Trailbikes: De Radon Skeen Trail 10 in de test

Het feit dat de fiets oorspronkelijk 3699 euro kostte, geeft hem een duidelijk voordeel qua uitrusting. In de balhoofdbuis schittert een Pike Ultimate met geavanceerde dempingsregeling en geweldige respons – geen enkele andere fabrikant biedt dit in de test. Newmen wielen en snel rollende Nobby Nic banden accelereren lichtvoetig. De GX-groep schakelt betrouwbaar en levert veel bandbreedte. De gematigde zithoek en de 60 stuurpen centreren de rijder comfortabel en centraal in de fiets, ondanks het korte bereik. Vooral omdat het aangenaam hoge front veel controle over het voorwiel toelaat en laat klimt. Ook het gewicht wordt binnen de perken gehouden.

Maar de afdaling moet niet te veeleisend zijn. Wel is het zo dat de radon met zijn korte liggende achtervork en steile stuurhoek wendbaar en speels door krappe bochten cirkelt. Maar waar de soevereine Pike voorin prima reageert en altijd goed in de veerweg staat, verslikt de achterste driehoek zich al in kleine stukjes. Het reageert ongevoelig, genereert weinig tractie en biedt slechts lage reserves. De achterkant kan de overtuigende voorvork dus niet bijhouden. Het korte bereik en de algehele krappe wielbasis dragen er ook aan bij dat er slechts beperkte soepelheid is op snelle afdalingen.

De Magura-stoppers met lange hendels willen lang geremd worden, maar vertragen dan betrouwbaar. Er is ook kritiek op de dunne, harde SDG-handvatten. Als u echter op zoek bent naar een wendbare toerfiets voor gemakkelijke paden en lange beklimmingen, is Radon een goede keuze. Koopjesjagers opgelet: De prijs ligt momenteel 500 euro onder de adviesprijs.

BIKE testresultaat²: goed – 175,75 van de 250 punten

Lees ook:   macho mountainbike 26-inch