Rockrider Race 900 S: Duurtest van de Decathlon crosscountryfiets

Decathlon – in Frankrijk bijna een synoniem voor alle sportartikelen – is in dit land nog steeds beter bekend als het goedkope alternatief voor andere fabrikanten. Sinds enige tijd neemt het Franse bedrijf echter een hoge vlucht en brengt het hoogwaardige fietsen en accessoires en kleding op de markt. En dit alles tegen nog steeds zeer aantrekkelijke prijzen. Toen in januari de aankondiging van nieuwe Rockrider-modellen, het MTB-merk van Decathlon, op de redactie kwam, wilden we het volgende zien:

 • Hoe werkt de verzending?
 • Wat moet ik nog meer zelf op de MTB monteren?
 • Wat doet de Rockrider Race 900 S?
 • Zijn er kwalitatieve beperkingen aan de prijs?
 • Is mountainbiken leuk in de praktijk?

De antwoorden in een notendop zijn te vinden in onze conclusie.

We hebben de Rockrider getest van half april tot half november. We hebben er bijna 1000 kilometer mee gereden: een stukje door de stad, veel over de lokale paden in de omgeving van München, enkele tochten in de Garmisch en Murnauer Alpen. We hadden maar één mankement, dat langzaam naar binnen sloop, maar vervolgens het rijplezier aanzienlijk vertroebelde. Niet voor lang, want Decathlon reageerde snel met hulp.

Verzending: de Rockrider Race 900 arriveert

Zoals veel motoren kwam de Rockrider Race 900 S in een doos naar onze redactie. We wilden zien hoeveel er voorgemonteerd is, wat klanten zelf moeten doen en waar er misschien vragen zijn, want niet iedereen heeft een team van technische BIKE-professionals in de kelder zitten die kunnen helpen. De eerste indruk van onze unboxing: Decathlon besteedt veel aandacht aan het vermijden van afval, met name plastic afval. Afgezien van de grote afleverdoos waren er na montage nog maar weinig onderdelen over om weg te gooien.

Zo komt de Rockrider Race 9000 aan. Op de een of andere manier kijkt de doos ons aan...

De belangrijkste taak bij de montage van de Decathlon MTB is eigenlijk het verwijderen van beschermend en stabiliserend materiaal dat nodig was voor het transport. Maar ook hier blijven naast een folie ter grootte van een vuilniszak voor het stuur en een kleine voor het zadel alleen crêpetape en karton over. Dan moet het stuur op de stuurpen worden gemonteerd, het voorwiel op de vork en de pedalen op de crank – een kwestie van misschien een half uur als je niet geoefend bent. Er wordt ook een kleine handleiding meegeleverd. Nog beter is echter de minitool van Decathlon met verschillende bitbevestigingen, zodat je geen eigen gereedschap nodig hebt voor de montage, maar dan heb je een klein, fijn gereedschap. De klittenbandsluitingen waarmee onderdelen aan de box worden bevestigd kunnen ook achteraf worden gebruikt, bijvoorbeeld bij bikepacking of – let op: uncool – om de broekspijp strak om het been te binden zodat deze niet vies wordt aan de ketting!

Decathlon bevat ook verschillende accessoires in het pakket:

 • De ogen van de kat
 • Lampen voor voor en achter
 • Vervangende spaken incl. gereedschap
 • Sram chaingap gereedschap (wit, afgebeeld)
 • Remblokspreider (zwart, in het midden van de foto)

Verlichting, bellen, kattenogen worden door Decathlon meegeleverd als accessoires - pedalen, gereedschap, Sram's chaingap tool en reserve spaken zijn ook inbegrepen.Foto: Marc StruckenVerlichting, bellen, kattenogen worden door Decathlon meegeleverd als accessoires – pedalen, gereedschap, Sram’s chaingap tool en reserve spaken zijn ook inbegrepen.

Wat echter ontbreekt, maar noodzakelijk is voor de optimale afstelling van de verende voorvork en rem, is een schokdemperpomp. Dit is de enige manier om de druk in de chassiscomponenten correct af te stellen. Hoewel zowel de vork als de schokdemper doorzakindicatoren hebben, met de exacte luchtdrukwaarde, is het niet nodig om langzaam de juiste positie te naderen. Bovendien biedt alleen de Rockshox Reba verende voorvork een luchtdruktabel. De SidLuxe Select+ schokdemper is echter in de fabriek tot de rand gevuld, zodat u ook de gewenste doorzakking kunt benaderen door voorzichtig de druk te laten ontsnappen.

Rockrider Race 900 S FC – de uitrusting van onze testfiets

Op het moment van onze bestelling waren er 4 uitrustingsvarianten om uit te kiezen Sram GX en elektrische GX AXS en Reynolds carbon wielen en Mavic Crossmax van aluminium. Ondertussen heeft Decathlon nog steeds een Variante met Rockshox SID Base verende voorvork en Reynolds carbon wielen in het programma. We kregen de goedkoopste apparatuur voor de test met mechanische GX-tandwielen en aluminium wielen. Alle modellen worden geleverd met dezelfde SidLuxe Select+ schokdemper. Voor 2999 euro is een cross country full suspension met 11,75 kilo (maat M) verkrijgbaar. Het frame is volledig gemaakt van carbon, wat de “FC” in de naam doet vermoeden: Full Carbon. Overigens staat de “S” voor suspension, oftewel volledige vering.

Lees ook:   Oud vs. nieuw bij Flyer: 13 jaar ontwikkeling van e-mountainbikes in vergelijking

Voor 2999 euro is een cross country full suspension met 11,8 kilo (maat M) verkrijgbaar.Foto: Marc StruckenVoor 2999 euro is een cross country full suspension met 11,8 kilo (maat M) verkrijgbaar.

Op het stuur is het eerste wat opvalt de draaigreep. Hiermee kunnen de schokdemper en vork (bijna) volledig worden gesloten – de vork geeft nog een beetje, aan de achterkant is er volledige stijfheid na het draaien. Een onderdeel zonder welke een paar tours erg frustrerend zouden zijn geweest. Maar daarover later meer.

Lijst

 • Full carbon frame, gewicht: 1.980 g (specificaties van de fabrikant, maat M)

Met betrekking tot de Rockrider Race 900 S staat op de website van Decathlon: “Deze MTB is ontwikkeld voor prestatiegericht rijden in de XC- en XC-marathonsectoren.” Het frame is hetzelfde als dat van het WK en de Franse kampioenschappen. Met andere woorden, de Race 900 moet zijn naam eer aan doen en vooruit gaan. Een zitbuishoek van 73 graden en een reikwijdte van 420 mm positioneren de persoon in een sportieve voorwaartse positie en met een goede druk op het voorwiel bij het bergopwaarts gaan. Op vlakke stukken komt er vrij veel gewicht op je handen te liggen als je deze houding niet gewend bent.

De eerste tour rond Murnau was erg nat.Foto: Marc StruckenDe eerste tour rond Murnau was erg nat.

De vrij slappe balhoofdhoek van 68 graden en de lange liggende achtervorken met 455 mm zorgen voor een soepele rit die veiligheid uitstraalt. Bij zeer langzaam rijden heeft het voorwiel echter de neiging om sterk uit te klappen, wat een actieve besturing vereist, vooral op steile hellingen. Samen met de 120 mm veerweg is de Rockrider Race 900 klaar voor ruwer terrein vanuit het oogpunt van langlaufen. In directe vergelijking met bijvoorbeeld de Trek Supercaliber (2022) is de Race 900 bevredigend en onverschrokken op het parcours. Zelfs diep grind is geen reden om de afdaling te vertragen, al hebben de 2,3 inch brede banden zeker invloed. Dit is erg leuk en een groot pluspunt van deze MTB.

Er wordt ook veel druk op het voorwiel uitgeoefend door de zeer lange en -7° hellende Stengel op de Rockrider XC-Fully. Hij heeft een lengte van 60 mm in maat S en groeit met 10 mm per keer tot een lengte van 90 mm voor framemaat XL. De stijve zadelpen is gemaakt van carbon. In dit geval zou een intrekbare dropper post echter handig zijn, omdat het de vreugde en veiligheid bergafwaarts op de Race 900 opnieuw zou vergroten.

Suspensie

 • Vork: Rockshox Reba RL 120 mm, 32 mm vorkbuizen, steekas, boostformaat; Rockshox Twist Lock 2022 (2 posities); Gewicht: 1.670 gram
 • Demper: Rockshox SidLuxe Select+ (190 × 45 mm) – volgens de fabrikant, speciaal aangepast aan de kinematica van de fiets – Gewicht: 236 gram

Het chassis van onze Rockrider Race 900 is goed uitgerust met de Rockshox Reba RL verende voorvork. 120 mm veerweg is nu normaal voor cross country – 100 mm is alleen beschikbaar voor puristen en gewichtsfetisjisten. De 20 mm meer is echter erg leuk op onze fiets, vooral omdat de vork van het stuur kan worden gesloten wanneer het nodig is om bergopwaarts te gaan. De compressie-instelling kan echter alleen in de aan/uit-modus worden gebruikt en is helaas niet traploos instelbaar. De Reba RL heeft ook een rebound-aanpassing voor de rebound-snelheid.

De Rockshox-vering met Reba verende voorvork en SidLuxe schokdemper biedt 120 mm veerweg. Samen met de 2,3 inch brede banden is het resultaat een zeer goede controle.Foto: Marc StruckenDe Rockshox-vering met Reba verende voorvork en SidLuxe schokdemper biedt 120 mm veerweg. Samen met de 2,3 inch brede banden is het resultaat een zeer goede controle.

De schokdemper daarentegen is “speciaal” op onze Rockrider MTB. Om de draaihendel zijn werk te laten doen, wordt de kabel van de SidLuxe Select+ aan de compressiestand bevestigd. Precies hierachter ligt echter de stelschroef voor deDit is de eerste keer dat de Kamer van Koophandel Deze is moeilijk te bereiken, en je moet de blauwe arm met de kabeltrekker wegduwen om de inbussleutel aan de stelschroef te kunnen bevestigen.

Lees ook:   Conway RLC FS 7.9: Carbon volledig van Conway in prijs-prestatievergelijking

En dan was er nog dit sluipende defect: op een gegeven moment werd opgemerkt dat de Race 900 s lichtjes begon te deinen tijdens het trappen – maar zonder de schokdemper te hebben veranderd. Nog wat meer druk, weer aan de verborgen stelschroef gedraaid en alles was weer in orde… tot de volgende tour. Het schommelen was niet meer te temmen, alleen met de schokdemper dicht reed de MTB nog steeds slim. De Decathlon Service zorgde echter al snel voor een nieuwe schokdemper – waarna het stevige rijgevoel werd hersteld.

Achter de blauwe kabelbevestiging voor de compressie-instelling bevindt zich de rebound-afstelling. Niet helemaal de beste oplossing.Foto: Marc StruckenAchter de blauwe kabelbevestiging voor de compressie-instelling bevindt zich de rebound-afstelling. Niet helemaal de beste oplossing.

Rem

 • Sram Level T, Centerline 180 mm voor, 160 mm achter, 6-gaats montage

Ook de remmen komen van Sram. De Level T zijn zeker niet de heetste op de markt, maar met hun cross-country-conforme 180/160 mm schijven zijn ze pittig en stabiel genoeg voor alle tochten die de Rockrider Race met ons te maken had. Het enige waar we qua ergonomie niet aan konden wennen, waren de remhendels. Het liefst pak je hem met 2 vingers vast, maar daar is de rechte hendel op de een of andere manier te kort voor. Het kan binnen handbereik worden versteld met een kartelschroef of inbussleutel, maar als het dichter bij het stuur komt, komt de hoek van de remhendel weer niet overeen met de vingerpositie. Misschien is het een subjectief gevoel. De remschijven vertonen in ieder geval geen abnormale slijtage en irriteerden niet met vervelende piepende geluiden.

De zeer rechte remhendel van de Sram Level T is ergonomisch niet up-to-date. De remmen zijn echter voldoende pittig.Foto: Marc StruckenDe zeer rechte remhendel van de Sram Level T is ergonomisch niet up-to-date. De remmen zijn echter voldoende pittig.

Rijden

 • Achterderailleur Sram GX Eagle, 1 x 12-speed

De Schakelen Er valt niet veel over te zeggen, behalve dat de Sram GX Eagle met 12 versnellingen altijd netjes werkt, niet eens bijgesteld hoefde te worden tijdens onze duurtest en de slijtage ook zeer beperkt was – ondanks enkele regenritten in de eerste maanden. Gemonteerd zijn een Kettingblad met 32 tanden (volgens de fabrikant zijn ook 30, 32, 34 en 36 tanden mogelijk) en een Sram Cassette met 10-52 tanden (d.w.z. de gebruikelijke 520% spreiding). Dan Crankstel Decathlon vertrouwt op een Truvativ Stylo 6K aluminium met 170 mm in de maten S en M en 175 mm in L en XL). Door een vrij hoge trapas waren er geen touchdowns met de crank.

Zoals gebruikelijk heeft de Sram GX Eagle achterderailleur een 10-52 cassette aan de achterkant.

Foto: Marc Strucken

Waaiers

 • Mavic Crossmax 2022 Tubeless Ready, 1.760 g
 • Hutchinson Kraken Racing Lab 29 × 2.30; Gewicht: 700 g / 800 g (achter)

De Mavic Crossmax Waaiers bestaan al een halve eeuwigheid en ze staan voor absoluut betrouwbare prestaties. Met een inwendige breedte van 25 mm zouden de velgen ook iets breder gebouwd kunnen worden, wat voor een nog betere demping en handling zou zorgen. De Hutchinson Kraken banden zijn al 2,3 inch, maar ze zijn erg rond op de velgen en zien er daarom smal uit op onze Rockrider Race 900. Ter vergelijking moet de Supercaliber weer dienst doen: hier trekken de Bontrager Kovee Pro 30 velgen met 29 mm binnenbreedte en 35 mm binnenbreedte de 2,2 inch banden enorm aan.

Decathlon vertrouwt op Mavic Crossmax-wielen: 1.760 g per paar.

Een pluim voor de gemonteerde Band: Hutchinson Kraken Hutchinson Kraken Racing Lab (Hardskin, achter). Ook al zijn ze met 700 of 800 gram (achter) vrij zwaar voor XC-banden en geven ze de levendigheid een beetje af, ze hebben een verbazingwekkend goede grip, zelfs bij regen en modder. En ze rollen ook nog eens heel goed. Tijdens de testfase hebben we geen pech gehad, hoewel ze met een slang worden aangedreven.

Rij-impressie van de crosscountryfiets Rockrider Race 900 S

In tegenstelling tot onze grote testseries, waarin ook de MTB’s tot het uiterste moeten worden gedreven, ging het er bij onze duurtest van de Rockrider Race om te zien of er gebreken waren of dat het ontwerp op de lange termijn vervelend was. Daarom reed de Decathlon-fiets vooral op trails in de uitlopers van de Alpen, d.w.z. klassiek XC-terrein. Vervelende steile beklimmingen, die na 15 minuten worden gedaan, of afdalingen met misschien 100 meter afdaling – dit waren in de regel de algemene voorwaarden.

Lees ook:   Fox Grip dempingspatronen 2025: Nieuwe ingewanden voor alle Fox verende voorvorken
We hebben de Rockrider Race 900 getest op lange tochten in de Alpen.

Wat kan de Decathlon MTB bergop?

Het gewicht van 11,8 kilo is hemels licht voor de afdaling – de zeer snelle XC-bestanden kraken soms de grens van 9 kilo. Zoals reeds beschreven, zouden andere banden een halve kilo of lichtere velgen kunnen besparen, wat zeker iets meer lift bergop zou geven. Maar ook de Rockrider Race 900 S klimt erg goed. Maar wat echt leuk is, is dat de voorkant bijna helemaal niet de neiging heeft om omhoog te gaan. Lange liggende achtervorken en de lange stuurpen verdelen het gewicht zeer gunstig. Ook met de bekende Sram overbrengingsverhouding met 32 kettingblad en 52 tandwiel achter, kun je bijna alles op. Daar zorgen ook de Kraken-banden voor, die vrij netjes in de grond klauwen.

Alleen als de helling op een redelijk vlakke ondergrond, zoals een bergweg, kan worden bedwongen, komt het voor dat de kuiten steeds meer contact maken met de staande achtervorken. Dit is een zeer subjectieve indruk, omdat het afhangt van persoonlijke fysionomie, zithouding en beenhouding. Wat wel zeker is, is dat de achterste driehoek massief is en dat het hele frame niet erg filigraan dan stabiel is. Geen sierlijke marathongazelle. Er zijn echter ook verschillende lakbeschermingsfolies op het frame gelijmd – waaronder de liggende achtervork, waar de schoen in dit geval kan grazen. Al met al zijn de dia’s echter zeer verstandig gepositioneerd.

Decathlon heeft veel kleine en grote framebeschermers op de Rockrider gelijmd. Je hoeft het niet zonder bescherming voor de liggende achtervork te doen - maar de ketting raakt de veerpoot nauwelijks.

Bergafwaarts een echte buddy

Alleen de beschermfolie bovenop de liggende achtervork, waar de ketting bij hevig schudden zou kunnen raken, moet voor de veiligheid worden vervangen door een rubberen folie. De ketting raakt echter zelden de veerpoot, wat waarschijnlijk te wijten is aan het verloop van de liggende achtervork. Als het op downhill aankomt, heeft de Race 900 bewezen een echt maatje te zijn. Het vergeeft je kleine foutjes, staat achter je met genoeg reizen en geeft je het gevoel: we kunnen het met z’n tweeën! Maar de Rockrider wil ook snel bergafwaarts worden verplaatst. In haarspeldbochten heeft het voorwiel de neiging om naar beneden te klappen en moet je het stuur goed vasthouden. Maar dat maakt het ook vrij gemakkelijk om te draaien. Als je echter nog niet eerder op een cross-country MTB hebt gereden, moet je misschien wennen aan de voorwaarts gerichte rijpositie.

Conclusie van de duurtest van de Decathlon mountainbike

Het startpunt van onze duurtest waren 5 vragen die we onszelf stelden over de Decathlon mountainbike. Waar het op neerkomt, is om te verduidelijken: hoe zit het met de prijs-prestatieverhouding? Voor 3000 euro (maximaal 4000 euro met radioversnellingen en carbon wielen) krijg je een goed uitgeruste en goed uitgeruste cross country MTB, waar ontwerpers aan hebben gedacht. Een opbergvak ontbreekt – er is geen gereedschap geïntegreerd in het frame – tubeless kan zelf achteraf worden ingebouwd. OK. Dus dit zijn onze antwoorden:

 • Hoe werkt de verzending?

De montage was probleemloos, geen defecten, alleen een demperpomp is niet inbegrepen, maar wel noodzakelijk. Uitstekend: weinig (plastic) afval, herbruikbare onderdelen.

 • Wat moet ik nog meer zelf op de MTB monteren?

Monteer het stuur op de stuurpen, monteer het voorwiel met steekas, schroef de pedalen vast en stel de zadelhoogte in.

Sporen van een MTB-tocht op de RockriderFoto: Marc StruckenSporen van een MTB-tocht op de Rockrider

 • Wat doet de Rockrider Race 900 S?

De XC-fiets is leuk, bergop en bergaf, de uitrusting is goed en werkt feilloos. Het ontwerp is modern en massief. De geometrie en uitrusting zorgen voor veiligheid bergafwaarts, maar de rijpositie is sportief.

 • Zijn er kwalitatieve beperkingen aan de prijs?

Geen tubeless banden en lichtmetalen velgen, vrij zware banden, geen dropper post

 • Is mountainbiken leuk in de praktijk?

De Rockrider Race is leuk omdat hij een breed scala aan toepassingen bestrijkt. Het heeft een mooi design en (functionele) details, zoals framebeschermfolie of subtiele decals, laten het er erg waardevol uitzien. Het totale gewicht is ook goed met 120 mm veerweg.

Vang me als je kunt...Foto: Marc StruckenVang me als je kunt…

Kijkend naar de XC- of marathonfietsen tot 8000 of 9000 euro, is de Rockrider zeker een goede keuze voor beginners die echt serieus zijn, of ambitieuze fietsers die hun bankrekening niet te veel willen belasten. Na onze duurtest komen we tot de conclusie dat de Decathlon MTB Rockrider Race 900 S Prijs en prestatie zijn in een zeer goede verhouding. De Race 900 S is niet alleen een comfortabele toerfiets – maar met de naam had niemand dat serieus gedacht.

>> Meer waar voor je geld vind je in ons artikel: 11 BESTSELLERS 2023 IN REVIEW: Welke MTB is geschikt voor de prijs-prestatieverhouding? <<