Test racefietsen 2023: Simplon Cirex 120 XT in test

Simplon had onlangs een frisse wind in de zeilen geblazen van zijn Racefully voor het seizoen 2021. Daarmee is de Cirex het oudste model in deze vergelijking. Onze testfiets is gebaseerd op het frameplatform van de “normale” Cirex – een klassieke race volledig met slechts 100 millimeter veerweg aan de achterkant. Dankzij iets meer slag perst het bedrijf uit Vorarlberg echter een trotse 122 millimeter uit de schokdemper van het 120-model. Passend werkt een DT-Swiss voorvork met een kreukelzone van 124 millimeter onder de balhoofdbuis. De verplichte telescopische zadelpen is ook aan boord – net zoals het hoort voor een down-country fiets. Net als bij de Arc8 heeft de achterste driehoek geen Horst Link-lager nodig dankzij buigbare staande achtervorken. Dit bespaart gewicht en verhoogt de stabiliteit. Onze testbank bevestigt dit en certificeert dat de Cirex de beste framestijfheid heeft.

De Simplon Cirex is de zwaarste fiets in de test

Met 1880 gram in maat L markeert het Simplon-chassis echter de onderkant van de vlaggenmast. Ook de voorvork, die 1593 gram weegt, en de op één na zwaarste wielset zorgen ervoor dat er in totaal 1120 gram meer op de weegschaal hangt dan de Arc8. Shimano’s XT-versnellingen sorteren de versnellingen betrouwbaar, maar wegen ook iets meer dan de XTR- en XX1-versnellingen van de concurrentie.

Klassieke racefietsgeometrie

Een blik op de geometriegegevens illustreert de ontwikkelingsaanpak van de Cirex 120. In tegenstelling tot de Arc8 proberen de ontwikkelaars hun Racefully puur via de specificaties aan te passen aan de eisen van moderne langlaufloipes. De basisstructuur is echter gebaseerd op een klassieker. Ondanks de langere voorvork meet de stuurhoek slechts een steile 67,5 graden – nauwelijks vlakker dan de korte-slag-concurrentie van Canyon. Ook qua zithoek is de fiets ingetogen: 75,5 graden. Met 470 millimeter in maat L zit het bereik in de moderne middelmatigheid.

Lees ook:   Mountainbiken als ervaringsgerichte educatie: Fietsen als een ervaring voor het leven

Super comfortabele afdaling

In de afdaling kan de Cirex 120 zijn klassieke stamboom echter heel goed verhullen. Het krachtige chassis doet geweldig werk, neemt de horror van Steinfelder weg en biedt over het algemeen het hoogste niveau van comfort. De romige respons van de DT-Swiss ophangingselementen is indrukwekkend. Alleen bij hardere stoten wens je iets meer tegendruk op de achterste driehoek. Het ruime instelbereik van de Vario-ondersteuning (160 millimeter) en het hoge front geven de Simplon ook een voordeel op steile afdalingen en technische paden.

In de race zou wereldkampioen Paul nog steeds de voorkeur geven aan de kortere ondersteuning van de Arc8.

Dit bespaart tijd bij het aanpassen. Daarnaast kun je ook in neergelaten instantie nog redelijk goed trappen en op het zadel rusten zonder al te ver te hoeven knielen.

Ook het remsysteem oogst veel lof: de combinatie van solide XT-stoppers met sleephendels en 180 schijven levert veruit de beste remprestaties.

Geen koopje: Ondanks een verkoopprijs van net geen 8000 euro komen de schakelgroep en het remsysteem 'slechts' uit Shimano's XT-serie.Foto: Max Fuchs

Geen koopje: Ondanks een verkoopprijs van net geen 8000 euro komen de schakelgroep en het remsysteem ‘slechts’ uit Shimano’s XT-serie.

Tot nu toe gaat de Simplon de strijd aan met de Arc8 in de afdaling. Met toenemende snelheid verliest de Cirex echter eerder zijn gladheid vanwege zijn ingetogen geometrie en vereist maximale concentratie en actiebereidheid van de piloot. Zo kan de afdaling minder effectief worden gebruikt als recreatieve pauze. Onder rijinvloeden bergop verliest de anders zo gevoelige achterdriehoek helaas zijn eersteklas respons en is gierig met tractie. Tegelijkertijd dobbert de achterkant ook het meest in deze vergelijking. Als u het chassisplatform activeert, keert de rust echter snel terug. Jammer: in de hardste stand van de drietraps afstandsbedieningshendel wijkt de demper nog iets in. Het relatief hoge gewicht geeft ook gas aan de voortstuwing.

Lees ook:   Waar wordt Conway geproduceerd? | FIETS

Bergop vraagt de Cirex meer inspanning

Op de lange termijn wordt dit punt van kritiek echter snel vergeten. “Ga erop zitten en voel je goed”, zegt Thomas, die de sportieve, uitgebalanceerde zitpositie beschrijft. Niet zo rechtop als de Evolve en niet zo uitgerekt als de Lux. Ook de rijpositie van Paul laat een coherente indruk achter. Op de helling is de achterste driehoek in de open lucht
Conditie, echter te laag in de veerweg en zakt weg op terreintrappen. In combinatie met het hoge front en den korte liggende achtervorken moet je vaker vechten tegen het opkomende voorwiel. In steile hellingen en technische stukken is dus meer inspanning nodig.

Max Fuchs, BIKE test editor:

De Simplon rijdt zo wendbaar als een klassieke race volledig en blijft nog steeds competitief bergafwaarts met zijn down-country upgrade. Door het relatief hoge gewicht slaagt de Cirex er echter niet in om de evenwichtsoefening uit te voeren tussen het klassieke concept van Canyon en de extreme benadering van Arc8. Op technische langlaufparcoursen zou de fiets de tweede keuze zijn van onze testers.

Max Fuchs, BIKE test editorFoto: Thomas Weschta

Max Fuchs, BIKE test editor

Specificaties en bladmuziek Simplon Cirex 120 XT

Fabrikant

 • Prijs: 7929 Euro
 • Verkrijgbaar bij speciaalzaken
 • Frame Materiaal: Carbon
 • Framemaat: S, M, LXL (getest in maat L, 46 cm)

Meetgegevens

 • Gewicht (zonder pedalen): 11,01 kg
 • Frame gewicht: 1880 g
 • Gewicht wielen: 3790 g
 • Acceleratie wielen: 2784 kg x cm²
 • Breedte stuur: 760 mm
 • Framestijfheid (absoluut): 50 N/mm

Uitrusting

Beoordeling

 • Behandeling Heuvelopwaarts: 25.5 van de 30
 • Chassisefficiëntie: 20 van de 25
 • Rolweerstand: 12.75 uit 15
 • Gewicht: 17.5 uit 25
 • Traagheidswielen: 12 van 15
 • Bidonhouders: 10 van 10
 • BehandelingHeuvelafwaarts: 25.5 van de 30
 • Voorwielophanging: 10 van de 10
 • Achterwielophanging: 13,5 uit 15
 • Intrekbaar zadel: 10 van 10
 • Remmen: 9 uit 10
 • Grip op de band: 10,5 uit 15
 • Rijstabiliteit: 6 van de 10

TOTAAL BERGOP: 97.75 UIT 120

TOTALE OVERGAVE: 84,5 VAN DE 100

 • Overig: 23.5 van 30
 • Onderhoudsgemak: zwak

BIKE testresultaat*: super – 205,8 van de 250 punten

Simplon Cirex 120 XT - GeometriegegevensFoto: BIKE testafdeling

Simplon Cirex 120 XT – Geometriegegevens

Simplon Cirex 120 XT - KenmerkenFoto: BIKE testafdeling

Simplon Cirex 120 XT – Kenmerken

Simplon Cirex 120 XT - Veereigenschappen: Het chassis biedt de grootste veerweg en harmoniseert goed. Er is een gebrek aan tegendruk aan de achterkant.Foto: BIKE testafdeling

Simplon Cirex 120 XT – Veereigenschappen: Het chassis biedt de grootste veerweg en harmoniseert goed. Er is een gebrek aan tegendruk aan de achterkant.

¹Prijs kan plus kosten voor verpakking, verzending en coördinatie.

²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk. BIKE ratings: geweldig (250-205 punten), zeer goed (204,75-170 punten), goed (169,75-140 punten), bevredigend (139,75-100 punten), met zwakke punten, onbevredigend.

Source link