Specialized Kenevo SL: Light-E-MTB in duurtest!

In een notendop: Specialized Kenevo Expert SL

  • Light-E-MTB met 170mm slag
  • Gewicht vanaf 18,5 kilo
  • Volledig carbon frame
  • Motor: 35 Nm, Batterij: 320 Wh
  • Veelzijdige aanpasbare geometrie
  • Twee topversies gepresenteerd
  • Prijzen: 9.499 (Expert), 13.999 Euro (S-Works)

Wie heeft het uitgevonden, de Light-E-MTB? Nee, niet Specialized, ook al zorgt hun e-bike ontwikkeling voor een sensatie in Zwitserland. Maar, zoals zo vaak het geval is, bezetten de “specialisten” een opkomende trend consistenter dan welke andere dan ook. De lichtheid van een e-MTB opende anderhalf jaar geleden met de Levo SL – het diëtetische broertje van de cross-populaire Turbo Levo met smalspoormotor en accu. Nu volgt Specialized dit voorbeeld met de Kenevo SL, die meer is dan ‘alleen’ de lichtgewicht versie van de bekende e-enduro Kenevo; het combineert vrijwel alle nieuwste innovaties van het Amerikaanse merk in een hightech vuurwerkshow op 29″-noppenwielen.

Kenevo SL

Gespecialiseerd

Gespecialiseerde Kenevo SL Expert

Met de Levo SL deelt de Kenevo SL de kleine motor, die samen met de Duitse autoleverancier Mahle uit Stuttgart is ontwikkeld en een relatief schattige 35 Nm levert. De slanke 320 Wh accu is ook dezelfde als die van de Levo SL. De gloednieuwe Levo III daarentegen is voorzien van het aanpasbare kleurendisplay (“Mastermind TCU2”) dat prachtig is geïntegreerd in de bovenbuis.

Kenevo SL

André Schmidt

Zelfs met de niet-gemotoriseerde fietsen haalde Specialized het beste uit zijn eigen kit: de geometrie, die vele malen kan worden gevarieerd via flip-chip in de liggende achtervork en drie headsetschalen, debuteerde in de Stumpjumper Evo en de meer “lengtegerichte” maatselectie (S2-S5 in plaats van S, M, L …) in de Enduro. Het absolute hoogtepunt is de zes-link achterdriehoek geleend van de downhill bike demo, die samen met de motor moet zorgen voor een extreem laag zwaartepunt en uitstekende prestaties.

Kenevo SL

André Schmidt

Net als bij de Levo III biedt Specialized in eerste instantie slechts twee carbon topversies aan: de Kenevo SL Expert die we testten voor 9499 euro en de exorbitant uitgeruste S-Works voor – hüstel – 13.999 euro. Er zullen echter waarschijnlijk andere modellen volgen.

Kenevo SL

Gespecialiseerd

Gespecialiseerde Kenevo SL S-Works

Wat een downhill festival!

Waar de eerste controle met een Light-E-MTB leidt, moet duidelijk zijn: op de haak van de gekalibreerde weegschaal. Dit toont 19,1 kilo voor het Expert-model in maat S3 (een “long medium”). Klinkt veel voor “licht”? Ja en nee. Want op de weegschaal bungelt een extreem solide uitgeruste elektrische stoomhamer met massieve 29 x 2,6″-banden, 220/200-schijven en stijve aluminium onderdelen – evenals motor, batterij, randapparatuur en stuiter 170 mm veerweg. Zoals gezegd worden ze naar achteren voorzien door een complexe geneste kinematica, aan de voorzijde door de al even ontzagwekkende Fox 38-vork. Samen met de ultraplatte stuurhoek van 63,5° zelfs in neutrale positie en de over het algemeen lange (maar niet extreme) 29″ Geo, past de Kenevo SL verrassend genoeg niet zoals het veel geciteerde bord – het ligt veel, veel beter!

Kenevo SL

Gespecialiseerd

Kleine schokken, dikke klappen, zachte golven, hoge druppels – de Specialized snuift alles weg met flagrante nuchterheid. Het chassis werkt nooit te zacht, het is hoog in de slag, biedt ongelooflijk veel reserves. Zelfs met een perfect afgestelde downhill fiets zou je slechts een fractie van een seconde sneller downhill moeten zijn! Dankzij het lage zwaartepunt beweegt de Kenevo SL soepel, toerend, zelfs speels, zelfs in krappe bochten – een droom! Als dit in de basisopstelling nog steeds niet goed is, kan de trapas 6 mm hoog zijn, de stuurhoek in het uiterste geval ongeveer 2°.

Lees ook:   MTB kleding en uitrusting: Coole fietskleding voor kinderen
Kenevo SL

André Schmidt

Flip-Chip in de “Horst-Link” voor het variëren van de trapashoogte

Verbazingwekkend goed bereik

En in de topstorm? De aangenaam geavanceerde zitpositie en de vrij rijneutrale achterkant – stuk voor stuk perfect voor steil klauteren. De kleine Mahle-eenheid duwt moedig door, maar natuurlijk geenszins met de kracht van “grote” motoren. In plaats daarvan houdt het van hoge cadensen en pedaaldruk van de rijder. Om het botweg te zeggen: Zonder zweet is er geen prijs. In de turbomodus gaat hij echter ongeveer twee keer zo snel omhoog als bij de “Bio-Bike”, en de 320 Wh-batterij ging mee op onze testbank en in de praktische controle elk meer dan 1000 Hm met maximale ondersteuning – helemaal niet slecht!

Kenevo SL

André Schmidt

Als je nog hoger wilt gaan, moet je gewoonof plaats de optionele 160 Wh extra tank (ca. 330 euro) in de bidonhouder. Over ondersteuning gesproken: de niveaus kunnen via TCU in stappen van 10 procent worden verfijnd. Kritiek? Alleen het hoogfrequente, enigszins doordringende gezoem van de motor kan gevoelige oren storen. Maar deze droomfiets rijdt bijna geruisloos bergafwaarts.

Kan het nog!?Het is het waard voor mij!

Kenevo SL

Gespecialiseerd

Duurtest: Specialized Kenevo SL

Meer dan een jaar met de veelgeprezen Light-E-Enduro Specialized Kenevo SL: was de 19 kilo zware fiets bestand tegen de belasting? We hebben het gestript!

Gespecialiseerde Kenevo SL D

Dennis Stratman

“Zelfs na meer dan een jaar hard werken heb ik alleen maar gedetailleerde kritiek. Daarnaast is en blijft de Kenevo SL een ingenieuze lichte e-MTB.” André Schmidt, redactioneel directeur

Met een gewicht van ongeveer 19 kilo, een veerweg van 170 mm voor en achter, progressieve endurogeometrie, talloze spannende details en individualiseringsopties en alles in combinatie met Winzmotor en batterij: de Specialized Kenevo SL is al bijna twee jaar op de markt en is daarmee een van de eerste vuurtorens in de momenteel bloeiende categorie lichte e-MTB’s. Sinds de dag van de presentatie rijdt onze redactiechef André Schmidt er ook mee – in veelal alpine terrein. En in de op één na duurste modelvariant Expert, die bij de lancering 8999 euro kostte, is dat vandaag 10.000 euro.

Gespecialiseerde Kenevo SL D

André Schmidt

Het stof kon zich een weg banen naar elke scheur in de SL-1.1 motor. De motorbehuizing is perfect afgedicht.

Zo’n 3000 kilometer en 102.000(!) Hoogte- en dieptemeters staan nu op het GPS-horloge. Tijd voor een samenvatting: Is een E-MTB met minimaal motorvermogen op de lange termijn leuk? Heeft de “e-mobile” lichtgewicht constructie zijn grenzen op het gebied van duurzaamheid of is zo’n lichte e-bike echt de game changer waar de industrie het nu over heeft?

Gespecialiseerde Kenevo SL D

André Schmidt

Het FSA-belastingtarief heeft ook veel vuil verzameld, maar het vetpakket is er nog steeds volledig, het lopen van de lagers bovenaan.

Het eerste goede nieuws: in het harde dagelijkse leven was er maar één probleem. De aluminium crank van Praxis Works had vanaf het begin een onjuist gesneden draad van het pedaaloog, na een half dozijn pedaalwisselingen was het glad geslepen. Met speciaal gereedschap kon de zachte draad opnieuw worden gesneden, maar Schmidt schakelde zonder verder oponthoud over op een praktische carbon crank (zoals deze is geïnstalleerd op het nog duurdere S-Works-model) uit eigen fonds. Anders? Geen rammelen, geen gekraak, geen kraken, geen defecten of ander ongemak. En dat, hoewel Kenevo SL bergafwaarts bijna alleen hard trail fare moest verteren, zoals de vele gevechtsmerken op de achterderailleur laten zien. Het postbus gele carbon frame zou er na een grondige reiniging zelfs bijna als nieuw uitzien. Je moet goed op zoek naar de weinige en hele kleine verfsnippers.

Lees ook:   Prijzen dalen!: Deze trekking e-bikes zijn verkrijgbaar met sterk gereduceerde prijzen
Gespecialiseerde Kenevo SL D

André Schmidt

Slecht: Op de Praxis-Works crank is de draad in het pedaaloog gladgestreken.

Over precies gesproken: zoals gebruikelijk in onze uithoudingstestrapporten, hebben we de VS volledig gestript en letterlijk elke schroef, elk lager, elke afdichtingslip van dichtbij bekeken.

Gespecialiseerde Kenevo SL D

André Schmidt

Vuil drong de binnenkant van de Fox-demper binnen. Goed: Hij kon zich niet voorbij de witte afdichtingsring werken.

Nogmaals, lof gaat naar de Kenevo SL. Hoewel vuil en stof zich een weg kunnen banen in bijna elk lager van de complexe, zes-gewrichten achterdriehoek, zijn de afdichtingen van de lagers zelf in koor intact.

Gespecialiseerde Kenevo SL D

André Schmidt

Vuil heeft zich opgehoopt op alle achterlagers – maar zonder de afdichtingen te beschadigen of de loop te schaden.

Wat betreft het lopen van de lagers: Bijna allemaal draaien ze nog steeds super soepel, een paar lopen iets zwaarder, maar nog steeds in het groene gebied. Dit geldt ook voor andere roterende onderdelen. De FSA-headset en de Roval-naven (vervaardigd op het achterwiel van DT Swiss) zijn goedkoop, hebben ook veel vuil “opgegeten”, maar hebben geen speling of ruwe loop.

Een blik op het circuit en de aandrijfdelen laat zien wat er gezien de kilometerstand te verwachten valt: De Sram-GX-Eagle ketting is bijna 1 mm langwerpig en dus “aan het einde”. Sram-X01-Eagle cassette en het kettingblad gemaakt van (lovenswaardig!) Staal daarentegen is nog wel een paar duizend kilometer goed. Hetzelfde geldt voor de achteraf gemonteerde Sram-XX1-AXS radioschakelaar, die er behoorlijk maced uitziet, maar niet knock-out of gebogenis de eerste keer dat we een debat hebben over

De conditie van de Fox veerelementen past in het plaatje. Zowel de enorme 38-performance Elite-verende voorvork als de even massieve X2-schokdemper (Performance-kwaliteit) “sieren” veel vuil en wat krassen, functioneel en binnenin ziet het er goed uit: lichte vuilinsluiting, maar intacte afdichtingen, geen olieverlies, geen bustegenwering, onbeschadigde glijvlakken. Trouwens: de behuizing van de demper, die laag in het frame zit, wordt ondanks het kleine spatbord blootgesteld aan vuilvuur.

Motor, batterij, display? Allemaal “gezond”, in het interieur van het frame, waar de batterij en verbindingen zich bevinden, kon stof noch vocht binnendringen. Uiteindelijk krijgt alleen de X-Fusion Vario zadelpen, waarvan het zijdelingse spel nu vrij hoog is, wat kritiek.

Ook ingenieus in de praktijk

En hoe reed en reed de E-Enduro? Uitstekend! De 170mm-ophanging is een van de beste die ooit een spoor heeft aangeraakt. Gevoelig responsief, ideaal gepositioneerd in de slag, met hoge reserves. Dankzij de vlakke stuurhoek van 63,5° (instelbaar met +/–1° via headsetinleg), de aangenaam lange reachwaarde en de liggende achtervorken, die in het E-MTB-segment vrij kort zijn, komt de wegligging extreem dicht in de buurt van die van een niet-gemotoriseerde enduro. Alleen bij het remmen in bochten of speelse manoeuvres à la Bunny Hop valt het ongeveer vier tot vijf kilo meer gewicht op, aan de andere kant is het ook heerlijk vol. Over het algemeen voelt de Kenevo SL wat meer aan als een “organische fiets” dan als een e-bike.

Lees ook:   PFC-vrij regenjack: Gorewear Spinshift-fietsjack met nieuw Gore-Tex ePE-membraan
Gespecialiseerde Kenevo SL D

André Schmidt

En laat er licht zijn! Schmidt: “Of het nu voor de weg is of in de schemering op het parcours: ik wil een permanent geïnstalleerd voorlicht dat wordt aangedreven door de motorbatterij niet missen, zoals het lichtgewicht model van Cateye.”

Ook het feit dat de motor van de Duitse autoleverancier Mahle met slechts 35 Nm minder dan de helft van het koppel van Bosch, Shimano en Co. levert, maakt deel uit van de filosofie. Als je op zoek bent naar een power E-MTB van modern karakter, zit je op de verkeerde plek in het zadel. Vooral omdat het raadzaam is om het lage motorvermogen nog verder te gas geven via app om meer bereik uit de filigraan 320 Wh-batterij te halen (optioneel is er een 160 Wh extra batterij voor 400 euro, die in de bidonhouder past en via extra kabel wordt gekoppeld).

Gespecialiseerde Kenevo SL D

André Schmidt

In overeenstemming met de E-MTB heeft Schmidt de versnellingspook omgezet naar elektronica: het XX1-AXS-systeem van Sram werkt perfect, de krassen getuigen van vele steencontacten.

In de gelederen van de vele nieuw uitgebrachte Light EMTB’s met Fazua- of TQ-motoren ziet het Mahle Specialized-pakket er zelfs nietig uit. Het Fazua Ride 60-systeem haalt immers 60 Nm en 430 Wh batterijvermogen. Aan de andere kant is de motor in de Kenevo SL nog steeds zeer harmonieus, nauwelijks merkbaar en “brandstofbesparend”.

Gespecialiseerde Kenevo SL D

André Schmidt

Voor meer comfort en een paar grammenbesparing: een veteraan SQ-Lab zadel 611 Ergowave Carbon.

André Schmidt: “Hoewel er nu veel lichte e-MTB’s met meer motorvermogen en uithoudingsvermogen op de markt komen, is de Kenevo SL voor mij een gamechanger. Minder in het typische E-MTB gebied, maar in plaats van enduro. Want daar brengt het de oorsprong van het segment terug. Het rijdt briljant bergafwaarts, zelfs op extreme paden en het stelt me in staat om hoogalpiene tochten te rijden zonder lift en shuttle – wat meer dan ooit lastig is met huidige, niet-gemotoriseerde enduro’s. “

Gespecialiseerde Kenevo SL D

André Schmidt

Gehaat door sommigen, geliefd bij velen: de achteraf gemonteerde Esi-handgrepen gemaakt van siliconen wegen bijna niets, maar bieden veel demping – met hoge slijtage.

Toch zijn er suggesties voor verbetering voor de volgende Kenevo SL-generatie: de slag van de Vario-zadelpen is te laag voor het toepassingsgebied, vooral voor de maten S2 en S3 (ongeveer gelijk aan S en M) met respectievelijk 125 en 150 mm. Zelfs het hoogfrequente gezoem van de motor past niet bij de verder superstille droomfiets.

Gespecialiseerde Kenevo SL D

André Schmidt

Onze redactiedirecteur André Schmidt rijdt de Kenevo SL bijna uitsluitend in trailmodus geïndividualiseerd via de Specialized-app met 35% continu vermogen en 100% piek. Dit laatste helpt bij de juiste pedaaldruk, zelfs steile steken omhoog. Het lage continue vermogen van de kleine 35 Nm motor biedt slechts zeer discrete ondersteuning op lange grindbeklimmingen, maar zorgt ervoor dat de slanke 320 Wh-batterij meer dan 1600 hm meegaat.

Technische gegevens & geometrie

Gespecialiseerde Kenevo SL D

MOUNTAINBIKE

Gespecialiseerde Kenevo SL D

MOUNTAINBIKE

Source link