Specialized Turbo Levo: E-racefiets van professional Sofia Wiedenroth

In de professionele fietssport zijn niet alleen conditie en rijtechniek belangrijk. Ook wordt het materiaal gefinetuned tot de partners optimaal bij elkaar passen. We waren op de E-Enduro World Cup in Les Gets, Frankrijk, en namen enkele paren van dichterbij. Hier is het werkinstrument van Sofia Wiedenroth: de Specialized Turbo Levo.

Sofia is een veelbelovend talent in cross country en vond haar weg naar e-MTB-racen via de Enduro World Series. Inmiddels is ze een van de meest veelzijdige e-racers, met talloze successen en verschillende WK-medailles in haar rugzak. Voor Sofia is e-MTB-racen “sneller, intensiever en veelzijdiger” dan de motorloze disciplines. Ze heeft haar hart verloren aan de E-Enduro, maar ook de E-XC races, zoals het WES of WK, zijn erg belangrijk voor Sofia.

Wie is Sofia Wiedenroth?

  • Nationaliteit: Duits
  • Leeftijd: 28
  • Team: Gespecialiseerd Enduro-team
  • Grootste prestaties: Zilveren en bronzen UCI E-MTB Wereldkampioenschappen

28 jaar jong, maar 20 jaar race-ervaring: in 2003 reed Sofia haar eerste MTB-wedstrijd in de U9-categorie.Foto: Max Schumann / Mediengruppe Klambt28 jaar jong, maar 20 jaar race-ervaring: in 2003 reed Sofia haar eerste MTB-wedstrijd in de U9-categorie.

Het is moeilijk te geloven: Sofia heeft op 28-jarige leeftijd al 20 jaar race-ervaring. Haar eerste race ooit was in 2003 in de U9-categorie en ze won haar eerste grote titel in 2012 als vice-wereldkampioen in de U19-klasse. Ze begon haar professionele carrière in XCO (Cross Country) op Rotwild-fietsen. Later stapte ze over naar de enduro-discipline en reed ze twee jaar voor het Cube Action Team, waar ze de eindoverwinning behaalde in de internationale WES-raceserie. Sinds 2021 neemt Sofia deel aan het Specialized Racing-team in de e-cross-country series van de UCI, de WES, en de EDR-E (voorheen EWS-E) e-enduro raceseries. De inwoner van Constance sloot het seizoen 2023 af met een sterke 2e plaats in het algemeen WES-klassement.

Lees ook:   decathlon mountainbike heren

Sofia’s sterke punten zijn haar hoge niveau van rijtechniek en haar conditie – vooral in technische bergopwaarts, deze kwaliteiten komen haar ten goede. Terwijl andere MTB-racers uit de klassieke disciplines sceptisch zijn over e-MTB’s, kon Sofia al vroeg enthousiast worden over e-MTB’s en vindt het “gewoon indrukwekkend” wat er mogelijk is met moderne e-MTB’s: “Met de e-MTB kun je heel andere dingen rijden”, zegt de inwoner van Constance enthousiast. “Bergafs zijn de fietsen extreem comfortabel op de trail, en op de hellingen kan het voor mij niet echt technisch genoeg worden.”

Hoewel Wiedenroth nog wel eens meedoet aan wedstrijden met klassieke mountainbikes en nog steeds veel op de fiets traint zonder motor, heeft ze zich allang gericht op de e-disciplines. De training hiervoor is bijzonder – Sofia investeert bijvoorbeeld veel tijd in het trainen van haar bergopwaartse rijtechniek: “Het is een heel bijzondere manier van fietsen en vereist veel oefening.” In de race maakt Sofia niet alleen optimaal gebruik van haar fysieke en technische vaardigheden, maar ook de motor moet alles geven. Sofia’s strategie: “Altijd in turbomodus!”

Sofia’s fiets: de Specialized Turbo Levo

  • Verplaatsing: 160/150 mm
  • Gewicht: 23 kilo
  • Motor: Specialized Turbo Full Power System 2.2
  • Batterij: Specialized M3-700 Wh

Ondanks een massieve voorvork en downhill-banden, 23 kilo licht: Sofia's Specialized Turbo Levo in enduro-uitvoering.Foto: Max Schumann / Mediengruppe KlambtOndanks een massieve voorvork en downhill-banden, 23 kilo licht: Sofia’s Specialized Turbo Levo in enduro-uitvoering.

Extern is Sofia’s Gespecialiseerde Turbo Levo dicht bij de standaard trim. De innerlijke waarden zijn echter een beetje gemanipuleerd. Een speciale racesoftware, ontwikkeld door het raceteam samen met Specialized engineers, haalt nog meer uit de aandrijving. Interessant is dat in e-crosscountry-races zoals de UCI Mountain Bike World Championships en de WES, de achterdriehoek en ook de schokdemper aanzienlijk zijn aangepast, zodat hij op een groter 29″ achterwiel kan rijden. Dit zorgt voor meer prestaties op de technische beklimmingen. Om er tussen de races door niet te veel aan te hoeven wennen, rijdt ze op beide motoren op dezelfde cockpit en een 160cc-vork. Iets meer veerweg vooraan is een overwinning voor de lange afdalingen in enduro, maar dat zou het een goed idee maken.Dit heeft te veel invloed op de klimcapaciteiten van de fiets, zegt Sofia.

Lees ook:   Korte trip Fischland-Darß-Zingst: 2 fietstochten tussen de Oostzee en de Bodden

De verschillen tussen XC- en Enduro-uitvoering

Powerpair: Sofia Wiedenroth gebruikt haar Specialized Turbo Levo in beide e-racedisciplines - Cross Country en Enduro.Foto: Max SchumannPowerpair: Sofia Wiedenroth gebruikt haar Specialized Turbo Levo in beide e-racedisciplines – Cross Country en Enduro.

Sofia rijdt ook op haar Specialized in enduro met een relatief korte vork met 160 millimeter veerweg, waar anderen vertrouwen op 170. Dit maakt het makkelijker om te schakelen tussen disciplines. Dit betekent dat hij altijd hetzelfde frame, dezelfde veerweg en dezelfde cockpit kan gebruiken. Of het nu gaat om cross country of enduro. Ook zou een langere vork een stap achteruit zijn voor het klimvermogen van de Turbo Levo.

Toch wisselt ze van discipline naar een andere discipline: in de cross country wordt de lichtere Rock Shox Lyrik gebruikt, in enduro-races de stijvere Rock Shox Zeb. Omdat de focus in de crosscountry-races van de WES minder op downhill ligt dan op enduro-racen, schakelt Sofia in de WES over op een 29-inch achterwiel – dat overigens niet is goedgekeurd in de serie voor de Specialized Turbo Levo. Om de verandering in geometrie te compenseren, maakt het gebruik van de standaard flip-chips die door het carbon chassis worden geleverd. Daarnaast worden er lichtere banden gebruikt in cross country.