Nieuwe ÖKAS-studie: Veiligheid op de MTB – schokkend om te onderwijzen?

De Oostenrijkse raad van toezicht voor alpine veiligheid (ÖKAS) heeft veel gegevens over gewonde bergbeklimmers in Oostenrijk. In Duitsland is zo’n gedetailleerde hoeveelheid gegevens niet beschikbaar. Critici van de campagne ergeren zich echter aan de manier waarop het wordt gecommuniceerd: “Ik ken deze effectzoekende interpretatie van cijfers alleen uit relevante roddelbladen”, zegt sceneveteraan Lutz Scheffer. Het motto uit de campagne: Voorkomen is beter dan alpine redding. Hiervoor gebruikt ÖKAS uitspraken als deze.

Polariserende uitspraken uit de ÖKAS-campagneFoto: Ökas (screenshot)

Polariserende uitspraken uit de ÖKAS-campagne

Statistische gegevens van de ÖKAS-campagne: vertekende weergave?Foto: Ökas (screenshot)

Statistische gegevens van de ÖKAS-campagne: vertekende weergave?

De studie noemt ook de goede kanten van sport: “Fietsen is goed voor lichaam en geest”. Feiten als: “helaas zijn er 50% valdoden” (sic.), moeten echter nader worden bekeken. Dit is een periode van tien jaar. Vijf van de dodelijke ongevallen waren te wijten aan cardiovasculaire aandoeningen (42%), waarvan zes werden veroorzaakt door vallen (50%). Een dodelijk ongeval is te wijten aan een crash. Om dit in perspectief te plaatsen: Alleen al in de periode van 1 november 2022 tot 3 januari 2023 kwamen 13 skiërs om het leven in het “georganiseerde skigebied in Oostenrijk” (bron: merkur.de/Ökas).

Foto: Ökas (screenshot)

Interview met Matthias Knaus, managing director van de Oostenrijkse raad van bestuur voor Alpine Safety

FREERIDE: Meneer Knaus, hoe is het idee voor de campagne ontstaan?

Matthias Knaus: Door de gestage toename van het aantal ongevallen. Samen met de Beierse Raad van Toezicht voor Alpine Safety en associatiepartners rapporteren we onder andere over de resultaten van de ongevallenstatistieken van de ÖKAS, neutraal en op basis van geldige gegevens. We willen informeren en sensibiliseren.

De campagne werd niet alleen goed ontvangen in de fietsscene. Wat is het specifieke doel van de campagne?

Foto: Sebastian Marko (Ökas)

Matthias Knaus, managing director van de Oostenrijkse raad van bestuur voor Alpine Safety: “Het is voor ons duidelijk dat dit een gevoelige kwestie is”, zegt Knaus

Een statement uit de campagne: MTB-ongevallen zijn de afgelopen tien jaar verdrievoudigd. Dat kan waar zijn, maar tien jaar geleden waren er veel minder mountainbikers.

Natuurlijk heeft het toenemende aantal mountainbikers een impact op het aantal slachtoffers van ongevallen. Maar het komt erop neer dat het er veel zijn en dat telt. Vooral reddingsorganisaties, zoals bergreddings-/bergreddingsdiensten, lopen tegen hun grenzen aan. Ook zorgverzekeraars registreren de toename van blessures tijdens het mountainbiken. Meer ongevallen leiden tot economische veranderingen.

Dit is logisch, maar het gebrek aan classificatie van het nummer lijkt enigszins tendentieus en presenteert fietsen als extreem gevaarlijk.

Het is moeilijk om de campagne in het belang van iedereen uit te voeren. Tot nu toe is het zeer goed ontvangen. Zoals ik al zei, het gaat allemaal om de feiten. Zodra je de campagne politiek bekijkt, hebben mensen de neiging om het in de ene of de andere richting te interpreteren. De discussies met verschillende achtergronden zijn opwindend – deze helpen ons ook vooruit.

Poster van de ÖKAS-campagne: Voorkomen is beter dan redding in de Alpen.Foto: ÖKAS

Poster van de ÖKAS-campagne: Voorkomen is beter dan redding in de Alpen.

Ik wil het hebben over een andere slogan: “50%, val, dood”. Wat is de constructieve gedachte erachter en 50% van waas?

Dit is een misverstand, een grafische placeholder. Ongelukkig. De inhoud is verouderd, de look was de enige gedachte die we in de loop van het persbericht wilden overbrengen. (Noot van de redactie: Slogan is nu gewijzigd in: “helaas zijn er 50% valdoden”)

Het gaat om overmoed, overmatige fysieke belasting, gebrek aan rijtechniek en ontoereikende routeplanning – de meest voorkomende redenen voor ongevallen. De statistieken zeggen dat de 20- tot 40-jarigen het minste aandeel hebben. Ze zijn meestal fit, weten wat ze doen en vallen relatief minder. Onder de jongere en oudere daarentegen is er potentieel voor verlichting. Het klassieke voorbeeld: Oudere gelegenheidsfietsers die op vakantie een e-bike huren en door een verkeerde omgang ermee op steile grindboswegen vallen. Vallen bergafwaarts en cardiovasculaire aandoeningen bergopwaarts zijn de meest voorkomende doodsoorzaken. Daar vragen we aandacht voor.

De schouder loopt het meeste risico bij mountainbikers, volgens de ÖKAS-studie.Foto: Screenshot van ÖKAS-studie

De schouder loopt het meeste risico bij mountainbikers, volgens de ÖKAS-studie.

Zou een slogan zijn als: Goed remmen, minder crashen Kan het niet toepasselijker?

Een goede slogan in het kader van de rijtechniek. We gaan het zo meteen gebruiken. Vaak is echter luidere communicatie nodig om de aandacht te trekken. Details en verdere informatie over de slogans zijn te vinden op onze website: alpinesicherheit.at/bike

Laten we bij de boswegen blijven. Volgens de gegevens vinden de meeste ongevallen plaats op boswegen en als gevolg van cardiovasculaire aandoeningen – inclusief de meeste sterfgevallen. Vermoedelijk zijn dit oudere semesters. Iets dergelijks kan ook gebeuren tijdens het wandelen.

Niet alles kan altijd worden ondergebracht op dergelijke afbeeldingen. Hart- en vaatziekten treffen vooral ouderen ouder dan 50 jaar – meestal bij het opstarten. Valpartijen gebeuren zowel op boswegen als op paden, en bijna alle leeftijdsgroepen worden in gelijke mate getroffen.

Poster van de ÖKAS-campagne: Voorkomen is beter dan redding in de Alpen.Foto: ÖKAS

Poster van de ÖKAS-campagne: Voorkomen is beter dan redding in de Alpen.

De Beierse Raad van Toezicht voor Alpenveiligheid, waaronder lidorganisaties en toeristische regio’s in Opper-Beieren, zijn partners van deze campagne. Heeft een grensoverschrijdende campagne zin als de juridische situatie voor mountainbikers totaal anders is?

Zijn er geen zorgen van uw kant dat fietscritici zich gerechtvaardigd voelen door de manier waarop ze communiceren?

We begrijpen dat dit een gevoelige kwestie is – we richten ons tot een breed publiek. We willen mountainbike-ongevallen verminderen en bewustzijn creëren met de campagne. Het is duidelijk dat de positieve aspecten van mountainbiken ook voor ons oppervlakkig zijn. Ik ben zelf een enthousiaste mountainbiker en wil graag afsluiten met te zeggen dat fietsen je niet alleen gelukkig maakt, maar ook enorm bijdraagt aan de fysieke en mentale gezondheid.

Poster van de ÖKAS-campagne: Voorkomen is beter dan redding in de Alpen.Foto: ÖKAS

Poster van de ÖKAS-campagne: Voorkomen is beter dan redding in de Alpen.

Reacties op de ÖKAS-campagne:

Ik ben verrast door de campagne. Het is bedoeld om te choqueren, maar helaas niet om te verlichten. Ik ken deze effectzoekende interpretatie van cijfers alleen van relevante tabloids. Dat is dubieus. Als je de tijd neemt om de cijfers te vergelijken met andere natuurgebruikers, zul je zien dat er heel weinig gebeurt tijdens het mountainbiken. – Lutz Scheffer, fietsveteraan en fietsontwerper

Ik was verrast door de campagne. Ik zie een kloof tussen wat de bedoeling was en wat eruit kwam. Ik heb gewoon geen positieve houding ten opzichte van de MoOnbesmet fietsen. Jammer. – Nicolas Gareis, Duitse Alpine Club (DAV), Mountainbike en Milieu Divisie

We ondersteunen de Alpine Safety Boards of Trustees bij hun preventie-inspanningen; daarom zijn we zelf ook partner van de Beierse Raad van Toezicht voor Alpine Safety. Het doel van deze inspanningen is altijd om gebruikers te sensibiliseren, bijvoorbeeld voor een correcte tourplanning en zelfevaluatie, om noodsituaties in de Alpen te voorkomen. We zien duidelijke regionale verschillen tussen Oostenrijk en Beieren, bijvoorbeeld in het toerisme, in de beschikbare mogelijkheden voor mountainbiken en in het type communicatie. Al met al jammer. Daarom hebben we samen met Tölzer Land Tourismus en REO besloten om de fair bike-campagne van de Toeristenvereniging Oberbeieren-München te versterken. Tegelijkertijd sensibiliseren we gebruikers – analoog aan andere verenigingen – ook over onze Trail Rules en bieden we trainingen en bijscholing op het gebied van outdoor EHBO. Sonja Schreiter, Deutsche Initiative Mountainbike e. V. (DIMB)