World Cup Enduros 2024: Yeti SB 160 T1 Race specificatie op de proef gesteld

Nog steeds een van de meest capabele enduro’s op de markt. Zo herinnerden we ons de kandidaat uit Colorado nadat we de vers geïntroduceerde SB 160 aan het begin van het jaar aan een individuele test hadden onderworpen. Maar zelfs in directe vergelijking met de concurrentie is er niets veranderd aan onze eerste indruk. Qua chassisprestaties blijkt de gepatenteerde Switch Infinity-achterdriehoek weer de maat van alle dingen te zijn. Want hoewel het draaipunt aan de achterzijde nominaal de dikste kreukelzone heeft, is de SB 160 het makkelijkst door te slikken. Geen enkele andere testfiets weet fijne hobbels of snelle slagsequenties zo goed te pareren als de Yeti. “Je hebt het gevoel dat je nooit zonder reismogelijkheden komt te zitten”, zegt tester Thomas, die de kenmerken van de achterste driehoek samenvat.

Dit is zowel een zegen als een vloek: aan de ene kant is de fiets extreem stabiel, zelfs in ruwe snelle passages. Aan de andere kant wordt er veel energie verspild in het chassis zodra je de fiets actief door het terrein beweegt. Dit wordt nog verergerd door het feit dat de Yeti met zijn 16,3 kilo sowieso met veel toewijding op een laag stijgingspercentage aan de gang wil worden gehouden. Aangezien een groot deel van het overgewicht afhankelijk is van de roterende massa van de extreem zware wielen, was het voor ons het moeilijkst om offroad snelheid te genereren met de Yeti.

En hoe zit het met de bergopwaartse kwaliteiten van de edele enduro? Heel goed. Dankzij de Switch Infinity-technologie spant het chassis zich vanzelf aan in het eerste derde deel van de veerweg. Zelfs bij het trappen blijft de achterkant aangenaam stil voor een fiets van deze reisklasse. De combinatie van langste bereik, lage voor- en steile zithoek zorgt voor de sportiefste rijpositie in de test. Maar zitpositie of niet: Het samenspel van hoog totaalgewicht, zware wielen in combinatie met de stoere rollende Maxxis-banden zoog de korrels het meest bergop uit onze kuiten.

Lees ook:   BIKE Junior Team verzamelt punten en podiumplaatsen in Wombach

TOTAAL BERGOP: 47 VAN DE 80

TOTAAL WEERGEGEVEN: 127.8 VAN 140

*Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk. BIKE ratings: super (250-205 punten), zeer goed (204,75-180 punten), goed (179,75-155 punten), bevredigend (154,75-130 punten), met zwakke punten (129,75-105 punten), onvoldoende (104,75-0 punten). De weging van de punten in de individuele beoordelingscriteria varieert afhankelijk van de fietscategorie.