Trail hardtails tot 1999 euro: Dartmoor Primal Pro 29 in de test

Het testveld van goedkope trail hardtails lijkt op maat gemaakt voor de Dartmoor Primal Pro 29, want het assortiment van de Poles draait om betaalbare funbikes. De goedkoopste versie van de Dartmoor Primal is al verkrijgbaar vanaf 919 euro. Het frame is identiek aan de duurste fiets in onze vergelijking. Aan de andere kant wordt het Pro-model geleverd met een Vario-ondersteuning, die zijn gewicht in goud waard is op gevarieerde paden. Helaas reageerde de paal gevoelig op de klemkrachten van de zadelklem en kwam vaak vast te zitten. Eenmaal uitgeschoven zit hij erg rechtop op de hardtail uit Polen. De grote stapelwaarde in combinatie met een lange afstandstoren en een stijgstuur brengt Dartmoor-rijders in een comfortabel verhoogde rijpositie. Op steile hellingen heeft de trailbike dus veel gewicht nodig over de superkorte stuurpen om het voorwiel op de grond te houden.

Bergafwaarts laat de hoge, brede cockpit geen rollover-gevoel toe. Samen met de vlakke stuurhoek resulteert dit in een maximaal veiligheidsgevoel op steile hellingen. Vooral op steile maar vloeiende hellingen moedigt de Dartmoor Primal je aan om met het terrein te spelen en scoort met een hoge funfactor. In vlakke stukken neemt het hoge gewicht echter de wind uit de zeilen van het speelinstinct. De Shimano Deore stoppers liggen niet alleen beter in de hand dan de remmen NS Fietsen Excentriek Lite 1 en Nukeproof Scout 290, ze hebben ook aanzienlijk meer vermogen. Op technische singletrails slikt de combinatie van Marzocchi bomber fork en brede Maxxis banden ook grote brokken. Zo vol en veilig mogelijk voor een hardtail gaat de Dartmoor Primal Pro door geblokkeerde secties.

Lees ook:   BIKE Festival Riva 2023: Zon, fietsen en goede vibes - de foto's Dag 1

TOTAAL BERGOP: 57.75 UIT 105

TOTAAL WEERGEGEVEN: 88 VAN 115

*Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen (BIKE-labmeting) en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk.

BIKE ratings: super (250-205 punten), zeer goed (204,75-180 punten), goed (179,75-155 punten), bevredigend (154,75-130 punten), met zwakke punten (129,75-105 punten), onvoldoende (104,75-0 punten).