Test racefietsen: Arc8, Canyon & Simplon – Wie bouwt de snelste fiets in 2023?

Deze onderwerpen zijn terug te vinden in de test van de 3 Racefullys:

Testconclusie door Max Fuchs, BIKE-testredacteur

De belangrijkste laboratoriumgegevens in één oogopslag

Wij hebben deze racefietsen getest:

Klik hier om naar de individuele evaluatie te gaan

Het testrapport

Als je een keuze hebt, heb je keuze te over. Zelfs als deze zin zo uitgesponnen is als een paar pantoffels. In verband met deze groepstest heeft het zijn rechtvaardiging: Iedereen die op dit moment een nieuwe race volledig wil kopen, weet waarom. De actieradius beperkt zich niet langer tot uitgemergelde 100 millimeter fietsen. Steeds meer fabrikanten nemen afscheid van pure gram foxing, slanke banden en overspannen zitposities. Steeds veeleisender wordende circuits zijn hiervoor de reden.

Daarom testen we Racefullys

Als reactie op taille-hoge dalingen, geblokkeerde stenen velden en gedurfde steile secties, veroveren race-fulls met aanzienlijk langere en vlakkere geometrieën, meer veerweg en meer downhill-zware componenten steeds vaker de racebanen van de Cross-Country World Cup. Rechtvaardig? Of offeren moderne racers te veel van hun racegenen op ten gunste van een groter downhillpotentieel? Om daar achter te komen, hebben we drie fundamenteel verschillende race fulls besteld en ontmoeten we gasttester en junior cross-country wereldkampioen Paul Schehl op zijn trainingsparcours in Freiburg.

De drie testkandidaten

De Koblenz verlader Kloof vertegenwoordigt met de Lux de traditionele fractie in het Racefully-segment. Tot niet zo lang geleden werden de 100 millimeter veerweg aan de voor- en achterkant beschouwd als het ultieme voor het circuit – de steile stuurhoek, een gestrekte zitpositie en ook de vaste zadelpen. De grimmige tegenpool hiervan wordt belichaamd door de Arc8 Evolve FS. Met hun radicale geometrieconcept gaan de Zwitsers in het offensief tegen de hele Racefully-beroemdheid. Een stuurhoek van 65,2 graden, een bereik van 496 millimeter in maat L en een wielbasis van 1236 millimeter – dergelijke soepel lopende afmetingen zijn alleen te vinden in de trailbike of zelfs in het endurosegment.

Lees ook:   trek 800 mountainbike

Maar het Zwitserse label voert de wapenwedloop tegen steeds fellere cross-country parcoursen nog verder naar het extreme. Met de combinatie van radicale geometrie, een 120-vork met dikke 34 stanchions en een intrekbare zadelpen zou de Evolve op zijn best bergaf moeten zijn. De een of de ander denkt waarschijnlijk: “Zoveel downhill-potentieel klinkt als een paar extra kilo’s.” Maar bladerdeegkoeken. Met zijn lichtgewicht wielen en vederlichte frame haalt de Arc8 zelfs de top van het gewichtsklassement.

Geen genade voor het kalf: Onze testploeg spaarde kosten noch moeite om de drie Racefullys adequaat op de proef te stellen. Op de foto probeert BIKE-tester en gediplomeerd racer Thomas Weschta wereldkampioen Paul Schehl van zich af te schudden.Foto: Max Fuchs

Geen genade voor het kalf: Onze testploeg spaarde kosten noch moeite om de drie Racefullys adequaat op de proef te stellen. Op de foto probeert BIKE-tester en gediplomeerd racer Thomas Weschta wereldkampioen Paul Schehl van zich af te schudden.

Tussen deze twee uitersten ligt de Simplon Cirex 120 XT. Zoals de meeste down-country fietsen maakt de challenger uit Vorarlberg gebruik van de klassieke 100-millimeter Cirex voor het delicate chassis. Om de fiets voor te bereiden op de technische eisen op het circuit, zit er ook een vork met 120 millimeter veerweg in de balhoofdbuis. Aan de achterzijde neemt de veerweg toe door iets meer demperslag. Ook verplicht voor elke downcountry fiets: de Vario zadelpen. In tegenstelling tot Arc8 is de geometrie even conservatief als die van de Canyon Lux vanwege zijn klassieke afstamming. Alleen de langere veerweg maakt de voorzijde hoger en de stuurhoek vlakt af.

Arc8 – de lichtste racefiets in de test

Tijdens de testritten op de trainingsronde van Schehl reed de Arc8 zichzelf rechtstreeks in de harten van onze testers. Dankzij het ongeëvenaarde totaalgewicht vermijden de Zwitsers het conflict tussen levendige voortstuwing en uitstekende nemerskwaliteiten bergafwaarts. De Evolve is echter de uitzondering. Vanwege zware wielen en Met een minder ascetisch frame eindigen de meeste progressieve race-fulls ruim boven de 10 kilo – de Simplon, die zo’n 1210 gram zwaarder is, bevestigt dit. Toch zijn wij van mening dat een extreem laag gewicht de psyche kalmeert in plaats van je echt sneller te maken. Al met al is een iets zwaardere fiets met betere downhill-eigenschappen en meer comfort in het racen vaak de snellere keuze – dit wordt ook bevestigd door professionele racer Paul Schehl.

Lees ook:   mountainbike stuur afstellen
Paul Schehl laat de lichtgewicht Arc8 vliegen.Foto: Max Fuchs

Paul Schehl laat de lichtgewicht Arc8 vliegen.

Racevol? Down-country fiets? Of iets daartussenin?

Wat betekent dit voor alle klassieke race fulls op de markt? Is de Canyon niet meer gerechtvaardigd met zijn steile stuurhoek en strakke veerweg? Speelt het gewichtsvoordeel dat zonder de Vario-ondersteuning en massieve ophangingselementen kan worden behaald geen rol meer? Natuurlijk niet. De meerderheid van de motorrijders die geïnteresseerd zijn in een volledige race, zullen misschien nooit geconfronteerd worden met de technische uitdagingen van een cross-country World Cup. Het toepassingsgebied is vaak beperkt tot onverharde wegen en gemakkelijke paden. Hier profiteert u niet van een Vario-ondersteuning en kunt u ook niet het potentieel van radicale geometrieën benutten. Motorrijders hebben dus nog steeds keuze te over. Of je kiest voor een klassieker, een versterkte down-country fiets koopt of zelfs investeert in het radicale concept van Arc8, hangt uiteindelijk af van je persoonlijke gebruiksgebied.

Conclusie over de testracefietsen

Alleen al door de extreme geometrie biedt de Arc8 nog meer rijveiligheid dan de down-country fiets van Simplon. In combinatie met het lage gewicht heeft de Evolve alle troeven in je hand, bergop en bergaf. Maar de Cirex snijdt ook een prima figuur ondanks het extra gewicht bij cross-country gebruik. Wat dat betreft moet de Lux zijn nederlaag toegeven met zijn lagere downhill-competentie. De klassieke racegenen en het lage gewicht betalen zich echter uit op de lange termijn. – Max Fuchs, BIKE-testredacteur

Max Fuchs, BIKE test editorFoto: Max Fuchs

Max Fuchs, BIKE test editor

Dat zeggen de testers

De technische eisen in het WK zijn absoluut overduidelijk! Meer veerweg, brede banden en Vario-steunen drijven het gewicht op, maar maken het gemakkelijker om te herstellen tijdens de afdaling en vergeven meer fouten. Voor dit voordeel accepteer ik graag een paar gram meer. – Paul Schehl, gasttester

Paul Schehl, gasttesterFoto: Max Fuchs

Paul Schehl, gasttester

De Arc8 is een uitzonderlijk talent. Je zult niet zoveel rijprestaties vinden met zo weinig gewicht een tweede keer. Andere modellen met vergelijkbare downhill kwaliteiten zijn aanzienlijk zwaarder dan klassieke race fulls. Dit werkt op technische CC-tracks. In de marathon speelt gewicht echter nog steeds de doorslaggevende rol. – Thomas Weschta, BIKE tester

Thomas Weschta, BIKE testerFoto: Thomas Weschta

Thomas Weschta, BIKE tester

De fietsen wegen grofweg tussen de tien en elf kilo. Dit verschil in gewicht kan echter alleen worden gevoeld in een directe vergelijking. Veel opvallender is daarentegen hoeveel meer plezier moderne racefietsen brengen. Alleen al de telescopische steunen op de Simplon en Arc8 verleggen de grenzen van wat er in extreem terrein gereden kan worden. – Max Fuchs, BIKE-testredacteur

Max Fuchs, BIKE test editorFoto: Thomas Weschta

Max Fuchs, BIKE test editor

Arc8 Evolve, Canyon Lux &; Simplon Cirex: Laboratoriumgegevens

Laboratoriumgegevens racefietsen 2023Foto: BIKE testafdeling

Laboratoriumgegevens racefietsen 2023

Source link