Motorrijders en wilde dieren: waar u rekening mee moet houden bij het tegenkomen van wilde zwijnen

Ze kunnen sneller sprinten dan 100-meterkoning Usain Bolt, hebben vlijmscherpe hoektanden en schuilen in hun hersenen een cholerisch personage dat niets zo snel zal verdragen: wilde zwijnen zijn het enige echt defensieve spel in het Duitse bos. Aan de andere kant is de wolf een konijnenpoot. Experts weten dat wilde zwijnen in extreme gevallen zelfs een mens kunnen doden.

Als je YouTube-clips van ontmoetingen met wilde zwijnen bekijkt, zul je verrast zijn hoe agressief de borstelbeestjes kunnen worden. De dieren, die tot 200 kilo wegen, rennen als projectielen op wandelaars en jagers af en wervelen mensen als marionetten door de lucht. Het is een eng scenario, maar wilde zwijnen zijn geen bosmonsters die lukraak aanvallen. Normaal gesproken gedragen ze zich verlegen en vluchten ze voor mensen.

Alleen in uitzonderlijke gevallen kunnen wilde zwijnen gevaarlijk worden. Bijvoorbeeld als een biker tussen de welpen en de moederzeug komt. Want dan beginnen de nieuwkomers te piepen van angst, en ziet de moeder rood. “De beek, d.w.z. de moederzeug, verdedigt haar baby’s met haar leven. Je kunt op veel voorbereid zijn”, zegt Görtler. Dus: ga door, stop niet en probeer de jongen zeker niet te aaien. Als het zeldzame geval gebeurt dat het varken plotseling voor je staat, is het tijd om kalm te blijven! Het dier kan zich in het nauw gedreven voelen. Eerste maatregel: breng de fiets tussen jou en het dier als bescherming en trek je ontspannen terug. Het is essentieel om af te zien van hectische bewegingen, omdat te aanstootgevend gedrag het wilde zwijn agressief kan maken en een aanval kan uitlokken. En daar heeft het varken de betere kaarten.

Lees ook:   Fox Launch Elite: lichtgewicht MTB-kniebeschermers in review

EMTB: Moeten mountainbikers bang zijn voor wilde zwijnen?

Hartwig Görtler: Nee. Er zijn geen levensbedreigende dieren in het bos in Duitsland. Of het nu een beer, een wolf of een wild zwijn is: zolang je niet op hun vacht stapt, gebeurt er niets – en dat geldt zonder uitzondering. Pas als een dier zich in het nauw gedreven voelt, verdedigt het zich.

Bijvoorbeeld wanneer wilde zwijnen jongen hebben en je in een kudde rijdt.

Wat moet je dan doen – of niet?

Niet Afstappen, doorrijden. Anders wordt de Bache zuur. En zo’n moedervarken kan echte problemen veroorzaken.

Het everzwijn rent met kracht op je af. En het bijt. Snijd niet de helft van je been af, maar vleeswonden of vervelende blauwe plekken kunnen gebeuren. Luid geschreeuw kan de dieren dan afschrikken.

Wat is een no-go gedrag?

Ontmoetingen met wilde zwijnen zijn zeldzaam, dus ze zijn spannend. Veel mensen willen filmen met hun mobiele telefoon of de nieuwkomers aaien – geen goed idee.