Specialized Recon ADV: Gravelschoenen voor avontuur in de test

In maart 2023 introduceerde Specialized twee nieuwe gravelschoenen. De Specializied Recon ADV voor adventure en bikepacking en de S-Works Recon, die meer gemaakt is voor racen en performance.

>> De schoenpresentatie – twee nieuwe gravelschoenen van Specialized <<

Over de Specialized Gravel Shoes

De Specialized Recon ADV gravelschoenen zijn ontworpen voor avonturen op een gravelbike of MTB. Ze bieden een goede combinatie van stijfheid en comfort, zowel tijdens het rijden als op een hike-a-bike – wanneer je de fiets moet duwen of zelfs schouders. Met de pastechnologie en het flexibele teengebied zorgt de Recon ADV voor een natuurlijk loopgevoel. Bovendien beschermen TPU-vormdelen tegen steenslag en zorgt het verbeterde rubberen loopvlakoppervlak voor meer grip op grind. Waar veel moderne schoenen gesloten zijn met een Boa systeem, vertrouwt Specialized voor deze adventure schoen op de goede oude vetersluiting.

De Specialized Recon ADV in cijfers

  • Maten: 36 – 49
  • Gewicht: 562 gram (maat 39.5)
  • Prijs: 220 Euro >> hier beschikbaar

Duurtest met extreme belastingen

We hadden de Specialized Recon ADV in twee maten om te testen: 39,5 en 42,5. Beide paar schoenen hebben bij ons veel te verduren gehad.

Vijf maanden in gebruik. Je kunt de spanning op de schoen zien, maar het is nog lang niet aan het einde van zijn levensduur.Foto: Sandra SchuberthVijf maanden in gebruik. Je kunt de spanning op de schoen zien, maar het is nog lang niet aan het einde van zijn levensduur.

Bikepacking tours en races met de avontuurlijke gravelschoen

Online redacteur en testauteur Sandra Schuberth eiste veel van haar testschoenen. Het viel op dat de grindschoen relatief warm is en langzaam droogt. Dit kan leiden tot onaangename geuren.

Non-stop gebruik bij de Seven Serpents Quick Bite

The Seven Serpents Quick Bite is een niet-ondersteund bikepacking-evenement dat van Ljubljana naar Triëst leidt – niet direct, maar met omwegen via Kroatische eilanden. Sandra Schuberth stond aan de start. Het kostte haar een dag, 17 uur en een minuut om de 540 kilometer en 10.000 hoogtemeters af te leggen en werd 15e overall. tot aan de finish. Na veel goede grindpaden volgde ruw terrein met enkele stukken waar de fiets geduwd moest worden. Overdag waren de temperaturen zomers, ’s nachts iets koeler. Dat wil zeggen, er stroomden ook wat zweetdruppels in de Specialized-schoenen. Gedurende de race werden de Recon niet afgenomen, waardoor ze nauwelijks tijd hadden om te drogen.

Lees ook:   gazelle mountainbike 26 inch

4 dagen nattigheid bij de Bright Midnight – de Specialized gravelschoenen kunnen niet drogen…

Een vergelijkbaar evenement als de Seven Serpents Quick Bite is de Bright Midnight, die in 2023 voor het eerst plaatsvond. In de race werd een circuit in Noorwegen afgewerkt: 1040 kilometer en 16.000 hoogtemeters. Het begon met zomerse temperaturen, tijdens het duwen van passages zakten de schoenen weg in de modder. Later kwam de regen en stopte zelden, Noorwegen stopt. Kortom, de schoenen waren ongeveer vier dagen achtereen drijfnat.

14-daagse bikepacking tour

Last but not least was er ook een bikepacking tour. Hier ging het van München naar Milaan, naar het Valle d’Aosta, over de Col du Grand Saint Bernard naar Lausanne en uiteindelijk via Zürich naar Lindau aan het Bodenmeer. In totaal werd 1200 kilometer met 10.000 hoogtemeters afgelegd. Het begon met modder en regen en eindigde met midzomer 40 graden en meer.

14 dagen bikepacking tour. Niet alleen autorijden stond op de agenda, maar ook duwen, dragen en lopen zonder fiets. Spanning voor de schoenen.Foto: Nick Rotter14 dagen bikepacking tour. Niet alleen autorijden stond op de agenda, maar ook duwen, dragen en lopen zonder fiets. Spanning voor de schoenen.De zool ziet er na vijf maanden een beetje versleten uit, maar dat doet niets af aan de functie. Grip op de rubberen oppervlakken en krassen op de carbon zoolFoto: Sandra SchuberthDe zool ziet er na vijf maanden een beetje versleten uit, maar dat doet niets af aan de functie. Grip op de rubberen oppervlakken en krassen op de carbon zoolGlijdende passages hebben sporen nagelaten. Op sommige plaatsen is, zoals verwacht, de buitenzool al een beetje versleten.Foto: Sandra SchuberthGlijdende passages hebben sporen nagelaten. Op sommige plaatsen is, zoals verwacht, de buitenzool al een beetje versleten.

De Specialized Recon ADV op de MTB

Marc Strucken, online redacteur en co-auteur van deze review, heeft ook veel druk gelegd op zijn testpaar van de Specialized Recon ADV.

Uiteindelijk is gravel niet ver weg van cross country MTB, dus de schoenen moesten ervoor gebruikt worden. Ze zijn zeer comfortabel om te dragen op ontspannen rondjes of op rustige lange tochten omdat de voeten er niet als beton in vastzitten. Maar dat is natuurlijk ook hun tekortkoming: Als het gaat om de laatste 10 watt – op het gravel of de MTB – mis je de ondersteuning in de schoen een beetje. Ook hebben de meeste MTB-schoenen niet voor niets geen veters: ze komen soms vast te zitten in het kreupelhout en gaan open. Dus als u buiten boswegen op de fiets in contact komt met de flora, moet u overwegen of “schoenriemen” het juiste voor u zijn.

Lees ook:   Cube Stereo Hybrid 160 HPC SLX: Goedkope enduro e-bike allrounder

De Specialized Recon ADV - al vijf maanden in gebruikFoto: Sandra SchuberthDe Specialized Recon ADV – al vijf maanden in gebruik

Daarnaast hebben de zolen voldoende grip om veilig te kunnen lopen, zelfs op smalle paden bergop en bergaf. Bovenal hebben de twee “noppen” in het voorvoetgebied goed grip, zelfs in modder. Wat niet nalaat bij de MTB is het instellen van de voeten op delicate plaatsen, voor een fotopauze of om te voeden. Ook is het schoenplaatkanaal (hier met Crankbrothers schoenplaatjes) vrij breed, maar nog steeds strak voor de beugels van de Eggbeater pedalen en zo glijd je af en toe over het pedaal. Het resultaat: de carbon zool krast zwaar waar geen rubberen coating zit. Stenen doen iets anders tijdens normaal lopen. Voor de rest lijkt de Specialized Recon ADV na een goede 600 testkilometers behoorlijk duurzaam en robuust te zijn.

Onze review van de Specialized Recon ADV adventure gravelschoen

De Specialized Recon ADV houdt de warmte goed vast in de schoen. Het is daarom beter geschikt voor koelere dagen dan voor hoge zomerse temperaturen.

Pasvorm en comfort

Een schoen om je goed te voelen, dat is het gevoel dat alle proefpersonen hebben als ze voor het eerst uitglijden. Als de vetersluiting niet te los en niet te strak zit, zit de schoen rondom goed aan onze voeten. Ook drukt de tong niet op de wreef en glijdt niet naar de zijkant, zoals bij veel andere schoenen gebeurt.

Voor mij de slipper tussen de fietsschoenen – super comfortabel op lange tochten en je voelt niet de behoefte om de riemen los te maken tijdens de (café)pauze. – Marc Strucken

De pasvorm kan nog verder verbeterd worden met individuele inlegzolen, Sandra Schuberth probeerde dit uit en verruilde de standaard inlegzolen voor haar oude inlegzolen.

Ik heb de originele inlegzolen verruild voor Currex zolen. Hierdoor kon ik de pasvorm nog meer verbeteren – Sandra Schuberth

Na bikepacking races zijn meestal een of meer tenen gevoelloos. Het is niet anders met de Specialized Recon ADV – maar het is een beetje beter dan met mijn vorige schoen. – Sandra Schuberth

Functie

De schoenen laten niets te wensen over op de fiets. De krachtoverbrenging lijkt goed, de voeten zitten goed in de schoen, de vetersluiting houdt vast. In detail beschrijven we de schoen en zijn functies van boven naar beneden.

1. De vetersluiting

Een veterschoen biedt het voordeel dat als er onderweg iets breekt, de veter gemakkelijk vervangen kan worden. Bovendien maakt de vetersluiting het mogelijk om de schoen individueel aan te passen. Maar er is natuurlijk een maar, als je te hard trekt bij het vastbinden van de boog, kan hij drukken. Dit kan niet worden verholpen tijdens het rijden, maar moet worden gestopt. Een ander punt van kritiek is de lengte van de veters. Ze zouden iets korter mogen zijn. Zolang de kleine rubberen lus, waarmee de veter stevig kan worden bevestigd, zijn vorm behoudt, Het is allemaal chic. Als het slijt, wat ondanks extreem gebruik nog niet is gebeurd, kan het lelijk zijn, omdat bungelende schoenveters een risico op ongelukken bieden.

2. Het bovenste

Het bovenwerk van de Specialized Recon ADV is comfortabel en stabiel. Er is een gebrek aan ademend vermogen. Op warme of warme dagen hopen warmte en zweet zich op in de schoen. Dit leidt direct naar het volgende punt: Als de schoen nat is, droogt deze langzaam. Dit bevordert de bacteriegroei en dit kan op zijn beurt leiden tot stinkende schoenen. Stof en vuil zijn niet zo gemakkelijk te verwijderen van het fluweelachtige oppervlak. Er moet wat water en een borstel worden gebruikt – of een lange regenrit.

3. De zool

De zool biedt voldoende grip en stabiliteit om zelfs veeleisende draagpassages met de fiets met schouders veilig aan te kunnen – uitgaande van zekerheid. De schoenplaatjes zijn echter relatief ver naar achteren gemonteerd. Tijdens het lopen raken de Shimano-schoenplaatjes de grond, wat soms leidt tot onzekerheden, vooral op ruw terrein. Sterke slijtage veroorzaakt door stenen en pedalen

Voordelen

  • Eenvoudig verstelbaar door vetersluiting
  • Goede pasvorm, comfort, zelfs op langeafstandsreizen
  • Toch relatief stabiel
  • robuust

Nadelen

  • Relatief warm
  • Droogt langzaam (bevordert bacteriegroei en dus geur)
  • Veters soms onhandig als je snel je schoenen uit wilt trekken en aantrekken tijdens een korte pauze

Conclusie over de gravelschoenen

De Gespecialiseerde Recon ADV fietsschoen is ideaal voor diegenen die willen omgaan met onbegaanbare paden of comfortabel willen zijn in het dagelijks leven. Als je op zoek bent naar een goed geventileerde schoen voor midzomer, ben je beter af met een andere schoen.