dat je gek was?

Helemaal gek! Toch vertelde hij het aan Red Bull. De ervaring leert dat de jongens openstaan voor gekke ideeën. Ze wilden weten of ik echt serieus was.

Betere glühwein in plaats van Red Bull: Kriss Kyle wacht bij winterse temperaturen op de start.Foto: Patrik Lundin / Red Bull

Betere glühwein in plaats van Red Bull: Kriss Kyle wacht bij winterse temperaturen op de start.

Ja, dat was ik. Maar ik wilde een speciale kom. Niet zo’n 08/15 ding, maar een kom met een gebogen wallride, een kanaalspleet en een heup. We bouwden het van hout en ontdekten toen dat het monster meer dan zes ton woog.

Veel te zwaar voor een ballon.

Kan een ballon zoveel lading dragen?

Nee. Daarom moesten we er eerst een bouwen. Zes keer zo groot als een conventionele ballon. Deze ballon is nu een van de grootste heteluchtballonnen ter wereld. Het is 43 meter hoog. Maar zelfs hij was niet sterk genoeg.

De kom moest afslanken! We vroegen de Formule 1-ingenieurs van Oracle Red Bull Racing Team om advies. De kerels stonden in brand. Ze stelden voor om de koolstofvezel kom te lamineren als een Formule 1-racewagen. Zo gezegd zo gedaan. Hij woog slechts 1,2 ton.

Dat moet waanzinnig duur zijn!

Dat denk ik ook, maar Red Bull laat zijn kaarten niet zien.

Dry run: Kriss Kyle oefent in de bowl. De houten variant weegt ruim 6 ton. Te zwaar om de lucht in te gaan.Foto: Dave Mackison / Red Bull

Dry run: Kriss Kyle oefent in de bowl. De houten variant weegt ruim 6 ton. Te zwaar om de lucht in te gaan.

Hoe oefen je trucs in een koolstofvezel kom?

Niet op de grond. We hebben het onderdeel aan een kraan gehangen. Maar het was verschrikkelijk. Het ding zwaaide en ik werd zeeziek. Op dat moment wilde ik het project afblazen. Maar ik bleef oefenen en toen was het tijd om te wachten!

We hadden perfect weer nodig voor de actie. Zoiets gebeurt in Engeland maar op een paar dagen per jaar. In december was het zover. De kern van de zaak: Het was ijskoud.

Red Bull stond erop dat ik een parachute bij me had. Het stuk woog evenveel als een zware rugzak. Toen ik een flair maakte, sprong ik naar voren, maar de parachute trok naar achteren. Trucjes die ik in mijn slaap kan doen werkten niet meer. Ik kan je vertellen: Dit was het moeilijkste project van mijn leven.

Toen ik de parachute zag, dacht ik dat je aan het einde naar beneden zou springen.

Dat had ik graag gedaan, maar Red Bull liet me dat niet toe. Oorspronkelijk wilde ik leren parachutespringen, maar daar had ik geen tijd voor. Dan is het beter om zonder parachute te tricken, want ik vermoedde ook dat alle toeschouwers gewoon zaten te wachten tot ik aan het einde naar beneden sprong. Maar dat mocht ik ook niet: te gevaarlijk! Mijn vrienden zeiden dat ik het gewoon had moeten doen. Maar dat is onzin, want zonder te weten wat je doet, is het niet alleen riskant, het is ook dom.

Bij de näcHST TIJD! Toch was je ballonstunt ongelooflijk succesvol.

Ja, gek! 30 miljoen likes op Insta alleen al. Ik heb nog nooit zo’n reactie gehad. De stunt was op tv te zien en ik moest talloze interviews geven. Het is grappig, zelfs in de supermarkt word ik nu aangesproken. Danny MacAskill en Fabio Wibmer waren opgewonden en stuurden me meteen berichtjes. Daar werd ik blij van, want hun video’s zijn absoluut geweldig.

Source link