2022 was opnieuw een recordjaar voor de fietsindustrie

“De fiets- en e-bikemarkt liet het afgelopen jaar een stabiel hoogtepunt zien, ondanks de algemene terughoudendheid van consumenten om in de tweede helft van het jaar te kopen”, zegt Burkhard Stork, managing director van het ZIV (Zweirad-Industrie-Verband). Kwaliteit en innovatie “Made in Germany” hebben zich de afgelopen jaren ook ontwikkeld tot een stabiele sterke driver in de groeiende e-bike markt.

Fietsindustrie: Verkoop bijna verviervoudigd in 10 jaar

In Duitsland werden 20 procent meer e-bikes geproduceerd, 1,72 miljoen in cijfers. De productie van fietsen zonder motor bleef onveranderd op 900.000 stuks. Sinds 2020 is ook de productiewaarde van tweewieleronderdelen en -componenten van Duitse makelij gestegen. De stijging bedroeg hier 55 procent, 1,6 miljard euro. Over het algemeen is de omzet van fietsen en e-bikes de afgelopen tien jaar gestegen. bijna verviervoudigd. Een van de redenen zijn hoogwaardige componenten. Een andere reden voor de groeiende omzet is de hoog aandeel e-bikes. Terwijl de omzet in 2012 nog rond de 2 miljard euro lag, lag dat in 2022 rond de 7,36 miljard euro. “De fietsindustrie wordt vaak onderschat in zijn prestaties”, zegt Burkhard Stork. “In Duitsland en Europa levert het een belangrijke bijdrage aan waardecreatie en staat het voor duurzame producten en banen.”

In 10 jaar tijd is de verkoop in de Duitse fietsindustrie bijna verviervoudigd. Van 2,03 miljard euro in 2012 naar 7,36 miljard euro in 2022.Foto: ZIV

In 10 jaar tijd is de verkoop in de Duitse fietsindustrie bijna verviervoudigd. Van 2,03 miljard euro in 2012 naar 7,36 miljard euro in 2022.

Zo zijn er in 2022 zoveel fietsen en e-bikes verkocht.

Productie is één ding, verkoop is iets anders. In 2022 werden in Duitsland in totaal 4,6 miljoen fietsen verkocht, 100.000 minder dan in 2021 maar 300.000 meer dan in 2019 – vóór Corona. De verkoop van e-bikes steeg met tien procent ten opzichte van het jaar ervoor tot 2,2 miljoen e-bikes. Het marktaandeel van e-bikes in Duitsland is nu 48 procent. “We gaan ervan uit dat e-bikes in de loop van dit jaar voor het eerst niet-gemotoriseerde fietsen zullen inhalen qua eenheidsaantallen”, zegt Stork. E-bikes domineren nu al bakfietsen en mountainbikes. In 2022 werden bijna een miljoen mountainbikes verkocht, 931.600 om precies te zijn. Met 836.000 E-MTB’s ligt hun aandeel rond de 90 procent.

Lees ook:   binnenband mountainbike 29 inch
Ondanks de Oekraïne-oorlog en de energiecrisis werden er in 2022 in Duitsland 4,6 miljoen fietsen verkocht. Het cijfer ligt iets onder het niveau van vorig jaar, maar ruim boven het niveau van voor corona.Foto: ZIV

Ondanks de Oekraïne-oorlog en de energiecrisis werden er in 2022 in Duitsland 4,6 miljoen fietsen verkocht. Het cijfer ligt iets onder het niveau van vorig jaar, maar ruim boven het niveau van voor corona.

Fietsen zonder motor – MTB-verkoopcijfers gehalveerd sinds 2019

Over alle modelgroepen heen, het marktaandeel van Fietsen voor de stedelijk gebruik 76,5 procent (exclusief kinder-, jeugd- en andere fietsen). Verreweg het grootste aandeel komt voor rekening van de volgende sectoren: Trekking 45 procent (2021: 40%) en Stad/Stad 18 procent (2021: 20 %) . All terrain bikes voor weg- en licht terrein hebben een marktaandeel van negen procent (2021: 10%). Racefietsen, gravelbikes, fitnessfietsen en mountainbikes samen, kortom sportieve fietsen, zijn goed voor elf procent, waardoor het marktaandeel van MTB’s is gedaald tot vier procent, 95.600 stuks. Sinds 2019 is het aantal MTB’s dat zonder ondersteuning wordt verkocht gehalveerd. In 2019 was het nog zeven procent of 206.500 stuks 7% (206.500 stuks). De reden voor deze ontwikkeling is de verschuiving naar E-MTB.

Mountainbikes zonder motor worden steeds meer een bijzonder product. Van de 2,4 miljoen verkochte fietsen zonder motor was slechts 4 procent mountainbike. In absolute aantallen waren dat er 95.600 fietsen, in 2019 was de waarde nog ruim boven de 200.000.Foto: ZIV

Mountainbikes zonder motor worden steeds meer een bijzonder product. Van de 2,4 miljoen verkochte fietsen zonder motor was slechts 4 procent mountainbike. In absolute aantallen waren dat er 95.600 fietsen, in 2019 was de waarde nog ruim boven de 200.000.

E-MTB's zijn al langer bestsellers. Hoewel e-trekking en e-MTB in 2021 nog vrijwel hetzelfde waren, zal de e-MTB in 2022 weer flink toenemen en de koppositie veiligstellen. Echter: Naast enkele sportieve E-MTB's omvat dit ook veel alledaagse fietsen met spijkerbanden en verende vorken.Foto: ZIV

E-MTB’s zijn al langer bestsellers. Hoewel e-trekking en e-MTB in 2021 nog vrijwel hetzelfde waren, zal de e-MTB in 2022 weer flink toenemen en de koppositie veiligstellen. Echter: Naast enkele sportieve E-MTB’s omvat dit ook veel alledaagse fietsen met spijkerbanden en verende vorken.

E-bikes: E-mountainbikes blijven aan kracht winnen

Lange tijd stonden e-trekkingfietsen op nummer 1 in de kunst van kopers. Sinds 2021 groeien E-MTB’s sterk en hebben ze de toppositie kunnen overnemen. In 2022 zal de verschuiving naar E-MTB duidelijk zichtbaar blijven.

De grootste stijgingen zijn te zien bij sportieve e-bikes (E-MTB, racefiets/gravel/fitness), e-bakfietsen en S-pedelecs. Uitgedrukt in cijfers is de ontwikkeling als volgt:

Bakfiets of aanhangwagen

Uit de analyse van ZIV en VDZ blijkt dat bakfietsen booming zijn. Bakfietsen behoren tot de snelst groeiende modelgroepen. De snelle groei is vooral te danken aan de grote populariteit van e-bakfietsen. Alleen de motor maakt bakfietsen geschikt voor de massa.

Aan de andere kant staan de fietskarren. In de publieke perceptie en discussie zijn fietskarren naar de achtergrond verdwenen in vergelijking met bakfietsen. Ze zijn een bewezen, veilige en multifunctionele oplossing voor het vervoer van kinderen, boodschappen, ladingen of honden: comfortabel, flexibel en toekomstgericht, vooral in combinatie met e-bikes als trekkende voertuigen.

  • Groei e-bakfietsen: 37,5% Totaal verkochte bakfietsen: 212.800 (2021: 167.000)
  • Totale groei: 27,4% t.o.v. 2021
  • Totaal verkochte fietskarren 2022 (exclusief B2B): 293.000 stuks ter vergelijking: bakfietsen 212.800 stuks

Fietsen en e-bikes met mobiliteitspotentieel

Fietsen en e-bikes hebben zich volgens ZIV ontwikkeld tot een hoogwaardig mobiliteits- en vrijetijdsproduct. Deze kwaliteit wordt gewaardeerd door consumenten, zoals blijkt uit de vraag. Daarom ziet de ZIV grote potentie in de Duitse fiets- en e-bikemarkt.

Volgens enquêtes is de gemiddelde verkoopprijs 500 euro voor een fiets en 2800 euro voor een e-bike. “Als je kijkt naar de prijsontwikkeling, is het niet alleen zo dat e-bikes steeds duurder worden. Integendeel, tegenwoordig krijg je veel meer fiets voor je geld”, benadrukt Burkhard Stork. Tegelijkertijd zijn ook de eisen veranderd. De klanten van vandaag willen componenten van hogere kwaliteit, bijvoorbeeld in de versnellingspook, remmen, banden of verlichting. Ook op het verlanglijstje staan een sterke accu, ophanging, app-aansluiting, een goed design en een lange levensduur.

De fietsindustrie blijft zich ontwikkelen

De waardering voor fietsen en e-bikes leidt ook tot de verdere ontwikkeling van de fietsindustrie – innovaties bevestigen deze beoordeling.

Einde leveringsproblemen: dalen de prijzen in 2023?

“Dit is precies het juiste moment om een nieuwe fiets of e-bike te kopen”, benadrukt ZIV Managing Director Burkhard Stork. Want de supply chain problemen door de coronapandemie behoorden nu tot de VergMomenteel zijn de magazijnen bij dealers en fabrikanten goed gevuld. Ook de kosten voor transport, pre-productie en meer dalen; en de prijsvoordelen zouden ook worden doorberekend aan klanten.

Uit ons onderzoek blijkt ook dat de lagers van veel fabrikanten al uit hun voegen barsten. De reden: Tijdens Corona bestelden de winkeliers veel goederen, waarvan sommige hen nu pas bereiken. In gewone mensentaal betekent dit dat, vooral als de vraag in 2023 niet zo hoog is, dit waarschijnlijk zal leiden tot een aanzienlijke prijsdaling. Slecht voor de industrie, maar goed voor de klanten. Als je een koopje wilt doen, kan een beetje geduld de moeite waard zijn in 2023.

Lees ook:   welke mountainbike voor op de weg

Verdere artikelen over het onderwerp kortingen en prijsontwikkeling 2023:

>> FIETSPRIJZEN 2023 – Vooruitblik: Komen er binnenkort kortingen voor mountainbikes? (vanaf februari 2023) <<

>>PRIJSONTWIKKELING IN DE FIETSINDUSTRIE: Is een einde aan de fietsboom aanstaande?<<

>> MTB BOOM NA DE PANDEMIE: Koop nu een nieuwe fiets of wacht af? (vanaf oktober 2022) <<

Mobiliteitstransitie?

Aan de ene kant is de fietsindustrie het massatransportmiddel van de toekomst. Anderzijds wijst het vervoersbeleid van de huidige federale regering geen duidelijke richting aan. Federale minister van Verkeer Volker Wissing heeft de financiële middelen voor fietsinfrastructuur die in het regeerakkoord zijn voorzien, veiliggesteld voor 2,9 miljard euro en promoot met grote sommen geld het fietsparkeren bij ov-haltes. Tegelijkertijd zet de Federale Regering noch op het vlak van investeringen, noch op het vlak van brandstoffen de juiste koers uit voor de broodnodige mobiliteitstransitie. Burkhard Ooievaar:

Tweederde van alle dagelijkse verplaatsingen van mensen in stedelijke en landelijke gebieden kan gemakkelijk worden beheerst met de fiets of e-bike. […] We verwachten een beleid op federaal, staats- en lokaal niveau dat duidelijk gericht is op de fiets. Iedereen zou hier baat bij hebben, ongeacht of ze de fiets al gebruiken of niet.

Komt de mountainbike na het skiën?

Hoewel niet alle verkochte MTB’s buiten de stadswegen worden gebruikt, is hun potentieel voor gebruik in vrije tijd en vakantie enorm. Dit wordt ook gezien door toeristische regio’s die het hele jaar door alternatieven zoeken vanwege warme winters en gebrek aan sneeuw. Mountainbike toerisme is erg populair. Om dit duurzaam te kunnen ontwikkelen is een duidelijke en landelijke regulering van de toegang tot de natuur noodzakelijk. “Er mag geen lappendeken zijn met 16 verschillende landenvoorschriften. We verwachten dat de wijziging van de Federal Forest Act zal leiden tot uniforme landelijke regels voor vrije toegang tot het bos,” zei Stork.

“We verwachten stabiele groei” – Conclusie van de algemeen directeur van de ZIV

“De bedrijven in de Duitse fietsindustrie hebben de problemen in de toeleveringsketens goed opgelost. De oorlog in Oekraïne met zijn gevolgen was niet te voorzien, maar de meerderheid van onze leden gelooft dat we deze uitdaging ook goed zullen oplossen. We blijven grote belangstelling zien voor fietsen en e-bikes en verwachten de komende jaren een stabiele groei en een impuls in innovatie. Als politici bovendien hun huiswerk doen en mensen veilig en comfortabel kunnen fietsen in het dagelijks leven en de vrije tijd, staat niets Duitsland als fietsland in de weg, noch in gebruik, noch in productie!”

Burkhard Stork, Algemeen Directeur ZIV (Zweirad-Industrie-Verband)Foto: ZIV – Zweirad-Industrie-Verband

Burkhard Stork, Algemeen Directeur ZIV (Zweirad-Industrie-Verband)

Source link