Specialized Tero X 4.0 review: de perfecte volledig geveerde e-bike voor dagelijks gebruik?

Trail, dagelijks leven, bagage: de nieuwe SUV e-bike Turbo Tero X van Specialized moet het allemaal kunnen. Gaat het lukken? We vroegen het instapmodel om een aantrekkelijke 4200 euro om te testen.

Met de Turbo Tero X presenteert Specialized als eerste fabrikant ooit een volledig geveerde fiets die speciaal is ontwikkeld voor gebruik als SUV. In vergelijking met de meeste andere SUV’s, die vaak bestaande mountainbikes zijn met spatborden en bagagedragers, dit geeft de Tero X een aantal eigen voordelen. De geometrie houdt het midden tussen trekking en mountainbiken, en de achterdriehoek met slechts één scharnier moet bij continu gebruik bijzonder onderhoudsarm zijn. Het frame biedt ook een bijzonder lage instap, ruimte voor goede spatborden en banden in een breedte die past bij zijn status. Als u met veel bagage rijdt, zult u blij zijn met de goedkeuring voor het hoge gewicht en de goedkeuring voor aanhangers – beide een zeldzaamheid bij klassieke e-mountainbikes.

Giant Stance E+ of Specialized Tero X: Wij hebben uitgebreid getest welke SUV de beste allrounder is voor minder dan 4500 euro.Foto: Josh WelzGiant Stance E+ of Specialized Tero X: Wij hebben uitgebreid getest welke SUV de beste allrounder is voor minder dan 4500 euro.

De feiten over de Specialized Turbo Tero X

Slechts 50 Newtonmeter: de elektrische aandrijving van de Tero X 4.0

Als instapmodel moet de Tero X 4.0 het doen met 530 wattuur in de accu. Zoals gebruikelijk bij Specialized is de motorhardware afkomstig van Brose. De Specialized 2.0 E in de Tero X biedt echter slechts 50 Newtonmeter in plaats van de 90 Newtonmeter die anders bekend is van de 2.0-aandrijflijn van Specialized. Wil je meer vermogen, dan moet je overstappen op de twee duurdere modellen van de Tero X met respectievelijk 70 en 90 Newtonmeter.

Het goede nieuws: ondanks slechts 50 Newtonmeter voelt de Specialized aandrijving helemaal niet machteloos aan. Vooral in het dagelijks leven zijn de prestaties ruim voldoende om zelfs gewone beklimmingen met bagage gemakkelijk onder de knie te krijgen. Alleen op echt steile stukken of in bergachtig terrein met hellingen van meer dan 15 procent wordt het lagere koppel merkbaar. Het bedieningspaneel, het centrale display en de app zijn erg goed gedaan en bieden veel informatie en instelmogelijkheden. Je kunt onder andere de motor ook vergrendelen via de app. Als het wiel vervolgens wordt bewogen, gaat er een alarm af. Dit is bedoeld om dieven af te schrikken.

De Specialized 2.0 E-schijf is gebaseerd op hardware van Brose. Het koppel van de goedkope Tero X 4.0 is begrensd op 50 Nm.

Meetkunde

Dankzij de hoge stapel en hoge cockpit zit je rechtop op de Tero X en is de balhoofdhoek niet zo slap als bij klassieke mountainbikes. Hierdoor is de wegligging over het algemeen niet al te traag. Door de lange wielbasis en een verbazingwekkend groot bereik ontbreekt het de Tero X niet aan soepelheid. Trekkingfietsers zouden zich hier meteen thuis moeten voelen, maar voor mountainbikers betekent de hoge voorkant een zekere mate van gewenning. De zitpositie is verrassend uitgerekt voor een comfortabele toerfiets. Het frame is over het algemeen vrij lang, met een superkorte zitbuis. Hierdoor ontstaat er ruimte voor een lange telescopische paal, die ook standaard wordt geïnstalleerd.

Lees ook:   Pro's zeggen wat ze denken: Downhiller Richie Rude spreekt duidelijk

EMTB-meetwaarden in één oogopslag (framemaat L)

 • Lengte zitbuis: 418 mm
 • Wielbasis: 1268 mm
 • Bereik: 478 mm
 • Stapel: 652 mm
 • Balhoofdhoek: 65,7°
 • Zithoek: 75,7°
 • Lengte liggende achtervork: 460 mm

Kenmerken van de Specialized Turbo Tero X 4.0

Het door ons geteste instapmodel Tero X 4.0 is met 4200 euro vrij goedkoop, maar moet compromissen sluiten op het gebied van motor en batterij. Om dit te bereiken investeert Specialized in een goed verlichtingssysteem, functionele apparatuur en een lange telescooppaal. Twaalfvoudig schakelen doe je met Sram’s instap groepset SX Eagle, geremd met relatief krachtige G2 RE stoppers. De Rockshox-vering werkt gevoelig, de Specialized Ground Control-banden van 2.3 inch breed bieden goede grip en fatsoenlijke zelfdemping, ongeveer op het niveau van een Maxxis Rekon of Schwalbe Nobby Nic.

Overigens zijn de andere twee Tero-X-modellen, die we in de nieuwe presentatie van de fiets in meer detail hebben laten zien, >> van meer hoogwaardige <<

Enigszins ongebruikelijk: Specialized kiest voor de Tero X voor een bagagerekoplossing zonder platform. De bagage moet daarom in fietstassen worden opgeborgen. De drager zou maximaal 20 kilo aan moeten kunnen, maar de achterkant begint al een beetje te draaien met een belasting van zes kilo of meer.

Met 500 lumen biedt de Lezyne koplamp een zeer goed licht voor woon-werkverkeer en dagelijks gebruik. Het enige waar je het hier zonder hoeft te doen, is een speciaal grootlicht.

Praktijktest: zo rijdt de Specialized Tero X 4.0

In de praktijktest blijkt de Tero X comfortabel en ongecompliceerd te zijn en laat hij zelfs offroad weinig veerkracht achter. Maar een echt mountainbike gevoel wil niet echt ontstaan.Foto: Josh WelzIn de praktijktest blijkt de Tero X comfortabel en ongecompliceerd te zijn en laat hij zelfs offroad weinig veerkracht achter. Maar een echt mountainbike gevoel wil niet echt ontstaan.

Ondanks de eenvoudige kinematica van de achterwielophanging schittert het chassis met matig comfort, de wegligging is aangenaam tijdens toertochten en in het stadsverkeer. Als je off-road gaat, doet de Tero X het ook goed. Extreme hellingen zijn geen probleem totdat het matige motorvermogen niet meer voldoende is. Bergafwaarts beheerst de Tero X zelfs middelzware paden met zelfvertrouwen. Het hoge front is echter even wennen aan offroad. Een echt mountainbike-gevoel of zelfs een wendbaar rijgedrag wil echter niet echt ontstaan met de onbekende zitpositie. Heel goed gedaan: de Tero X rammelt nauwelijks bergafwaarts, ondanks dat hij volledig is uitgerust met een bagagedrager, standaard en spatborden. Dit heeft een hoogwaardig effect.

De EMTB-conclusie

Met de Turbo Tero X slaagt Specialized erin een moeilijke evenwichtsoefening te doen: de e-bike overtuigt vooral als een aangename toerfietser, maar presteert ook redelijk in trailgebruik. Het motorvermogen is wat zwak voor echte bergavonturen. Apparatuur en afwerking zijn van hoge kwaliteit.

EMTB-redacteur Adrian Kaether.Foto: Georg GrieshaberEMTB-redacteur Adrian Kaether.

Per

 • Veel comfort in het dagelijks leven en off-road
 • Verstandig gekozen apparatuur
 • Breed scala aan toepassingen
 • Hoge gewichtsruimte

Contra

 • Zwakkere motor, kleinere batterij
 • weinig MTB-gevoel off-road
 • Bagagerek mag stijver