Fietspodcasts en YouTube-kanaal: aanbevelingen voor uw fietsentertainment

Drie Bike Podcast-aanbevelingen

Bike Podcast: “Geniet van je fiets”

We hebben lang nagedacht over met welk uiterlijk we de serie zouden beginnen, de meest geprezen podcasts van de wielerscene zijn meestal behoorlijk gespecialiseerd en thuis in competitieve sporten of een soort extreem. Verkeerd publiek. We vonden het format van Ingo Quendler en Dan Miessen juist vanwege de brede selectie van onderwerpen en taal die niet te gecodeerd was, maar zelfs voor fietsers met een basisniveau van expertise niet saai. Vooral de afleveringen over de nieuwste technologie voor de fiets en over de zin of soms onzin van uitrusting zijn leerzaam voor iedereen, op wat voor fiets je ook rijdt. Buiten de gebaande paden denken is ook nooit een slechte zaak! In de huidige 115 afleveringen van “Enjoy your bike” verandert het hoofdonderwerp vrolijk om de twee weken van fietstochten en bikepacking naar fiets- en fietsbeleidsonderwerpen, maar ook fietsevenementen en indoor cycling zijn grote onderwerpen.

Foto: Screenshot Youtube/Geniet van je fietsDe fietspodcast “Geniet van je fiets” op Youtube

De bijbehorende Zwift*-community neemt misschien wat veel ruimte in beslag – ga gewoon naar het volgende hoofdstuk, de consequent zeer lange afleveringen tussen twee en drie en een half uur zijn goed verdeeld. Ook worden er regelmatig gasten uitgenodigd: echte grootheden zoals ex-coureurs Heinrich Häusler en Kai Hundertmarck of globetrottende Jonas Deichmann, maar ook interessante niet-beroemde atleten en knappe koppen in de branche. De sfeer is als een huiskamer, meer “chat” dan interview, wat waarschijnlijk de reden is waarom de gasten de tijd nemen. Twee andere elementaire punten voor een goede podcast: de gastheren lijken overal onbevooroordeeld te zijn, hebben meningen over elk onderwerp, maar proberen ze ons niet op te dringen. En de opnametechniek is goed! Tijdens het onderzoek moesten we onszelf ook martelen door middel van opnames met de telefoonkwaliteit van de jaren ’70. “Enjoy your bike” is ook beschikbaar op Youtube.

 • Kwaliteit: 4 uit 5
 • Onderwerpen: 5 uit 5
 • Diepte: 3 van 5
 • Vermaak: 4 uit 5
 • MYBIKE-Stemmen: 4 uit 5
Aanbevolen redactionele inhoud

Op dit punt vindt u externe inhoud die het artikel aanvult. U kunt het met één klik weergeven en weer verbergen.

Externe inhoud

Ik ga ermee akkoord dat externe inhoud aan mij wordt getoond. Hierdoor kunt u
Persoonsgegevens kunnen worden doorgegeven aan platforms van derden. Lees hier meer over in ons privacybeleid.

Fiets Podcast: “pressedienst-fahrrad”

De “pressedienst-fahrrad” – of pdf – is eigenlijk niet per se een medium voor de eindconsument, maar biedt fietsjournalisten zoals wij inspiratie, informatie, nieuws, beelden en ook filosofische benaderingen van het onderwerp fietsen. En als je jezelf bij ons wilt helpen, betaal je natuurlijk ook voor de werkfacilitering. Haar podcast daarentegen is gratis en gemaakt voor fietsers. Daarin praat het competente team maandelijks over het actuele onderwerp op de redactie.

Lees ook:   Transition Smuggler: 29er toert nu volledig vanuit de VS met meer reizen

Foto: Persdienst FietsFiets Podcast: “pressedienst-fahrrad”

Dit kan een concrete politieke vraag zijn, soms een samensmelting van onderwerpen als e-bikes en fietstochten, soms reportages van een beurs of – heel interessant – een aflevering over workpacking, oftewel werken op afstand tijdens een fietstocht. Gunnar Fehlau, een teamlid van de pdf. De mensen rond moderator Hans Dorsch gebruiken hun goede netwerk in de branche ook om interessante gasten die diep bij de materie betrokken zijn steeds weer aan de microfoon te krijgen. Een aflevering duurt tussen de tien en 90 minuten, dus je hoeft een aflevering niet geforceerd te vullen of in te korten om een soort standaardlengte te behouden – heel goed! De QR-code leidt naar de volledige lijst op Spotify. Misschien komt er in december ook iets voor MYBIKE.

 • Kwaliteit: 4 uit 5
 • Onderwerpen: 5 uit 5
 • Diepte: 5 uit 5
 • Vermaak: 4 uit 5
 • MYBIKE-Stemmen: 5 uit 5
Aanbevolen redactionele inhoud

Op dit punt vindt u externe inhoud die het artikel aanvult. SiU kunt het met één klik weergeven en weer verbergen.

Externe inhoud

Ik ga ermee akkoord dat externe inhoud aan mij wordt getoond. Hierdoor kunt u
Persoonsgegevens kunnen worden doorgegeven aan platforms van derden. Lees hier meer over in ons privacybeleid.

Fiets Podcast: “Biketour Global”

Een aanbeveling voor fietspodcasts over fietstochten en fietstochten is de podcast “Biketour Global”. Bikepacking, het juiste materiaal en het leven op de fiets zijn hier thema’s, met langetermijndoelen in Europa en de rest van de wereld. Er wordt gezegd dat je het beste leert van de volwassenen. En je kunt veel leren van de verhalen die redacteur Martin Moschek bespreekt met zijn gasten, vrienden of zelfs met zichzelf.

Foto: Screenshot/Biketour GlobalScreenshot van de blog van “Biketour Global”

Correcte of beter passende uitrusting, routes en hun planning of zelfs hoe zich te gedragen in crisissituaties, het meeste kan ook worden overgebracht naar de lokale tour. Voor wie graag luistert: Moschek heeft de juiste blog over het onderwerp: Lay-out, lay-out en vooral de illustraties zijn geweldig, en de tekstlengtes zijn niet te lang zoals zo vaak het geval is. De podcasts duren soms wel twee uur, zijn daar interessant genoeg voor, het geluid klinkt in het begin te dof, maar je went eraan, vooral in de combinatie van onderwerpen, gasten en de geweldige plaatjes in je hoofd. En in de blog ligt de eigenaardigheid van dit kanaal.

Lees ook:   giant boulder mountainbike
 • Kwaliteit: 3 van 5
 • Onderwerpen: 3 van 5
 • Diepte: 4 uit 5
 • Vermaak: 4 uit 5
 • MYBIKE-Stemmen: 4 uit 5
Aanbevolen redactionele inhoud

Op dit punt vindt u externe inhoud die het artikel aanvult. U kunt het met één klik weergeven en weer verbergen.

Externe inhoud

Ik ga ermee akkoord dat externe inhoud aan mij wordt getoond. Hierdoor kunt u
Persoonsgegevens kunnen worden doorgegeven aan platforms van derden. Lees hier meer over in ons privacybeleid.

>> Dit is waar je rekening mee moet houden als je tijdens het fietsen naar muziek of podcasts luistert.

Twee aanbevelingen voor YouTube-kanalen

YouTube-kanaal: “De rij-instructeur”

Eigenlijk moet je niet vertrouwen op tips en winkelpraat over verkeersregels op het net, eigenlijk moet je zoiets zoveel mogelijk vermijden, want het muteert snel in een religieuze oorlog inclusief vijandigheid en beledigingen in de commentaren op zijn laatst. “The Driving Instructor” op YouTube is heel anders. Aan de hand van video’s van zijn echte rijschoolroutine en rijschoolauto laat hij ons typische alledaagse situaties zien waarin er altijd wel iets mis is gegaan.

Foto: Screenshot/De rij-instructeurDit is het YouTube-kanaal van “De Rij-instructeur”

Vastgehaakt aan het videoscherm geeft hij vervolgens commentaar op de situatie. Soms neemt hij echter ook video’s van derden of verzonden video’s uit het verkeer en haalt hij de inhoud, de houding van de afzender of het gedrag van de “dader” in de video uit elkaar volgens alle regels – niet van de kunst, maar van de StVO. Van tijd tot tijd raakt hij van streek, maar in principe blijft hij objectief, zoals een rij-instructeur, wat hij is, zou moeten doen. Het is goed voor de entertainmentfactor! Onder de QR-code vind je een volledig fietsspecifieke aflevering, maar je kunt ook je kennis van de verkeersregels op een heerlijk vermakelijke manier opfrissen met de fietsvrije video’s van de meer dan 200 video’s.

 • Kwaliteit: 4 uit 5
 • Onderwerpen: 2 van 5
 • Diepte: 3 van 5
 • Vermaak: 4 uit 5
 • MYBIKE-Stemmen: 4 uit 5

YouTube-kanaal: “Danny MacAskill

Foto: Screenshot/Danny DaycareAfbeeldingsfragment uit de YouTube-video “Gymnasium” door Danny MacAskill

En het is niet alleen zijn fiets en lichaamsbeheersing die ongelooflijk is; Humor, natuurlijke charme en creativiteit in de video’s van de Schot katapulteerden zijn YouTube-kanaal al snel naar pole position in de scene. Ongeëvenaard zijn de afleveringen “Danny Daycare”, waarin hij een driejarige meeneemt op een stuntrit in een single-track trailer, of zijn “Gymnasium”, waarin hij op spectaculaire wijze een sporthal met trainingsapparatuur bouwt. Misbruikt! Niet voor bangeriken en zeker niet iets om te imiteren, maar absoluut de moeite waard!

 • Kwaliteit: 5 uit 5
 • Onderwerpen: 3 van 5
 • Diepte: 1 van 5
 • Vermaak: 5 uit 5
 • MYBIKE-Stemmen: 4 uit 5

Blog: “bikewander”

Puur qua weer staan wij motorrijders voor het donkerste seizoen van het jaar: weinig licht, korte dagen, zelden geweldige omstandigheden om van de fiets en het landschap te genieten. Juist dan is het driedubbel genieten dat anderen zich niet druk maken over vies weer, maar met hun fiets of een kudde daarvan door de mooiste plekjes op aarde fietsen, gelukkig vaak vastgelegd door een camera. De resultaten maken vervolgens indruk op portals zoals Instagram. Het op deze manier begeleiden van individuele globetrotters of fietsers sleept echter soms aan. En als je afwisseling wilt, moet je snel door veel berichten scrollen.

Foto: Screenshot/bikewandererScreenshot van het Instagram-kanaal “bikewanderer”

Daarom houden we echt van het “bikewander”-kanaal, een platform dat wordt gedeeld door fietsers in alle klimaten en tijdzones. De afbeeldingsuploads hoeven alleen maar te worden gecodeerd met de bijbehorende hashtag, de afbeeldingen die op deze manier worden verzameld, lijken ook met de hand te zijn uitgekozen, omdat de kwaliteit altijd van groot tot sensationeel is. De mix van motieven is net zo kleurrijk als de mensen die hun fietservaringen met ons willen delen. Dit is geen informatiekanaal, maar eerder een kanaal om te browsen, te dromen, geïnspireerd te worden en van de zon te genieten, zij het slechts indirect. Geweldige community, geweldige foto’s, geweldige personages, geweldige motieven en geen franje – en geen armoedige productplaatsingen.

 • Kwaliteit: 5 uit 5
 • Onderwerpen: 2 van 5
 • Diepte: 1 van 5
 • Vermaak: 5 uit 5
 • MYBIKE-Stemmen: 4 uit 5
 • Verbinden: bikewander.com
Aanbevolen redactionele inhoud

Op dit punt vindt u externe inhoud die het artikel aanvult. U kunt het met één klik weergeven en weer verbergen.

Externe inhoud

Ik ga ermee akkoord dat externe inhoud aan mij wordt getoond. Hierdoor kunt u
Persoonsgegevens kunnen worden doorgegeven aan platforms van derden. Lees hier meer over in ons privacybeleid.

*Online platform waar je tijd kunt doorbrengen met fietsen in virtuele landschappen of anderen kunt ontmoeten. Naast de pc is de voorwaarde een apparaat dat de fiets ombouwt tot een soort fietsergometer met variabele weerstand.