Test 2023 – All Mountains tot 3300 Euro: Focus Jam 6.9

Focus maakt er geen geheim van dat de jam vooral is ontworpen voor plezier in de afdaling. Al de carbon versie die we hebben geattesteerd in de laatste all-mountain test een overgewicht. Het Focus frame is gemaakt van aluminium en weegt een halve kilo meer dan de even zware modellen Canyon Spectral AL 6 en YT Jeffsy Core 3. Samen met de massieve wielen komt zo’n 17 kilo klaar om te rijden.

Zo wordt de Focus Jam in gang gezet. Elke tussensprint kost korrels. Jammer, want de zitpositie voelt efficiënt aan dankzij de steile zithoek en integreert de rijder goed in de fiets. Maar zo schakel je op beklimmingen het liefst een versnelling lager. Gelukkig kan een platform op de demper worden ingeschakeld, want zonder dat schommelt de achterkant duidelijk. Bergopwaarts over wortels heeft de demper de neiging om weg te zakken.

Zelfs bergafwaarts mist de achterste driehoek de tegensteun. Hoewel hij gevoeliger is dan die van de canyon, laat hij de lange veerweg van 161 millimeter te snel los en moet hij met veel luchtdruk worden gereden. De jam zou duidelijk baat hebben bij een demper met instelbaar drukniveau.

Niet in de laatste plaats vanwege zijn gewicht is de Focus extreem vol op het parcours. In combinatie met de hoge voorkant – lange balhoofdbuis, veel afstandhouders – zorgt dit voor een zeer goed gevoel van veiligheid in steile stukken. Er is veel kracht nodig om de fiets in smalle parcoursgedeelten te manoeuvreren. Helaas is het gewicht ook hier niet weg te redeneren.

Lees ook:   elektrische mountainbike ikea

De volledige Shimano XT-uitrusting omvat de krachtigste vierzuigerremmen in de vergelijkingsgroep. Van de fietsen uit de vakhandel is de Focus Jam 6.9 het best uitgerust. Alleen de dikke en gladde handgrepen bieden weinig grip.

¹Prijs plus kosten voor verpakking, verzending en reconciliatie, indien van toepassing.

²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de in het laboratorium gemeten waarden (BIKE-laboratoriummeting) en de subjectieve indruk van de testrijders.

Het BIKE-vonnis is prijsonafhankelijk. BIKE-beoordelingen: super (250-205 p.), zeer goed (204,75-180 p.), goed (179,75-155 p.), bevredigend (154,75-130 p.), met zwakke punten (129,75-105 p.), onvoldoende (104,75-0 p.).

Source link