Tacx Neo 3M: Maak indoor fietsen aangenamer met meer bewegingsvrijheid

Garmin heeft de Tacx Neo 3M geïntroduceerd, een doorontwikkeling van de populaire smart trainer. Met de integratie van bewegingsplaten zou de nieuwe Neo 3M een nog realistischere rijervaring bieden dan zijn voorgangers, zoals de Tacx Neo 2T en de Tacx Neo Bike. Deze innovatie maakt deel uit van de voortdurende verbeteringen sinds Garmin Tacx in 2019 heeft overgenomen.

Tacx vertrouwt nog steeds op de bewezen Neo-technologie voor het naar een hoger niveau tillen van indoor cycling-trainingen. De Tacx Neo 3M heeft een magnetische motorrem met 32 neodymium magneten en een virtueel vliegwiel. Deze remunit maakt het mogelijk om verschillende ondergronden zoals kasseien, grind of houten planken te simuleren door de magneten individueel aan te sturen. Doordat er geen riem nodig is, biedt de magnetische remeenheid twee voordelen: minder slijtdelen en minder geluid.

De Tacx Neo 3M kan hellingen tot 25 procent simuleren. De traagheid wordt dynamisch aangepast aan het gewicht van de berijder, de snelheid en de hellingsgraad. De fabrikant belooft een meetnauwkeurigheid van minder dan één procent, die is verbeterd ten opzichte van het vorige model (Neo 2T). De Smart Trainer maakt een maximaal vermogen van 2200 watt mogelijk.

Naast de beweegplaten biedt de Tacx Neo 3M nog meer verbeteringen ten opzichte van de Tacx Neo 2T. De voeten zijn vergroot en een geïntegreerde draagbeugel maakt het gemakkelijker om de Smart Trainer op te bergen en te plaatsen. Bovendien zijn de stopbussen herzien om het gemakkelijker te maken om fietsen met steekas of snelspanners te monteren. Een geïntegreerd LED-display toont ook het vermogen tijdens het trappen.

Lees ook:   Rijderswissel: Alle transfers van de beste MTB-professionals voor het seizoen 2023

Gewoon uitpakken en aan de slag gaan – tenminste als de fiets op de trainer is gemonteerd. Praktisch is de voorgemonteerde 11-speed cassette, die compatibel is met Shimano en Sram. Tegen een meerprijs is er ook de mogelijkheid om een extra vrijlooplichaam te krijgen. De Tacx Training app begeleidt je bij het zetten van je eerste stappen met de nieuwe Smart Trainer. Bijzonder praktisch: de Tacx Neo 3M hoeft niet gekalibreerd te worden.

De Tacx Smart Network Adapter is als optie verkrijgbaar en zorgt voor een stabielere overdracht naar de trainingssoftware. Dit is vooral interessant voor virtuele races of wanneer de wifi-verbinding onstabiel is.

Naast de aanschaf van de Tacx Neo 3M is het premium abonnement op de Tacx Training App drie maanden gratis beschikbaar. Met deze app kunnen de trainingsschema’s worden gesynchroniseerd in de Garmin Connect kalender en kun je deelnemen aan virtuele groepsritten of trainingsritten met WorldTour-professionals. De routes en landschappen zijn realistisch ontworpen – bijna het grootste voordeel van indoor cycling: ik kan naar plaatsen over de hele wereld reizen zonder mijn huis te verlaten en daarheen fietsen.