Transalp videoserie: 7 dagen met de MTB naar het Gardameer – nu met etappe 2

Defecten, valpartijen, miskramen en pech bij het boeken van hutten. Tijdens hun eerste Transalp samen vorig jaar hebben avonturenfilmmaker Peter Baumeister en zijn acht vrienden echt geen enkele alpine ramp gemist. Dat zou deze zomer anders zijn. Deze keer gingen de jongens beter voorbereid van start: met gloednieuwe fullys, topmateriaal, een doodlopende route en het goede gevoel dat er nu niets meer mis kan gaan. Maar zoveel kan worden onthuld: de Alpen weten ook hoe ze een tandje bij moeten zetten…

Voor degenen die de Andes, de Kaukasus en de Himalaya zijn overgestoken, zouden de Alpen een soort thuiswedstrijd moeten zijn. De hoogste bergketen van Europa is immers beter ontwikkeld dan welke andere bergketen ter wereld dan ook. Zeker als je een meer klassieke MTB-route van Penzberg naar het Gardameer hebt gepland. En toch laat de nieuwe Transalp-videoserie van avonturenfilmmaker Peter Baumeister eens te meer zien dat de Alpen – zelfs met de beste voorbereiding – gewoon onvoorspelbaar blijven.

De route: een Transalp-klassieker – maar met aftakkingen naar het onbekende

Droomstart: Het Obere Karwendeltal is veel idyllischer dan het naastgelegen Grote Karwendeltal.Foto: Peter BaumeisterDroomstart: Het Obere Karwendeltal is veel idyllischer dan het naastgelegen Grote Karwendeltal.

In 7 etappes met de mountainbike van Penzberg via de Karwendel en de Dolomieten naar het Gardameer: Landschappelijk zal de geplande route een echt vuurwerk afsteken. Sommige deelnemers hebben ook technisch geüpgraded: dit jaar bevat de geplande route meer singletrails. Om dit te doen, zijn sommigen van hen overgestapt van hun oude hardtail naar een gloednieuwe volledig geveerde fiets. Maar is dat genoeg? Om de klassieke route nog meer pit te geven, heeft routeplanner Peter Baumeister opnieuw de glow-pen omgedaan en een paar veelbelovende knooppunten op de papieren kaart gemarkeerd. Paden waarvan hij zelf de berijdbaarheid nog niet kent en zijn 10 metgezellen ook niet. Natuurlijk mag een vleugje avontuur een must zijn en de filmische dramaturgie niet schaden. We hebben er zin in.

Lees ook:   Shimano XT Di2 met Autoshift en Freeshift in review: Eerste rit met de nieuwe automatische versnellingen

De preview van het nieuwe Transalp project:

En dat is waar het bij deze oversteek van de Alpen om draait: Peter Baumeister had in augustus weer een filmcamera en drone bij zich om de belevenissen van deze Transalp vast te leggen. Net als vorig jaar zal hij nu de afzonderlijke etappes als een zevendelige serie uploaden op zijn YouTube-kanaal. Als je weer mee wilt doen aan de opwinding: Om ervoor te zorgen dat je geen afleveringen mist, zullen we de serie begeleiden en elke clip hier tijdig aankondigen met voorafgaande informatie.

Etappe 2: Van het Hallerangerhaus naar het Zillertal

Beklimming van de Lafatscherjoch: Het landschap is indrukwekkend.
  • Lengte: 80 km
  • Bergopwaarts: 600 m hoogteverschil
  • Moeilijkheidsgraad: moeilijk

Vandaag gaan we het eerste onbekende in! Wie ooit de helling naar het Hallerangerhaus in het achterste Karwendeldal in de benen heeft geduwd, heeft waarschijnlijk de trap naar het huttenterras opgeklommen en na een stop voor een verfrissing over hetzelfde grindpad weer uit het dal geschoten. Maar niet zonder de kruising van het pad direct bij de hut te hebben opgemerkt. Het Oberkarwendeltal is helemaal geen doodlopende weg. Tenminste niet als je bereid bent een paar korrels te investeren. Helaas lijkt het pad naar Lafatscherjoch (2081 m) alleen berijdbaar tot aan de eerste haarspeldbocht. Daarna muteert het in een klim. Ook hier is duwen en dragen aan de orde van de dag voor bijna 300 meter hoogte.

Maar voor degenen die goed hebben gegeten en geslapen in het Hallerangerhaus, is dit geen probleem. Vooral omdat het Karwendellandschap met elke stap indrukwekkender wordt. Behalve: Het weer werkt niet mee, het is erg koud en je kunt niets zien vanwege de wolkenmist. Maar dat zou pech zijn. Of?! We willen niet te veel verklappen. Het volstaat te zeggen dat nieuwe aanwinst Lori zijn gokschulden moet afbetalen en de tweede dag moet beginnen met een heel bijzonder ontbijt: buiten, alleen en in de regen.

Lees ook:   E-MTB kennis: De 20 belangrijkste vragen over e-mountainbikes

De uitzending van de tweede etappe: woensdag 15 november, 18 uur

Etappe 1: van Penzberg naar Karwendel

De nieuwe route laat niet veel tijd over voor pauzes. Er komen nog enkele lange etappes aan.Foto: Peter BaumeisterDe nieuwe route laat niet veel tijd over voor pauzes. Er zijn er een paarlange etappes.

In het leerboek van Transalp staat: De eerste etappe moet altijd iets korter zijn. Om in te rollen bijvoorbeeld, en omdat er op de eerste dag meestal nog veel moet worden bijgesteld aan de fiets en uitrusting. Vooral bij grotere groepen kunnen er veel pauzes zijn. Maar baanmanager Peter haalt vanaf het begin de sportievere kanonnen tevoorschijn voor zijn vrienden: de start is voor de deur in Penzberg, het eerste huttenbed is geboekt in het Hallerangerhaus in het achterste Karwendeldal. Dit betekent: 80 kilometer en 1750 hoogtemeters wachten op je op de eerste dag. Dat de hoogte zich zou opstapelen, vooral bij de laatste beklimming, werd alleen vermoed door degenen die van tevoren op de kaart hadden gekeken…

Kleine spoiler: er was deze keer geen slecht humeur toen we bij de hut aankwamen. Dit jaar werden de bedden in de juiste hut gereserveerd. Maar er waren natuurlijk heel andere problemen.

Deel 1 met de eerste etappe start op zondag 12 november om 18 uur. De andere podiumclips volgen op woensdag en zondag tegelijkertijd.