Trail, Down Country en Enduro: Onze favorieten in de test van lichte eMTB’s

Topkeuzes van de redacteur:

Klik hier om naar de individuele evaluatie te gaan

Alle onderwerpen in deze review:

Onze favorieten in de categorie Down Country

Onze favorieten in de categorie Trail / All Mountain

Onze favorieten in de Enduro categorie

De exoten: 3 lichte eMTB’s met een ongewone aanpak

Meningen van professionals en testers

Niet alle lichte e-MTB’s zijn hetzelfde. Net als bij klassieke fietsen zijn de E-Minimalists ook verkrijgbaar met verschillende veren en gebruiksgebieden. Welke categorie is geschikt voor u?

We keken rond in drie categorieën: Down Country, Trail en EnduroFoto: Max FuchsWe keken rond in drie categorieën: Down Country, Trail en Enduro

Onze favorieten in de categorie Down Country

Veerweg tot 130 mm | Gewicht vanaf ca. 15,5 kilo

In deze categorie is alles ondergeschikt aan lichtgewicht constructie. In plaats van wild terrein staan hier maximale efficiëntie en enorme voortstuwing op de agenda. Minimalistischer kunnen e-bikes bijna niet.

Als u op zoek bent naar de lichtste E-MTB, kunt u deze categorie nauwelijks vermijden. Vanwege het matige gebruiksbereik zijn afgeslankte componenten ook zinvol op lichte e-bikes in de categorie down-country. Banden, remmen, ophangingselementen, aanbouwdelen – lichtgewicht constructie heeft overal voorrang op robuustheid en comfort. Deze speedsters blinken vooral uit op sportieve, vlakke ritten, waarvan sommige zonder motorvermogen en boven de 25 km/u-limiet worden gereden. Hier tonen de levendige fietsen hun kracht. In deze modus zijn echt lange tochten mogelijk – ondanks kleine batterijen. De doelgroep is sportieve en fitte piloten die ook met elektrische ondersteuning hard willen trappen. Extreem terrein en rijcomfort verdwijnen naar de achtergrond.

Top tip categorie Down Country: Scott Lumen eRide 900 SL

Geen demper, geen motor – op het eerste gezicht lijkt het erop Scott Lumen eRide verwarrend vergelijkbaar met de niet-gemotoriseerde Scott Genius. Dankzij de supercompacte TQ HPR 50 kan het Zwitserse bedrijf zijn onderscheidende concept met geïntegreerde demper bijna één-op-één overbrengen op de E-MTB. Maar het is niet alleen de look die opvalt. Met de Lumen is Scott toegetreden tot de categorie licht down-country
E-MTB’s opnieuw gedefinieerd. De natuurlijke rijervaring is opwindend, het weggedrag is leuk, het achtergrondgeluid is echt aangenaam.

De hele review van de Scott Lumen eRide 900 SL vind je hier.

Scott Lumen eRide 900 SLFoto: Michal CervenyScott Lumen eRide 900 SL

Rotwild Rx 275

Maximale reductie is het concept van de R.X 275. Als geen andere fiets is deze E-MTB ontworpen om over lange afstanden te rijden zonder stuwkracht van de motor. Een bijzonder kenmerk van het lichtgewicht is een boost-knop, die het maximale vermogen voor een korte tijd ontgrendelt. Deze situationele stuwkracht is bedoeld om de reis een bijzondere dynamiek te geven. Bijvoorbeeld bij het accelereren uit bochten of het wegduwen van korte hellingen. Er is geen klassieke hendel voor de U-niveaus, in plaats daarvan moet de bestuurder zich aanpassen aan een zeer discrete basisondersteuning. Zelfs met de kleine 250-batterij moeten lange ritten mogelijk zijn. Bovendien is er de optie van een range extender.

Hier vind je de Rotwild R.X 275 in een gedetailleerde test.

 • WIELMAAT: 29 inch
 • GEWICHT: vanaf 15,6 kilo
 • VEERWEG: 130 / 120 mm
 • PRIJS: vanaf 9499 Euro

Rotwild R.X 275: TQ HPR 50 motor, 250 Wh accu permanent geïnstalleerdFoto: RotwildRotwild R.X 275: TQ HPR 50 motor, 250 Wh accu permanent geïnstalleerd

Thömus Lightrider E Ultimate

Het Zwitserse merk Thömus heeft een bijzonder lichte E-MTB in het assortiment. De Lightrider E Ultimate zou in topuitrusting slechts 14,6 kilo wegen. Klanten kunnen in de online configurator zelf de onderdelen en oriëntatie van de fiets aanpassen aan hun persoonlijke voorkeuren. Het platform levert 120 tot 140 millimeter. Het slanke full carbon frame bevat een batterij met 250 of 350 wattuur – in beide gevallen permanent geïnstalleerd. De Swiss Bikedrive Air van Maxxon zorgt voor stuwkracht. Dit gaat heel discreet en natuurlijk aan de slag – een sportief hulpmiddel voor gemotiveerde BIker. De Thömus spreekt vooral liefhebbers van sportieve marathon- en CC-fietsen aan.

 • WIELMAAT: 29 inch
 • GEWICHT: vanaf 14,6 kilo
 • VEERWEG: 120 mm
 • PRIJS: vanaf ca. 6300 Euro

Thömus Lightrider E Ultimate: Maxon Bikedrive Luchtmotor, 250 of 350 Wh accu, permanent geïnstalleerdFoto: ThömusThömus Lightrider E Ultimate: Maxon Bikedrive Luchtmotor, 250 of 350 Wh accu, permanent geïnstalleerd

KTM Macina Scarp SX

Met 140 millimeter schiet KTM’s nieuwe Macina Scarp SX strikt genomen buiten de down-country categorie. Maar een racy rijpositie, lichtgewicht CC-banden en race-uitrusting tonen duidelijk hun sterke punten in dit segment. Het topmodel Exonic kost 11099 euro – maar zou ook maar 16,5 kilo moeten wegen. En dit alles met een eenvoudig verwijderbare Bosch CompactTube 400 accu. Zoals bekend van andere KTM E-MTB’s, kan de batterij gemakkelijk vanuit de onderbuis omhoog worden getild. De KTM Macina Scarp SX is ook voorbereid op het gebruik van de Bosch extra batterij (250 Wh). De SX-motor van Bosch maakt van de Scarp de krachtigste lichte fiets in de DC-categorie.

Lees ook:   fietsbel mountainbike

Hier zijn alle details over de KTM Macina Scarp SX.

 • WIELMAAT: 29 inch
 • GEWICHT: vanaf 16,5 kilo
 • VEERWEG: 140 mm
 • PRIJS: vanaf 6299 Euro

KTM Macina Scarp SX: Motor Bosch Perf. SX batterij 400 WhFoto: KTMKTM Macina Scarp SX: Motor Bosch Perf. SX batterij 400 Wh

Onze favorieten in de categorie Trail / All Mountain

Trail / Berg

Veerweg 140 –160 mm | Gewicht vanaf 17,5 kilo

Het beste van alle werelden: Lichte e-bikes in de trail- en AM-categorieën zijn echte allrounders. Routes? Ja. Lange tochten? Geen dank. De vaardigheden en het gebruiksbereik van de fietsen zijn breed.

Lange tochten, leuke afdalingen en soms af en toe een stunt. Trailbikes zijn echte allrounders.Foto: Adrian KaetherLange tochten, leuke afdalingen en soms af en toe een stunt. Trailbikes zijn echte allrounders.

De overgrote meerderheid van de eMTB’s rijdt in de trail- en all-mountain klassen. En terecht, want deze fietsen spreken met hun gebruiksgebied een zeer brede doelgroep aan. Of het nu gaat om langere off-road tochten of levendige trailrondes, dit is waar de kandidaten in deze categorie troeven op de proppen komen. Met goede gewichten en gematigde geometrieën is het minimale dieet vooral merkbaar op het parcours. In vergelijking met ruwe lichte enduro’s zijn deze fietsen lichtervoetig. Toch bieden ze reserves voor serieuze trailexcursies. Met een matige uitrusting kunnen deze fietsen ook goed worden getrapt zonder motorvermogen. Afhankelijk van het ontwerp en het motorsysteem is de klasse zeer breed: van minimalisten tot lichtgewicht e-bikes, verschillende benaderingen zijn vertegenwoordigd.

Top tip Trail categorie: Specialized S-Works Levo SL

Zelfs de eerste Levo SL zette de fietswereld volledig op zijn kop. Sindsdien heeft de concurrentie echter een enorme inhaalslag gemaakt. De nieuwe fiets komt dus precies op het juiste moment en ruimt enkele cruciale zwakke punten van zijn voorganger op. In de nieuwe uitbreidingsfase is de Levo SL extremer geworden, maar ook in bijna alles nog beter. Geen fiets voor iedereen, maar de meest poppy, lichtvoetige en speelse trail e-MTB op de markt.

De hele review van de Specialized S-Works Levo SL vind je hier.

Gespecialiseerde S-Works Levo SLFoto: Adrian KaetherGespecialiseerde S-Works Levo SL

Haibike Lyke

Dat Lyke uit Haibike was de eerste E-MTB met Fazua’s nieuwe Ride 60 en een echte hit: Het weggedrag is uiteindelijk niet speels met wat langere liggende achtervorken (450 mm), maar wel zeer evenwichtig en voorspelbaar. Het lage gewicht maakt de fiets levendig, de succesvolle achterdriehoek slikt zelfs ruwe klappen vol vertrouwen. Je kunt een omweg maken over ruige paden. Met een verwijderbare batterij en aangenaam achtergrondgeluid is het een van onze favorieten in het lichte segment, vooral wanneer het iets meer in balans moet zijn en geschikt voor toeren. Helaas heeft Haibike dit ook gemerkt en zijn de prijzen voor de Lyke begin 2023 fors gestegen.

Klik hier voor de gedetailleerde test van de Haibike Lyke.

 • WIELMAAT: 29 inch
 • GEGEWICHT: vanaf 18,6 kilo
 • VEERWEG: 140 mm
 • PRIJS: vanaf 6999 Euro

Haibike Lyke: Motor Fazua Ride 60, accu 430 WhFoto: HaibikeHaibike Lyke: Motor Fazua Ride 60, accu 430 Wh

Trek Brandstof Exe

Het moet stijlvol en sportief zijn, er zo min mogelijk uitzien en aanvoelen als een e-bike? Dat Brandstof EXe is hiervoor de perfecte kandidaat. De TQ motor is extreem klein en meestal helemaal niet hoorbaar, de motor is nauwelijks te onderscheiden van de klassieke Fuel EX. Ook de rijeigenschappen zijn top. De Fuel EXe heeft een zeer gedefinieerd onderstel, de wegligging is nadrukkelijk precies en komt heel dicht in de buurt van een fiets zonder motor. Hoewel de Trek ook leuk is op tochten, kunnen alleen snelle rijders met een goede rijtechniek het volledige potentieel van de fiets benutten. Hij is nu ook verkrijgbaar met een aluminium frame (20,5 kg), voor het carbon model moet je al investeren vanaf 6999 euro.

Klik hier voor een gedetailleerde review van de Trek Fuel EXe.

 • WIELMAAT: 29 inch
 • GEWICHT: 18,8 kilo
 • VEERWEG: 150 / 140 mm
 • PRIJS: vanaf 5499 Euro

Trek Fuel Exe: TQ HPR 50 motor, 360 Wh batterijFoto: TrekTrek Fuel Exe: TQ HPR 50 motor, 360 Wh batterij

Focus Jam² SL

Zelfs met de pure feiten verzamelt de Focus veel pluspunten. Lage instapprijs voor een fiets met een full carbon frame, laag gewicht en de beproefde Fazua-aandrijflijn. De batterij klapt klassiek naar voren vanaf de onderbuis. Dit is gebruiksvriendelijk en een zeldzaamheid onder lichte eMTB’s. Dankzij de uitgebreide geometrie-aanpassing kan de Focus in twee richtingen worden bijgesneden: als handige trailbike of als soepel lopende mini-enduro. Bij het tweede gebruik beperkt de vrij strakke achterdriehoek echter de snelheidsdrukte. Niettemin: zeer veelzijdig en leuk tegen een bijna onverslaanbare prijs-prestatieverhouding.

Klik hier voor een gedetailleerd overzicht van de Focus Jam² SL.

 • WIELMAAT: 29 inch
 • GEWICHT: vanaf 17,9 kilo
 • VEERWEG: 160 / 150 mm
 • PRIJS: vanaf 6199 euro >> hier beschikbaar

Focus Jam² SL: Motor Fazua Rid,e 60, accu 430 WhFoto: FocusFocus Jam² SL: Motor Fazua Rid,e 60, accu 430 Wh

Stieren Sonic Evo AM SX

Levendige, snelle trailtochten en zo nu en dan veel motorvermogen? De Bulls is hiervoor de juiste kandidaat. De Bosch motor levert korte tijd volledig e-power in de sprint, de fiets combineert een nog relatief laag gewicht met een ongecompliceerde accuverwijdering aan de zijkant. Voor zwaar terrein is de AM SX misschien niet de beste kandidaat, met een vrij steile stuurhoek van 65,5, compacte wielbasis en superdiepe trapas is hij meer geschikt als wendbare bochtfreesmachine. Forenzen zullen blij zijn met alledaagse functies zoals de Monkey Link-interface, geïntegreerde achterlichten en de sleutelbeveiligde batterij. Voor full carbon is de prijs redelijk.

Lees ook:   Naturschutzbund (NaBu) over MTB-beperkingen: gewoon een formuleringsfout?

Alle details over de Bulls Sonic Evo AM SX vind je hier in de nieuwe productpresentatie.

 • IMPELLER GROOTTE. 29 inch
 • GEWICHT: vanaf 18,4 kilo
 • VEERWEG: 140 / 130 mm
 • PRIJS: vanaf 5999 Euro

Stieren Sonic Evo AM SX: Motor Bosch Perf. SX, accu 400 WhFoto: BullsStieren Sonic Evo AM SX: Motor Bosch Perf. SX, accu 400 Wh

Orbea Opkomst

Misschien wel de best verkochte lichte fiets tot nu toe is nog steeds een hot tip. Vooral als je wilt dat het heel licht of goedkoop is. Sinds dit jaar installeert Orbea de nieuwste motoren van Shimano, en heb je nu altijd de keuze tussen de grote en de kleine accu. Upgrades aan de onderdelen kunnen ook worden geboekt in de configurator van Orbea. De rijeigenschappen zijn bewezen: de Rise is zelfverzekerd, handig en ongecompliceerd, ook al is het geen enduromachine. Met lichtgewicht uitrusting krast de Rise de grens van 16 kilo. Maar ook met trailonderdelen is de Rise nog onder de 18 kilo leverbaar (360 accu). De aluminium fietsen met een grote accu wegen een goede 20 kilogram.

Alle details over de nieuwe Rise vind je hier in de presentatie van de nieuwe producten.

 • WIELMAAT: 29 inch
 • GEWICHT: vanaf 15,95 kilo
 • VEERWEG: 140 mm
 • PRIJS: vanaf 5299 euro >> hier beschikbaar

Orbea Rise: Motor 
 Shimano EP8 RS, batterij 360 / 540 Wh, permanent geïnstalleerdFoto: OrbeaOrbea Rise: Shimano EP8 RS motor, accu 360 / 540 Wh, permanent geïnstalleerd

Mondraker Netjes

De nieuwe NRLA van Mondraker presenteert zich als grensovergang tussen all-mountain en enduro. De lange geometrie met 495 reach in maat L en vrij lange liggende achtervorken is typerend voor de Spanjaarden. Dit ziet er evenwichtig uit en geeft de NRLA veel veiligheid bergafwaarts. Een echte kers op de taart is de nieuw ontworpen achterdriehoek: supergevoelig en toch met veel steun bergafwaarts. De stille en compacte motor blijft comfortabel op de achtergrond, voor lange tochten passen de range extender en fles ook in de fiets met het M-frame. Ondanks de complexe achterdriehoek en verwijderbare batterij is de Mondraker vrij licht, maar er is geen goedkoop instapmodel.

We hebben de Mondraker NRLA al kunnen testen. Klik hier voor het artikel.

 • WIELMAAT: 29 inch
 • GEWICHT: vanaf 18,05 kilo
 • VEERWEG: 160 / 150 mm
 • PRIJS: vanaf 7999 Euro

Mondraker Netjes: TQ HPR 50 motor, 360 Wh accuFoto: MondrakerMondraker Netjes: TQ HPR 50 motor, 360 Wh accu

Onze favorieten in de Enduro categorie

Veerweg vanaf 160 mm | Gewicht vanaf 18,5 kilo

Extreme downhill-kracht zonder het overwicht van klassieke e-enduro’s: zo willen lichte enduro’s zwaartekrachtbikers overtuigen. De elektromotor biedt ontspannen beklimmingen en een toename van dieptemeters.

Moderne enduro mountainbikes wegen al snel meer dan 15 kilo. Met lekbestendige banden en zelfklevend rubber zijn deze fietsen een pijn om te rijden tijdens lange ritten. Als je niet extreem fit bent en geen lift achter het huis hebt, moet je de after-work-ronde veel te vroeg beëindigen – anders is er een risico op zuurstoftekort. En dit is precies waar lichte enduro’s troef zijn. De minimalistische motoren compenseren gemakkelijk het overgewicht en de dikke banden. Zo rijd je bergop zoals op een cross-country racefiets en geniet je van de reserves van een echte super enduro downhill. De paden zijn niet alleen leuker – er zijn ook meer paden per rit. Cardiotraining met volledige focus op leuke en uitdagende afdalingen, dat is toch de droom van elke endurorijder?

Top tip Enduro categorie: Forestal Siryon Neon

Het kleine merk Forestal heeft zichzelf een ambitieus doel gesteld. Met hun Light-E-
MTB’s – en het merk uit Andorra bouwt niets anders – ze willen de Tesla onder de e-mountainbikes zijn. En de carbon speedsters met de in het oog springende achterbrug zijn zeker iets bijzonders: toponderstel, top handling, goed vermogen. Motorprestaties, efficiëntie en software zijn echter vrij matig. Downhill super rustig!

De hele review van de Forestal Siryon Neon vind je hier.

Forestal Siryon NeonFoto: Max FuchsForestal Siryon Neon

Simplon Rapcon TQ NL

Het silhouet van de Rapcon Pmax TQ is recordbrekend slank. Is dit echt een e-enduro? En net zo onopvallend als het lijkt, de fietstochten. Dit wordt mogelijk gemaakt door de fluisterstille motor van TQ met zijn zeer natuurlijke stuwkracht. Dit zal vooral endurorijders inspireren die niet op zoek zijn naar een vol gas shuttle, maar eerder een lichte rugwind voor de hellingen. In de afdaling kan de Rapcon scoren met een echt pluizig en tractief chassis. Bovendien is er een supermoderne endurogeometrie. En dat alles in een nobel full carbon chassis en af fabriek met echt stevige zwaartekrachtbanden. Let op: permanent geïnstalleerde accu, hiervoor is een optionele range extender.

Simplon Rapcon TQ EN: Motor TQ HPR 50, accu 360 Wh, permanent geïnstalleerdFoto: SimplonSimplon Rapcon TQ EN: Motor TQ HPR 50, accu 360 Wh, permanent geïnstalleerd

Ghost Path Rel

Met 140 millimeter veerweg achterin hoort de Ghost Path Riot nominaal niet thuis in de endurocategorie. Maar het in Waldsassen gevestigde bedrijf heeft zijn carbon bolide met Fazua-drive zo veel geborsteld voor oproer dat het zeker een beroep doet op actiebeluste endurorijders. Een 160mm Fox 38 zorgt voor slikkracht en de state-of-the-art geometrie met een zeer vlakke balhoofdhoek van 63,5 en diepe trapas schreeuwt ook stunts en stuntsChwere afdalingen. Maxxis banden met plakkerig MaxxGrip rubber zitten op de velgen aan de voor- en achterzijde. Als je met dit projectiel niet helemaal klaar bent voor een afdaling, heb je de verkeerde fiets gepakt. De Ride 60 heeft veel vermogen naar lichtnormen.

Alle details over de Ghost vind je hier in onze uitgebreide nieuwe presentatie.

 • WIELMAAT: 29 inch
 • GEWICHT: 19,8 kilo (Full Party)
 • VEERWEG: 160 / 140 mm
 • PRIJS: vanaf 7500 euro >> hier beschikbaar

Ghost Path Riot: Motor Fazua Ride 60, accu 430 Wh, permanent geïnstalleerdFoto: GhostGhost Path Riot: Motor Fazua Ride 60, accu 430 Wh, permanent geïnstalleerd

Conway Ryvon LT

De Ryvon is Conway’s eerste lichte eMTB. De SX-motor van Bosch zorgt voor een levendige boost, waardoor de fiets een van de krachtigere kandidaten in de lichte categorie is. Het full carbon frame heeft een 400-batterij die met een druk op de knop kan worden verwijderd, perfect om de trailsessie uit te breiden met een tweede batterij. Om gewicht te besparen heeft de Ryvon geen laadpoort. Het lichtste LT-model zou slechts 19,2 kilo wegen. Het pakket omvat 170 millimeter veerweg, solide uitrusting en sportieve geometrie. Er zijn twee modellen voor 7000 en 10300 euro beschikbaar. Daarnaast is de fiets ook verkrijgbaar in een lichtere short travel variant (ST) vanaf 17,6 kilo en vanaf 6500 euro.

 • WIELMAAT: 29 / 27,5 inch
 • GEWICHT: vanaf 19,2 kilo
 • VEERWEG: 170 mm
 • PRIJS: vanaf 7000 Euro

Conway Ryvon LT: Motor Bosch Perf. SX batterij 400 WhFoto: ConwayConway Ryvon LT: Motor Bosch Perf. SX batterij 400 Wh

De exoten onder de lichte e-mountainbikes

Wil je iets speciaals? Drie lichtgewicht e-mountainbikes met een iets andere aanpak – zeker niet gewoon!

Nicolai Saturnus 14 Gierzwaluw

Bosch Performance SX-motor, Compact Tube 400 die aan de onderkant van de onderbuis kan worden verwijderd – zo ver voegt de Nicolai Saturn 14 Swift zich onopvallend bij de gelederen van de nieuwe Bosch-fietsen. Het aluminium frame met de karakteristieke lasnaden is daarentegen een echte blikvanger. Gelast en geverfd in Duitsland. Er zijn twee varianten. De Saturnus 11 heeft een slanke slag van 105 millimeter aan de achterkant, de 14 130 tot 140 millimeter. De apparatuur volgens de eisen van de klant is ook allesbehalve gebruikelijk.

De gedetailleerde nieuwe presentatie van de Nicolai Saturn Swift is hier te vinden.

 • VEERWEG: 140/130 mm
 • WIELMAAT: 29 inch
 • GEWICHT: vanaf 14 kilo
 • PRIJS: op aanvraag

Nicolai Saturn 14 Swift: Motor Bosch Perf. SX, accu 400 WhFoto: NicolaiNicolai Saturn 14 Swift: Motor Bosch Perf. SX, accu 400 Wh

Transalpes getuned door Stoll

Drie Zwitserse fabrikanten werken samen aan dit project. De minimalistische Bikedrive-Air motor komt van Maxon, het lichtgewicht full carbon frame van Transalpes en Stoll zorgt voor de fine-tuning van de uitrusting. De fiets moet leverbaar zijn vanaf 14 kilo. Hiervoor moeten echter alle registers worden opengetrokken, wat niet alleen de portemonnee moet krassen, maar ook de nemerskwaliteiten op het parcours. Maar het uitgemergelde Zwitserse pareltje is zeker een blikvanger.

 • VEERWEG: tot 150/140 mm
 • WIELMAAT: 29 inch
 • GEWICHT: vanaf 16,5 kilo
 • PRIJS: vanaf 9000 Euro

Transalpes getuned door Stoll: Motor Maxon Bikedr. Lucht, batterij 250 Wh, permanent geïnstalleerdFoto: TransalpesTransalpes getuned door Stoll: Motor Maxon Bikedr. Lucht, batterij 250 Wh, permanent geïnstalleerd

Giant Trance X Geavanceerde E+ Elite

Het merk Giant is niet bepaald exotisch. Maar de aanpak van de Taiwanese lichte eMTB is bijzonder. De Syncdrive motor geeft met 85 Newtonmeter het volledige e-bike vermogen af. En dat met een fietsgewicht van nog geen 20 kilo. Om ervoor te zorgen dat de ingebouwde 400 Wh-accu niet te snel leeg raakt, kunnen de ondersteuningsniveaus via de app in verschillende parameters worden aangepast. De rijervaring van de fiets is levendig en sportief. Bereid om te buigen, springerig en precies, het is echt leuk op het parcours. Met volle motor stuwkracht zijn echte e-bike bergop ook mogelijk.

Hier gaat het naar de review van de Giant Trance X Advanced E+ Elite.

 • VEERWEG: 150/140 mm
 • WIELMAAT: 29/27,5 inch
 • GEWICHT: vanaf 19,5 kilo
 • PRIJS: vanaf 6799 Euro

Giant Trance X Advanced E+ Elite: Motor Giant Syncdrive Pro 2, batterij 400 Wh, permanent geïnstalleerdFoto: GiantGiant Trance X Advanced E+ Elite: Motor Giant Syncdrive Pro 2, batterij 400 Wh, permanent geïnstalleerd

Welke lichtcategorie is geschikt voor mij? Dat zeggen de profs

Karen Eller, professioneel mountainbiker

Wil je ’s avonds een snelle tour maken en toch een paar meter hoogte doen, maar ook de fiets op een ongecompliceerde manier over een hek of op de achterdrager kunnen tillen? Een E-MTB die zo licht mogelijk is zoals de Lumen is gewoon ideaal. Hij trapt ook goed zonder motor, de veerweg is volledig voldoende voor gematigde trails en lage bergketens. Op de Reschen of in de finale ga ik voor een klassieke enduro.

Karen Eller, professioneel mountainbikerFoto: ScottKaren Eller, professioneel mountainbiker

Steffi Marth, professioneel mountainbiker

Alle bergen worden vaak belachelijk gemaakt. Kan alles, maar niets goed, zeggen ze. Ik denk dat dat verkeerd is. Vooral met een lichte aandrijving zoals de Fuel EXe zijn deze fietsen de perfecte avonturiers en overal leuk. Zowel op vlakke routes als op echte enduroroutes, mits je over de nodige rijtechniek beschikt. Voor veel motorrijders is dit de beste optie.

Steffi Marth, professioneel mountainbikerFoto: Marco FischerSteffi Marth, professioneel mountainbiker

Tobias Ziganek, EMTB foto bestuurder

Voor mijn favoriete trails is een moderne enduro met behoorlijke veerweg de juiste keuze. Het probleem: met een hoog gewicht en slecht rollende banden zijn deze fietsen alleen maar leuk bergafwaarts. Maar full-power e-bikes waren voor mij nooit een alternatief. Ze zijn simpelweg te traag voor een speelse downhill rijstijl. De lichte enduro is het ideale compromis en het beste van twee werelden.

Tobias Ziganek, EMTB foto bestuurderFoto: Max FuchsTobias Ziganek, EMTB foto bestuurder