10 fietshandschoenen voor de winter: de Troy Lee Designs Swelter in review

De winterhandschoenen van cultontwerper Troy Lee zijn verkrijgbaar in klassieke motorcrossstijl – gedurfd logo, beschermende prints op de vingers en rug van de handen. Afgezien van de 3-laagse softshell als buitenlaag en de verlengde manchet, is er weinig dat de handschoen onderscheidt van een klassieke zomerhandschoen. Aan de binnenkant moet een dun laagje wafelvlies voor minimale isolatie zorgen. Een klittenbandsluiting helpt bij het aantrekken, duim en wijsvinger werken ook op de smartphone. U moet het echter doen zonder een badstof inzetstuk voor het schoonmaken van een bril of het afvegen van zweet, evenals gelpads op de handpalm, die zorgen voor een directere grip op het stuur.

De Troy Lee doet niet eens alsof water zijn element is. Het materiaal zuigt gretig de eerste druppels op – DWR-impregnering? Helemaal niet. Natuurlijk wordt het navenant vochtig als het echt regent. Rijden in de regen is echter helemaal niet de claim van de Swelter. De handschoen is meer een winddichte versie van een klassieke zomerhandschoen, want de Ami ziet ook grotendeels af van isolatie. In de koude check is de Swelter een van de zwakste in vergelijking. Het is dus eigenlijk alleen een goede keuze voor milde, droge dagen.

Dankzij de brede klittenbandsluiting gaat de lange manchet van de Swelter wijd open en glijd je zonder problemen in de nauwsluitende handschoen. Ook al voelt het materiaal hier niet al te hoogwaardig aan – de pasvorm zelf is goed. Geen overbodig materiaal dat de grip rond het stuur belemmert. Het synthetisch leer biedt veel grip. Helaas missen de duim en wijsvinger de anders rijkelijk geplaatste rubberen coating, waardoor de vingers een beetje wegglijden op de fittingen. Omdat de Swelter helemaal geen vulling heeft, grijpt hij precies als een zomerhandschoen – maar het winddichte bovenwerk kan wel wat meer stretch gebruiken.

Lees ook:   Trek Supercaliber Generation 2: Wat kan de volgende generatie van de Supercaliber doen?

Als u op zoek bent naar een lichtgewicht overgangshandschoen met een toppasvorm en een zeer directe grip, dan bent u hier aan het juiste adres. Met de Swelter kun je zelfs in lastige passages de controle behouden. Zodra er echter vocht in het spel komt of de temperatuur onder de tien graden zakt, wordt het oncomfortabel in de Troy Lee. Je moet kleine compromissen sluiten op het gebied van uitrusting en kwaliteit, en het materiaal en de afwerking maken geen erg hoogwaardige indruk. Van alle dingen missen de wijs- en middelvinger de siliconenprint. Je moet het doen zonder duim met badstof afwerking.