Test Canyon Strive: Op CFR: Een Enduro onder Stark Current

De Canyon Strive:On is een compleet nieuw nestje van het in Koblenz gevestigde postorderbedrijf. Net als zijn organische broer is de E-Enduro volledig gericht op racen. De geometrie is navenant compromisloos. Het bereik en de wielbasis zijn extreem lang, de stuurhoek is super vlak, de zithoek is steil. Hier wordt het meteen duidelijk: Je wilt niet om de groevevijver heen op deze bolide. The Strive:On schreeuwt uitdagend terrein.

In tegenstelling tot een niet-gemotoriseerde race-enduro moet een e-enduro ook op zware hellingen de beste tijden leveren. Hiervoor wordt de Performance Line CX van Bosch gebruikt. Ondanks het superlange frame zit je niet uitgerekt op de Canyon Strive:On. Dit komt omdat de steile zithoek de rijder ver naar voren in de fiets plaatst. Goed: Bij de rechte zitbuis geldt dit ook voor lange steunverlengingen. Op vlakke doorgangen met de e-bike is deze zitpositie niet ideaal. Aan de andere kant profiteer je bergop, waar het voorwiel altijd veel druk krijgt. In moeilijke beklimmingen overtuigt de Strive:On met veel controle. Het chassis is extreem gevoelig, zelfs onder kettingtakel en genereert dus enorme tractie.

De enige punten van kritiek in de technische klim: De lage trapas lokt de ene of de andere crank touchdown uit, en met de zeer vlakke stuurhoek kantelt de besturing bij lage snelheden.

Bergafwaarts geeft de Canyon Strive:On veel vertrouwen. De rijder staat veilig achter de hoge voorkant en centraal in de fiets. Het onderstel vangt kleine en grote hobbels met aplomb op. De pluche achterkant voelt als veel lift.

De e-bike met hoge tractie kan bijzonder goed schitteren op lange, wortelachtige paden waar het anders moeilijk is om de lijn te houden of het momentum met je mee te nemen. Het comfortabele onderstel bespaart hier veel korrels. Op felle, zeer snelle afdalingen hadden we graag wat meer tegensteun en eindprogressie in de achterhoede gehad. Hier is Canyon’s progressievere Torque:On een nog betere keuze.

Lees ook:   Mathieu van der Poel: Sterren van het WK wielrennen in Glasgow