Stuurhulp voor iedereen: Jo Klieber over Syntace K.I.S. 2.0

Het K.I.S.-systeem van Syntace maakte vorig jaar de opmars voor een geheel nieuw stuursysteem voor mountainbikes. Tot nu toe was de stuurassistent alleen beschikbaar in een paar fietsen van Canyon en Liteville, maar nu staat de nieuwe versie in de startblokken. In dit interview geeft Jo Klieber een inkijkje in de eerste details.

Of het nu gaat om mountainbikes of e-mountainbikes, moderne geometrieën worden steeds extremer en balhoofdhoeken worden slapper. Dit brengt voordelen met zich mee op steile en snelle paden, maar ook nadelen op het gebied van wegligging. Als oplossing introduceerde Syntace onder leiding van hoofdontwikkelaar Jo Klieber vorig jaar de K.I.S. (Keep it stable) stuurassistent.

Canyon is de eerste licentiehouder die het K.I.S.-systeem een jaar lang exclusief gebruikt op zijn eigen fietsen. Ontwikkelingsingenieur Vincenz Thoma van Canyon (links) was al vroeg overtuigd van het potentieel van het systeem.Foto: Henri LesewitzCanyon is de eerste licentiehouder die het K.I.S.-systeem een jaar lang exclusief gebruikt op zijn eigen fietsen. Ontwikkelingsingenieur Vincenz Thoma van Canyon (links) was al vroeg overtuigd van het potentieel van het systeem.

Uit onze test bleek dat het systeem verschillende voordelen heeft. Wel is het zo dat het sturen met herstellende kracht, dat je al kent van de auto, in eerste instantie ongebruikelijk is op de fiets. Het was echter de verbeterde wegligging bij lage snelheden bergop en de toegenomen tractie en controle bergafwaarts die Klieber gelijk gaven. Nu staat een nieuwe iteratie van het K.I.S.-systeem op het punt te worden uitgebracht.

>>Klik hier voor de eerste test van de A.I.S. Eind 2022<<

>>De eerste mountainbike met stuurbekrachtiging: Canyon Spectral met K.I.S. in review<<

>>De eerste e-MTB met stuurbekrachtiging: Liteville 301 CE met K.I.S. in review<<

“Kan voor bijna iedereen achteraf worden ingebouwd” – Interview met Jo Klieber over de nieuwe A.I.S

EMTB: Een jaar geleden introduceerde u voor het eerst het K.I.S. Steering Assist-systeem. Wat is de reactie op het systeem?

JO KLIEBER: Iedereen ziet de flagrante voordelen in de functie. Terwijl een high-end schokdemper een fiets 5 procent beter kan maken, doet de K.I.S. het 10 tot 20 procent beter.

Tijdens onze rijexamens voelden we duidelijk de impact. Waarom worstelt de industrie hiermee?

Juist omdat K.I.S. zo baanbrekend is, proberen veel fabrikanten het systeem in eerste instantie te bagatelliseren. Want als zo’n idee niet van jou is en niet vrij beschikbaar, dan is het in je economisch nadeel.

Trail tango op vochtige wortels bergafwaarts: hier kan de K.I.S. zijn voordelen bijzonder duidelijk laten zien.Foto: Markus GreberTrail tango op vochtige wortels bergafwaarts: hier kan de K.I.S. zijn voordelen bijzonder duidelijk laten zien.

Wanneer komt de grote doorbraak?

Instabiele besturing, d.w.z. stuursystemen zonder herstelkracht, zullen in de toekomst niet meer kunnen worden verkocht. Dit zien we terug in de andere rij-, zwem- en vliegtuigklassen. Op dit moment werken we aan een tweede retrofitbare versie van K.I.S., die de doorbraak veel dichterbij brengt.

Is dit een vod? Absoluut! Achter Mewa's langdurige vetes verborg Liteville toen al de eerste 301 prototypes. Nu zit de nieuwe A.I.S eronder. Maar al snel wil Syntace het geheim eindelijk prijsgeven.Foto: SyntaceIs dit een vod? Absoluut! Achter Mewa’s langdurige vetes verborg Liteville toen al de eerste 301 prototypes. Nu zit de nieuwe A.I.S eronder. Maar al snel wil Syntace het geheim eindelijk prijsgeven.

Hoe zal K.I.S.Zal dit volgens jou de ontwikkeling van mountainbikes blijven beïnvloeden?

We merken nu al hoe geometrie veel vrijer kan worden opgevat. Een fiets met K.I.S. en een extreme balhoofdhoek van 60 graden is fijner om te rijden dan een fiets zonder K.I.S. met 64 graden.

Waar zie je nog potentie voor de ontwikkeling van (e-)mountainbikes?

Met de motor braken we uit de beperkingen die de traditie onszelf had opgelegd. Maar we leren nog te weinig van andere industrieën. Bijvoorbeeld van de motor, maar ook van anderen.

Zijn er specifieke punten die je van de fiets zou overnemen?

Als het bijvoorbeeld gaat om bescherming tegen weersinvloeden, wordt geen enkele motorcrosser geleverd zonder spatborden. Zonder dat ziet het er zelfs stom uit. Zo is het ook met licht. Dankzij de geïntegreerde batterij kun je veel meer en beter doen dan alleen achteraf alle lampen van de accessoires aansluiten. Over motor en software gesproken: ik kan hier niet te veel in detail treden, maar ik geloof dat de software alleen al kan worden gebruikt om een motor voor een e-mountainbike te bouwen waarmee we veel moeilijker terrein kunnen betreden dan we nu doen. En niet alleen de trial masters van deze wereld á la Danny MacAskill of Tom Öhler, maar elke normale motorrijder.

Jo Klieber – de knutselaar uit Tacherting

De man achter Liteville en Syntace staat als geen ander voor de combinatie van lichtgewicht constructie en duurzaamheid. Met Liteville bewees Jo Klieber jarenlang dat aluminium fietsen zelfs in het carbontijdperk nog steeds competitief licht kunnen zijn. Zijn vermoeiings- en crashtests voor frames en componenten zetten maatstaven. Vandaag deelt hij de merkaandelen in Syntace en Liteville met offroad-motorspecialist Pierer, die een belang van 70 procent in Liteville en Syntace heeft verworven. De groep zit onder meer achter KTM Motorrad, GasGas en Husqvarna. Zowel de voorontwikkeling als de patenten en dus ook de rechten op de K.I.S. blijven echter in handen van uitvinder Klieber in Jo Klieber GmbH.

Lees ook:   Games: Virtueel fietsen brengt echt geld en de workshop simulator

Uitvinder van het K.I.S.-stuursysteem en algemeen directeur van Syntace, Jo Klieber.Foto: Henri LesewitzUitvinder van het K.I.S.-stuursysteem en algemeen directeur van Syntace, Jo Klieber.

>>Klik hier voor de eerste test van de A.I.S. Eind 2022<<

>>De eerste mountainbike met stuurbekrachtiging: Canyon Spectral met K.I.S. in review<<

>>De eerste e-MTB met stuurbekrachtiging: Liteville 301 CE met K.I.S. in review<<

>>In detail: Hoe K.I.S. werkt<<