Trailbikes 2023: 7 trail fullys op de proef gesteld

We hebben deze trailbikes getest:

Klik hier om naar de individuele evaluatie te gaan

Alle onderwerpen in deze review:

De details van de verschillende testfietsen

Testconclusie: wat de testers zeggen

De testfietsen in één oogopslag

  • Categorie: Trailfietsen
  • Reizen: 130 tot 144 millimeter
  • Prijs: tot 3400 Euro

Feit is dat fietsen steeds duurder wordt. Het is niet ongebruikelijk dat topmodellen bedragen van vijf cijfers kosten. Ook de prijzen voor onderdelen en accessoires komen volledig los te staan. Een groepset voor de prijs van de Canyon Neuron in deze review? Werd onlangs geïntroduceerd. Schoenen voor 400 euro? Ze zijn niet eens het einde van het verhaal. Evil Eye toonde onlangs zelfs een zonnebril voor meer dan 600 euro.

De fietsindustrie lijkt helemaal van de grond te komen als het gaat om prijzen. Maar het is ook een feit dat motorrijders steeds terughoudender worden om te kopen. Inflatie, torenhoge energiekosten en stijgende voedselprijzen doen de huishoudbudgetten zoals de Kaspische Zee krimpen. In Duitsland behoort een gezin met twee kinderen volgens de statistieken al tot de lagere inkomensgroep als hun netto-inkomen minder dan 3213 euro per maand bedraagt. Dus laten we onze voeten op de grond houden en kijken hoe je voor dit budget kunt fietsen.

Trailfullys tot maximaal 3400 euro

Om daar achter te komen, hebben we de limiet voor deze Trailfully-vergelijking ingesteld op 3400 euro. Zes kandidaten voldoen aan deze eis, waarbij de Canyon Neuron voor 2699 euro zelfs ruim onder de limiet zit. Als referentiefiets rijdt een Rocky Mountain Element voor 4500 euro naar de test op de geitenkop. De routes in de MTB-zone bieden ideale testomstandigheden en bestrijken het hele scala aan toepassingen van een trail volledig.

Zelfs als de naam anders doet vermoeden, is de Enduro Trail 2 trailbike-terrein in zijn puurste vorm: de natuurlijke route leidt over een zachte bosbodem, doorspekt met wortelpassages en krappe haarspeldbochten direct in een grindklim waarop de testkandidaten hun klimvaardigheden moeten bewijzen. Dan draaien we het laatste stuk van de freeride route in voor de laatste duurtest. Met rotsen bezaaide steile secties worden afgewisseld met hobbelige volgaspassages – hier wordt het kaf snel van het koren gescheiden als het gaat om chassis en geometrieën.

Lees ook:   De beste fietsonderdelen voor kinderen: pedalen, handvatten, stuur en zadels

Als je je nog steeds met pure spierkracht een weg baant naar de trail, is een trailbike de beste keuze.Foto: Markus Greber/SkyshotAls je je nog steeds met pure spierkracht een weg baant naar de trail, is een trailbike de beste keuze.

Apparatuur zonder blingbling

Maar laten we eerst de vraag verduidelijken wat motorrijders kunnen verwachten van een trailfully voor maximaal 3400 euro. Niet veel blingbling. Feit is dat je niet kunt hopen op een fabriekschassis van Fox met gouden glinsterende stanchions in deze prijsklasse. In plaats daarvan prestatiebelettering op bijna alle veerelementen. De goedkope Fox-componenten domineren het testveld. Cube en Specialized installeren zelfs de nog zwaardere ritmeversie van de 34-vork. De hoogwaardige Rockshox Pike Ultimate met uitgebreid instelbare demping op radon springt er positief uit. En de vork overtuigt ook met de beste prestaties in de praktijk.

Motorrijders moeten ook compromissen accepteren als het gaat om aandrijvingen: de NX-schakelgroepen op de Specialized en YT schakelen niet alleen opmerkelijk langzaam tussen versnellingen – inclusief lange hendelbewegingen – maar de bandbreedte van slechts 454 procent is contraproductief voor uitgebreide trailtochten. Een vergelijkbaar beeld is te zien met de remmen. De goedkope G2-R-stoppers van Sram hebben meer kans om de remschijven te strelen dan om ze echt te tangen. Alleen de groeploze Shimano op de Giant is even zwak. Over het algemeen zijn de Shimano-componenten echter veel beter gediend in dit testveld: voldoende bandbreedtes, scherp schakelen en overtuigende remkracht bij snelle afdalingen. Zowel de XT- als de SLX-componenten laten niets te wensen over. Als je graag uitgebreid klimt, moet je ook letten op een 30 kettingblad op de crank om een kleine versnelling voor steile steken als reserve te hebben.

De juiste banden voor trailbikes

Ook in de banden zitten grote verschillen. Van snelrollende Schwalbe of Maxxis stationwagons op de Canyon, Cube en Radon tot de groven Maxxis Minion DHF met een gripvaste MaxxTerra compound op de Giant, alles is inbegrepen. Maar wat is de ideale bandenkeuze voor een trailfully? Het is moeilijk te zeggen. Maar één ding is zeker: een mix van grover loopvlak en zachtere compound aan de voorkant en een sneller rollende band aan de achterkant is in de meeste gevallen de betere keuze dan standaardbanden – net als onze favoriete combinatie van Specialized: overtuigende grip, aangename demping en toch acceptabele roleigenschappen.

De foto's voor onze test zijn gemaakt in Livigno. Wel hebben we de trail volledig getest op de routes van het MTB Zone Bikepark op de Geißkopf.Foto: Markus Greber/SkyshotDe foto’s voor onze test zijn gemaakt in Livigno. Wel hebben we de trail volledig getest op de routes van het MTB Zone Bikepark op de Geißkopf.

Lees ook:   Ibis HD6 mountainbike: een enduro wordt langzaam volwassen

Trailfullys met verschillende personages

Uiteindelijk moeten de banden ook passen bij het karakter van de betreffende fiets. En er zijn ook grote verschillen in deze vergelijking. Het is moeilijk om de trailfully-categorie duidelijk te definiëren, omdat de fabrikanten een breed scala aan
ABC. Van de klassieke toerfiets voor lange beklimmingen en gemakkelijke paden tot de krachtige downhill-rijder, voor wie de bergop meer een karwei is, alles is vertegenwoordigd in deze test. Met zijn carbon frame van slechts 2474 gram en lichtgewicht wielen behoort de Cube absoluut tot de eerste categorie. De wat ouderwetse geometrie met een steile stuurhoek en vlakke zithoek voelt ook comfortabeler aan in gemakkelijk terrein. Radon vertegenwoordigt vergelijkbare deugden, hoewel het carbon frame een goede 600 gram zwaarder is.

Aan de andere kant staan Specialized en Giant tegenover elkaar. Vlakke stuurhoeken, lange wielbases, massief uiterlijk. De twee aluminium fietsen bloeien pas echt op in de afdaling en verleiden je, met potente veringen, om af en toe de remmen open te laten staan. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je er geen bergen mee kunt beklimmen. Dankzij moderne geometrieën klimmen beide fietsen zelfverzekerd, zij het niet zo snel. De YT daarentegen is met zijn sportieve zitpositie en grove pantoffels moeilijk in een hokje te plaatsen. Bergop heeft hij wat last van overgewicht, bergaf de lage voorkant en de strakke onderstelrem.

Speels rijgedrag? Niet alle fietsen in de test voelen zich zo comfortabel in de afdaling als de modellen van Giant (op de foto) en Specialized, Canyon en Rocky.Foto: Markus Greber/SkyshotSpeels rijgedrag? Niet alle fietsen in de test voelen zich zo comfortabel in de afdaling als de modellen van Giant (op de foto) en Specialized, Canyon en Rocky.

De waarheid ligt, zoals altijd, ergens tussenin. En dat brengt ons bij Canyon en onze referentiefiets van Rocky Mountain. Beide raken de trailbike-categorie als een handschoen: dankzij sportieve, comfortabele zitposities, goed rollende banden en een matig gewicht kunnen beide trailbikes zonder beperking bergop worden getrapt – het chassis is tegelijkertijd sterk tractief en rijneutraal. Maar zelfs tijdens de afdaling laten noch het neuron noch het element iets te wensen over en verwerken ze op betrouwbare wijze kronkelende paden en snelle, geblokkeerde afdalingen. Des te verbazingwekkender is het dat Canyon voor 1800 euro minder een gelijk parcours volledig op de banden zet. Dus als we nuchter blijven, kunnen we vol vertrouwen zeggen: niemand heeft meer fiets nodig dan de Canyon Neuron om plezier te hebben in mountainbiken.

Conclusie over de trailbikes door Stefan Frey, BIKE-redacteur

Wat Canyon levert voor slechts 2699 euro is verbazingwekkend. Solide uitrusting, uitgebalanceerd chassis, moderne geometrie – niets laat te wensen over. We vonden de Rocky Mountain alleen maar beter. Maar de prijs voor het element komt niet helemaal overeen met de magere uitrusting. Als u op zoek bent naar een sterke downhill skiër aan uw zijde, is het het beste om te gaan voor de Specialized. Het chassis is bijna op all-mountain niveau, maar het kan nog steeds goed bergop worden getrapt. Een klassieke tourer voor lange ritten met gravelbeklimmingen en gemakkelijke paden is te vinden bij Radon.

Stefan Frey, BIKE-redacteurFoto: Stefan FreyStefan Frey, BIKE-redacteur

Lees ook:   De tips van de marathonsterren: Endurance pro's over de beste trucs, races en ervaringen

Dat zeggen de testers

Stefan Frey, BIKE-redacteur

Zelfs als de rotsy out of competition: Voor mij is het de perfecte trailbike. Hij klimt lichtvoetig en zonder storende aandrijfinvloeden. Bergafwaarts inspireren de geweldige cockpit en het uiterst succesvolle chassis.

Tobias Ziganek, BIKE tester

Voor mij is een trailbike meer een enduro-vervanger op de tamme hometrails dan een sportieve toergenoot. Een potent onderstel, stevige banden en goede remmen zijn voor mij dan ook belangrijker dan een laag totaalgewicht.

Tobias Ziganek, BIKE testerFoto: Max FuchsTobias Ziganek, BIKE tester

Max Fuchs, BIKE-redacteur

Ik hou van trailbikes vanwege hun extreem brede scala aan toepassingen. Maar om ervoor te zorgen dat de fietsen met ongeveer 130 millimeter veerweg elk scenario aankunnen, moeten ze licht zijn. Alleen de Cube kan dat in dit prijssegment.

Tobias Ziganek, BIKE testerFoto: Thomas WeschtaTobias Ziganek, BIKE tester

De details van de verschillende testfietsen

Zelfs in het lagere prijssegment rond de 3000 euro steken de fabrikanten veel liefde in details. Bij de zeven testkandidaten vielen ons vooral de volgende punten op.

Liefhebbers van lange afstanden zullen genieten van tal van bevestigingspunten voor bidonhouders of accessoires bij Rocky Mountain, YT en Canyon.

Trailbikes 2023: cijfers, data, feiten

Stijfheid

YT domineert met zijn carbon hoofdframe. Daarachter staan de aluminium fietsen van Rocky Mountain, Giant, Canyon en Specialized. De hybride frames van Cube en Radon hebben de laagste stijfheid.

Overzicht van stijfheidswaardenFoto: BIKE testafdelingOverzicht van stijfheidswaarden

Stijfheid: Grijs: Stijfheid-tot-gewicht (STW), het quotiënt van stijfheid en framegewicht wit: absolute stijfheid in newton per mm doorbuiging. De metingen werden bepaald op een testbank van het Zedler-Institut.

Traagheid van de waaier

Rocky Mountain profiteert van zijn prijsvoordeel en specificeert de lichtste wielen.
Radon en Cube scoren ook goed. Giant brengt de achterkant naar boven vanwege zijn krachtige banden.

Overzicht van de traagheid van de waaierFoto: BIKE testafdelingOverzicht van de traagheid van de waaier

Traagheidswaaiers: Hoe lager de waarde, hoe beter de wielen versneld kunnen worden.

Gewichten¹

De veel duurdere Rocky Mountain moet het afleggen tegen kubus en radon op de weegschaal. De downhill-heavy Specialized doorbreekt zelfs de grens van 15 kilo met pedalen.

Overzicht van gewichtenFoto: BIKE testafdelingOverzicht van gewichten

Gewicht¹: BIKE metingen, ²met pedalen (350 g), ³zonder demper, met steekas achteraan, ⁴met banden, cassette en remschijven.

Alle individuele evaluaties van de trailbikes in één oogopslag

De individuele beoordelingen van de trailbikesFoto: BIKE testafdelingDe individuele beoordelingen van de trailbikes

  • ¹BIKE-metingen
  • ²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen (BIKE-labmeting) en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk. BIKE ratings: super (250-205 punten), zeer goed (204,75-180 punten), goed (179,75-155 punten), bevredigend (154,75-130 punten), met zwakke punten (129,75-105 punten), onvoldoende (104,75-0 punten).