Gravelbikes review: de Fuji Jari Carbon 1.1

Er zitten twee zielen in de borst van de Fuji Jari: zoals bij alle wielen kun je de rijeigenschappen afstemmen op controle of dynamiek door te spelen met de luchtdruk, maar geen enkele zoals hier. Het massieve frame in aero-look, dat overigens helemaal niet zwaar is, plus het dikke stuur en de knobbelige banden geven op ruwe hobbels het gevoel dat je alles gladstrijkt – als de bandenspanning laag is. Ook het licht uitlopende keiharde stuur past hier goed.

Als je de banden oppompt, wordt de besturing veel directer en met je bovenlichaam ver naar voren kun je echt gas geven. Waarom is dit juist het geval bij Fuji Jari? We weten het niet. Een wielset voor op de weg zou interessant zijn. Beduidend dikkere banden passen beter in de Jari dan de 40’s, die niet volledig geschikt zijn voor off-road gebruik. Blikvangers zijn het opbergapparaat op de bovenbuis en de gereedschapskist onder de trapas. Dankzij de originele vorm is er in de framedriehoek ook meer ruimte voor grote tassen en flessen. Als de frameset wat flexibeler zou zijn, zou je er een echte globetrotter van kunnen bouwen.

Met de optie van dikkere banden is de top off-road fiets zelfs voor zwaar gebruik. Zo’n superstijve allrounder met bijzonder slimme opbergoplossingen.

Lees ook:   Wereldkampioenschap wielrennen: Het WK-orakel - Wie wint er in Schotland?