Achtergrondkennis: Waar worden Giant fietsen gemaakt?

Van een klein idee tot een wereldwijd bedrijf – dit is de reis van oprichter King Liu en zijn merk Giant. Het begon allemaal toen de Giant Manufacturing Company in 1972 in Taiwan werd opgericht. De eerste jaren wijdde het bedrijf zich aanvankelijk aan de productie van fietsen voor andere gevestigde topmerken. In de loop van de tijd ontwikkelde Giant zich tot een original equipment manufacturer – als producent van fietsonderdelen die ze niet zelf verkopen – voor gevestigde grote merken als Scott, Trek of Colnago.

Pas negen jaar later, in 1981, kwam het eigen merk Giant op de markt en leverde aanvankelijk fietsen aan Taiwan en vervolgens aan Europa en Noord-Amerika. Sinds 1992 heeft Giant ook fabrieken geopend in China, het tegenovergestelde van veel andere bedrijven uit Taiwan.

Het bedrijf breidde uit en in 1986 richtte Liu Giant Europe B.V. op in Lelystad bij Amsterdam om fietsen te kunnen produceren op een productielocatie in Europa. Tegenwoordig is het merk uitgegroeid tot de grootste fietsfabrikant in Taiwan, met vestigingen in Azië en Europa. Naast het produceren van eigen fietsen, is Giant nog steeds een original equipment manufacturer voor andere merken.

Ride Like King – Fietsen is geen kwestie van leeftijd

Achter het merk Giant zit King Liu, die ondanks zijn hoge leeftijd naam blijft maken door zijn fietsavonturen. Op 73-jarige leeftijd maakt hij een 15-daagse fietstocht door Taiwan – in totaal 927 km. Dit resulteerde in een evenement genaamd “Ride Like King”, dat aanvankelijk alleen werd gevierd door de werknemers van de Giant Group. Vandaag brengt het evenement mensen van over de hele wereld samen – ook via een samenwerking met Zwift – om de geest van de oprichter te volgen en verschillende wielerliefhebbers samen te brengen.

Lees ook:   Mountainbiken aan het Gardameer: een keerpunt voor fietstochten op het Lago

Waar komt Giant vandaan?

Het fietsmerk Giant bestaat al sinds 1972 en is afkomstig uit Taiwan uit het Dajia-district, ten noordwesten van Taichun County – net als veel andere onderdelen- en fietsfabrikanten uit deze regio.

Het bedrijf achter het merk Reus is Giant Manufacturing Co. Ltd. en is sinds 1980 de grootste fietsfabrikant in Taiwan. De productie is uitgebreid naar meerdere locaties buiten China en zo is er ook een locatie in Europa, Nederland en in de toekomst ook in Vietnam. Naast racefietsen en verschillende soorten mountainbikes omvat het assortiment ook toer- en trekkingfietsen.

De Giant Syncdrive Pro 2-drive - aangedreven door YamahaFoto: Max Fuchs

De Giant Syncdrive Pro 2-drive – aangedreven door Yamaha

Waar worden Giant fietsen gemaakt?

De fietsen worden geproduceerd op verschillende productielocaties in Azië en Europa. Voor de Europese markt is er een speciale productielocatie in Nederland, in Lelystad bij Amsterdam. Voor de Aziatische markt zijn er nog fabrieken in Taiwan en ook op het vasteland in China. Naast Giant omvat de Giant Group ook de merken Liv, die fietsen speciaal voor vrouwen aanbiedt, evenals het lifestyle fietsmerk Momentum en het carbon fietsmerk Cadex.

Koolstofvezel frame

Als pioniers in de productie van fietsframes gebruikte Giant voor het eerst koolstofvezel, ook bekend als carbon, in 1984. Een eigenschap van carbon is het lage gewicht van het materiaal en daarom goed geschikt voor fietsframeconstructie. Ondertussen zijn ook andere fietsonderdelen van carbon, zoals stuur, zadelpennen of zelfs wielen. Giant produceert alle kozijnen in eigen huis en maakt geen gebruik van andere leveranciers.

Liv Giant – fietsen speciaal voor vrouwen

Ook uit het Huis van Reus: Een Liv Lurra staat in het bos...Foto: Liv Cycles

Ook uit het Huis van Reus: Een Liv Lurra staat in het bos…

Vietnam – een nieuwe productielocatie voor Giant Bicycles

Giant kondigde onlangs aan dat het een fabriek plant in Vietnam – ten noorden van Ho Chi Minh – met een focus op de productie van e-bikes. De reden hiervoor is de grote MierDe winst die Giant maakt met de elektronische fietsen.

Aanbevolen redactionele inhoud

Op dit punt vindt u externe inhoud die het artikel aanvult. U kunt het met één klik weergeven en opnieuw verbergen.

Externe inhoud

Ik ga ermee akkoord dat externe inhoud aan mij wordt getoond. Hiermee kunt u
Persoonsgegevens worden doorgegeven aan platforms van derden. Meer hierover in ons privacybeleid.

Source link