BIKE Junior Team: Interview met Elias Hückmann en Paulina Lange

Vorig jaar kon het BIKE Junior Team uitkijken naar enkele nieuwkomers, waaronder Paulina Lange en Elias Hückmann (beiden U17). In dit interview vertellen de twee over hoe ze in het wielrennen terecht zijn gekomen, wat hun grootste successen waren en waar ze te vinden zijn als ze niet op de fiets zitten. We wilden ook weten wat hun doelen zijn in het wielrennen en hoe alle stress hun academische prestaties beïnvloedt.

FIETS: Hoe ben je begonnen met fietsen of mountainbiken en wanneer besefte je dat je best goed was?

Elias: Toen ik 6/7 jaar oud was, keek ik met mijn ouders om te zien wat voor sportclubs er in de buurt waren en zo ben ik in het mountainbiken terechtgekomen. Dat vond ik best gaaf. Zelfs in mijn eerste wedstrijden (regionale bekers) kon ik altijd vanaf het begin vooraan meedoen.

Paulina: Mijn broers en zussen reden al, dus zo ben ik in het mountainbiken terechtgekomen. Mijn eerste wedstrijden vanaf de U7 of U9 vond ik erg leuk. Daarom ben ik erbij gebleven.

FIETS: Rijd je naast crosscountry ook andere disciplines?

Paulina: Ik loop af en toe een kleine marathon, maar eigenlijk alleen XCO.

Elias: In de winter rijd ik het Duits kampioenschap veldrijden, maar verder alleen cross-country.

Paulina maakte op jonge leeftijd kennis met wielrennen door haar broers en zussen.Foto: Merlin MuthPaulina maakte op jonge leeftijd kennis met wielrennen door haar broers en zussen.

BIKE: Hoe ben je bij het BIKE Junior Team terechtgekomen? Was er een soort scouting?

Elias: Tijdens een race werd ik benaderd door teambaas Bernd of ik voor het team wilde rijden.

Paulina: Bernd vroeg het me ook, ik denk dat hij ons belde.

BIKE: Wat zijn je doelen met het BIKE Junior Team en wat zijn je individuele doelen? Wil je professional worden?

Paulina: Ik heb altijd de droom gehad om professional te worden. Mijn doel is om de komende jaren goed door de juniorenteams heen te komen en dan te kijken wat er nog meer mogelijk is.

Elias: Mijn doel is absoluut “professioneel”, anders zou ik niet zo veel trainen. In de komende jaren wil ik ook graag het teamleven leren kennen en nieuwe ervaringen opdoen met het team.

FIETS: Jullie zijn rijders in verschillende leeftijdsgroepen. Betekent dat dat uiteindelijk iedereen voor zichzelf rijdt of is er ook een ploegenklassement?

Elias: Bij de wedstrijden rijdt iedereen voor zichzelf. Op het laatste EK was er echter een teamestafette. Max, Paulina en ik reden voor het BIKE Junior Team. De wedstrijdklassementen, d.w.z. wat telt, zijn individueel.

FIETS: Voel je enige vorm van druk om te presteren? Zeker als een wedstrijd niet verloopt zoals gepland.

Paulina: Natuurlijk ben je teleurgesteld als dingen niet gaan zoals je je had voorgesteld. Maar dan is het tijd om je hoofd omhoog te houden en bij de volgende race weer vol gas te gaan.

BIKE: Hoe zit het met de druk om te presteren? Als het lange tijd niet zo gaat, ben je er waarschijnlijk uit, toch?

Paulina: Als ik een slechte race heb, denk ik niet meteen: “Verdomme, nu was ik twee races niet goed, nu word ik binnenkort uit het team gegooid!”. Als het een tijdje niet zo gaat, moet je het gewoon volhouden. Maar je vliegt er niet direct uit.

Elias: Bernd of het hele team zal eerder proberen je te ondersteunen en te motiveren. Hij zegt niet: “Collega, de volgende keer ben je weg als je niet goed rijdt!”. Daarom is er geen grote druk om te presteren.

Max en Elias nemen het tegen elkaar op in de <a href="https://www.bike-magazin.de/events/rennen/bike-junior-team-die-4-bundesnachwuchssichtung-in-albstadt/" doel="_blut" rel="noopener noreferrer">Nationale scouting van jong talent in Albstadt</a>. Beiden vochten om de eerste plaatsen.Foto: Merlin MuthMax en Elias nemen het tegen elkaar op bij de nationale juniorenscouting in Albstadt. Beiden vochten om de eerste plaatsen.

Elias: Ik voel niet veel concurrentiedruk. Voor ons is het meer alsof we elkaar steunen in de race. We hadden bijvoorbeeld een race in Zwitserland aan het begin van het seizoen en we raceten bijna de hele tijd samen en pushten elkaar. Ik denk dat we onszelf trakteren op elkaars succes, vooral als de een een een betere dag heeft dan de ander.

FIETS: Je zus Lucie rijdt ook voor het BIKE Junior Team. Wat is je relatie met haar? Op die leeftijd is het soms moeilijk…

Elias: Over het algemeen past het. Ik train ook af en toe met haar. In de tussentijd echter niet zo vaak, omdat het te verschillend is qua intervallen en prestaties.

Net als haar broer maakt Lucie Hückmann sinds 2022 deel uit van het BIKE Junior Team.Foto: Lynn SigelNet als haar broer maakt Lucie Hückmann sinds 2022 deel uit van het BIKE Junior Team.

FIETS: Laten we in het algemeen vragen: Hoe ziet een normale week er voor jou uit met training, school, etc.?

Paulina: Ik ga naar school, kom thuis, eet wat, ga naar mijn werk en doe dan iets voor school of misschien met vrienden. Als er in het weekend een waarneming (nationale juniorwaarneming) is, kom ik meestal op vrijdag aan.

Elias: Na school eet ik wat en heb ik een chillfase waarin ik pas ’s middags echt iets doe. Dan ga ik meestal naar mijn werk. Tussendoor heb ik tijd om huiswerk te maken of zelfs een beetje te leren. Ik ga meestal op vrijdag naar de wedstrijden.

FIETS: Train je elke dag en heb je elk weekend een wedstrijd?

Elias: Dit jaar is het aantal wedstrijden beperkt. Vorig jaar waren dat er denk ik bijna twee keer zoveel. Het is ook niet elke dag trainen. Doordeweeks heb ik één of twee rustdagen. Op sommige trainingsdagen staat alleen flexibiliteit of krachttraining op het programma. De units kunnen ook flexibel worden gedaan om 20:00 uur in de fitnessruimte.

FIETS: Hoe ziet training er voor jou uit? Wat train je en train je in teamverband of individueel?

Elias: De training is individueel, simpelweg omdat we allemaal ergens anders wonen. Ik train veel basics, intervallen en techniek. Dat is het belangrijkste.

Paulina: Ik heb ook meestal een of twee rustdagen in de week en train vooral de basis, intervallen en techniek. Vooral in het weekend als er geen competitie is, kun je ook veel basics rijden.

FIETS: Hoe ziet een wedstrijddag of weekend eruit?

Elias: Ik ben altijd op vrijdag ter plaatse. Je kijkt naar de baan en maakt je vertrouwd met het terrein in het algemeen. Op zaterdag zijn er bijvoorbeeld zogenaamde voorwedstrijden, zoals slalom, tijdrit of een techniek parkour. Daar moet je naar kijken, al zijn die voorwedstrijden voor mij persoonlijk niet zo belangrijk. Ik leg veel meer nadruk op XCO. Als de race op zondag is, rijd ik op zaterdag een preload om het lichaam voor te bereiden op de volgende dag. Op de wedstrijddag slaap ik meestal uit, eet wat, warm dan op en dan de wedstrijd.

Max en Elias warmen zich op.Foto: Merlin MuthMax en Elias warmen zich op.

FIETS: De laatste weken staan er nogal wat wedstrijden op het programma. Hoeveel heb je er in totaal dit jaar?

Paulina: Ik heb een beetje pauze in de zomervakantie. Eerlijk gezegd weet ik niet hoeveel wedstrijden er dit jaar zijn…

Paulina: Ik denk dat ik er nog twee of drie heb. Ik begin van het jaar reed de race ook in Zwitserland, maar was toen nog in Zuid-Tirol en opnieuw in Zwitserland. Daarnaast waren er nog een paar andere, kleinere races in mijn omgeving. Dus in totaal waren het waarschijnlijk 13, 14 als het zelfs 15 races wordt.

>> De wedstrijdverslagen van het BIKE Junior Team voor de laatste nationale juniorenscouting in Albstadt vind je hier.

BIKE: Hoe zit het met pauzes in het algemeen? Bestaat er zoiets als een uniforme zomer- of winterstop of hebben jullie allemaal verschillende vrije dagen?

Paulina: Het is voor iedereen een beetje anders. Zoals ik al zei, we wonen allemaal vrij ver uit elkaar, dus het kan zijn dat ik over twee weken ga racen en Elias bijvoorbeeld niet. Kortom, er is minder aan de hand tijdens de zomervakantie.

FIETS: Elias, je was bij de Europees Jeugd Olympisch Festival en je won zilver voor Duitsland. Bent u dus ook een nationale chauffeur?

Elias wist voor Duitsland zilver te winnen op de EYOF.Foto: Team DuitslandElias wist voor Duitsland zilver te winnen op de EYOF.

BIKE: Hoe is dat zo gekomen? Ben je uitgenodigd of hoe kun je je dat voorstellen?

Elias: Je wordt geobserveerd bij de nationale junioren scoutingwedstrijden. Het hangt natuurlijk ook af van het eindklassement en de wedstrijduitslagen. De sterkste renner uit de U17 op dat moment wordt geselecteerd. Voor de mannen was ik het :-).

FIETS: Dus er is geen Duitse ploeg, maar slechts één renner per geslacht?

Elias: Precies, bij het mountainbiken is één renner uitgenodigd, namelijk een mannetje en een vrouwtje. Op de racefiets daarentegen zijn drie renners uitgenodigd.

FIETS: Hoe voelt het om in eigen land te rijden?

Elias: Natuurlijk is het een heel goed gevoel om voor Duitsland te rijden en de Duitse trui te dragen. Voor mij was dit een enorme eer omdat je maar één keer mag deelnemen aan de EYOF, omdat het maar om de twee jaar plaatsvindt.

BIKE: Zijn er nog andere races die je voor Duitsland doet of rijd je alle andere voor het BIKE Junior Team?

Elias: De rest van de wedstrijden worden gereden voor het BIKE Junior Team. Vanaf de U19’s, als er de nationale ploeg is, rijd je voor Duitsland op het EK of WK, als je genomineerd bent.

Paulina: Maar er is ook de TFJV (Trophée de France des Jeunes Vététistes), waar je ook voor Duitsland rijdt.

>>Vorig jaar was Dennis Krimmel van het BIKE Junior Team bij de TFJV. Hier is het volledige rapport.

FIETS: Als je terugkijkt op alles wat je al hebt bereikt in het mountainbiken, kun je dan zeggen wat je grootste succes was?

Paulina: Voor mij is het zeker de tweevoudige derde plaats op het Duits kampioenschap. Daarnaast waren twee top 10 resultaten op het EK best gaaf en ben ik ook blij met individuele resultaten in de waarneming. Bijvoorbeeld via de Dubbele overwinning met Lucie vorig jaar in Gedern.

De 1e en 2e plaats in de U17 w cross-country wedstrijd gingen vorig jaar naar het BIKE Junior Team in Gedern: Lucie en Paulina domineerden het veld.Foto: Marko HaasDe 1e en 2e plaats in de U17 w cross-country wedstrijd gingen vorig jaar naar het BIKE Junior Team in Gedern: Lucie en Paulina domineerden het veld.

FIETS: Elias, je was vorig jaar ‘slechts’ tweede op het EK. Je zei net dat je ook Duits runner-up bent en zilver won op de EYOF. Vond je het vervelend om altijd op de tweede plaats te komen?

Elias: Ja in ieder geval. De Europees kampioenstitel is weer een upgrade naar de tweede plaats. Maar ik was natuurlijk ook heel blij met de zilveren medailles en daar ben ik ontzettend trots op.

FIETS: Laten we het over een heel ander onderwerp hebben: uw fietsen worden gesponsord door BULLS. Worden ook andere materialen en accessoires gesponsord?

Elias: Aan het einde van de dag wordt alles wat je nodig hebt gesponsord. Dus de ganUitrusting, zoals helmen, schoenen, maar ook reserveonderdelen.

BIKE: Wordt het allemaal gesponsord door het team of heb je ook persoonlijke sponsors?

Paulina: Tot nu toe is alles van het team geweest, we hebben allemaal hetzelfde materiaal.

BIKE: Hoe zit het met prijzengeld of bonussen? Krijg je geld voor een succesvolle race?

Elias: Er is al prijzengeld bij de nationale junioren scoutingwedstrijden. Meestal gaat het om 50 tot 60 euro. Maar ooit was er ook 80 euro. In wedstrijden als het EK is er echter geen geld voor ons. Voor zover ik weet, komen de premies dan in de hogere jaargangen.

FIETS: Weg van het fietsen: Wat doe je als je niet op de fiets zit? Paulina, ik heb je al zien langlaufen.

Paulina: Ja, precies. Dat is eigenlijk mijn tweede grote ding. In de winter zit ik de hele tijd op langlaufski’s – tenminste als er hier sneeuw ligt. Maar ik ga ook in de zomer scootertraining omdat ik gewoon heel erg geniet van de afwisseling.

Naast mountainbiken houdt Paulina in haar vrije tijd van langlaufen.Foto: Merlin MuthNaast mountainbiken houdt Paulina in haar vrije tijd van langlaufen.

FIETS: Waar geniet je meer van? XCO of langlaufen?

Paulina: Dat kan ik niet zeggen, maar ik denk dat ik meer geneigd ben tot wielrennen.

Elias: Ik breng het grootste deel van mijn vrije tijd door met vrienden, maar ik rijd ook graag enduro en downhill in bikeparks. Ik geniet vooral van de afwisseling.

FIETS: We hadden het onderwerp “school” al eerder genoemd. Lijden je academische prestaties onder het feit dat je zoveel tijd besteedt aan trainingen en wedstrijden of is het gemakkelijk te compatibelen?

Paulina: Het is eigenlijk oké voor mij. Vooral als er in het weekend een wedstrijd is en je vertrekt op vrijdag, nemen mijn vrienden de documenten mee. Maar je zou natuurlijk meer tijd voor school hebben als we niet zouden fietsen.

Elias: Dit jaar was het een beetje stom omdat ik alleen de majors zoals business, Engels en Duits op vrijdag had en geen andere dag van de week. Door de wedstrijden had ik niet het gevoel dat ik op vrijdag op school was. Maar uiteindelijk kon ik altijd goed leren en had ik geen slechtere cijfers dan de jaren ervoor.

BIKE: Nog een laatste vraag: Wanneer komt de volgende race eraan of heb je nu een pauze?

Paulina: De volgende, grotere race is de laatste waarneming in Bad Tabarz, ergens in september (de XCO-race van de vijfde BNS in Bad Tabarz vindt plaats op 24.09.). Ik heb tot die tijd nog niet gepland wat ik ga rijden. Waarschijnlijk een of twee kleinere races om je voor te bereiden, als je nu zo’n lange pauze hebt. Anders is dit de laatste grote race van het jaar.

FIETS: Hartelijk dank voor jullie tijd en veel succes voor de vijfde nationale junior scouting in Bad Tabarz!

Het interview werd afgenomen door Lukas Niebuhr