Praktijktest: Zipp 1Zero Hitop SW wielen – reeds bereden

BIKE heeft de topversie van de SW al uitgebreid kunnen berijden en door het testlaboratorium kunnen halen. Bij de ontwikkeling van de wielen, die bedoeld zijn voor cross-country tot licht trailgebruik, lag de focus op het zo laag mogelijk houden van het gewicht. Om dit doel te bereiken, zien de nieuwe wielen af van de kenmerkende enkelwandige velgconstructie van de 3Zero Moto- of 101 XPLR-wielen en keren ze terug naar een klassieke holle wand. Met een hoogte van slechts 21,2 millimeter moet de nieuwe 1Zero Hitop ook offroad merkbaar comfort bieden.

Indien goedgekeurd voor volledig geveerde fietsen met een veerweg tot 130 millimeter, weegt de 2200 Euro topversie van de Hitop SW 1346 gram. De Hitop S, die 1600 euro kost, zou uitkomen op 1495 gram met identieke velgen, maar andere naven en spaken. De nieuwe topwielset accelereert uitstekend en blijft uitstekend aan het gaspedaal hangen. Dankzij het fijne raster van de achternaaf met 66 aangrijpingspunten (5,5 graden) is elke acceleratie zeer direct.

In ruwe passages op het parcours zijn de nieuwe wielen vergevingsgezind en houden ze zijdelingse botsingen weg van de rijder. Onze stijfheidsmetingen bevestigen het goedmoedige rijgedrag. De zijdelingse stijfheid is zeer laag met 36,5 N/mm op het voorwiel en 32 N/mm op het achterwiel. Ter vergelijking: een extreem stijf wiel als de Syncros Silverton SL haalt waarden rond de 78 N/mm voor en 67 N/mm achter. Voor zware rijders is het rijgedrag misschien iets te sponzig.

Lees ook:   Banden: Specialized Butcher + Eliminator – Allround combinatie in praktijktest