Sociale media en digitaal geluk: intenser leven door te posten?

BIKE: Waar komt de behoefte om jezelf te presenteren op social media vandaan?

MARCEL BEAUFILS: Zelfexpressie speelt een steeds belangrijkere rol in onze samenleving. Tegenwoordig is iedereen zijn eigen PR-manager. Dit is nu veel gemakkelijker met Instagram, Facebook, etc. dan vroeger. Maar ook in het verleden wilden de buren laten zien hoe geweldig de vakantie aan de Costa Brava was door middel van een diapresentatie of fotoalbum. Natuurlijk is het bereik niet vergelijkbaar.

Is de toenemende behoefte te wijten aan de technische mogelijkheden of aan de huidige maatschappij?

Beide. Daar zijn veel theorieën over. Berichten op social media zijn ook zo’n grote verleiding omdat je je digitale zelfbeeld naar eigen wens kunt creëren. Dit staat in schril contrast met het echte leven, dat vaak buiten onze controle ligt.

>> Ons artikel: 4 actiezwendel in een snelle check: hoe je je helmcamera onder controle krijgt! <<

Zijn er evolutionair biologische redenen waarom de mens in het middelpunt van de belangstelling wil staan?

Ik kan alleen spreken vanuit een dieptepsychologisch perspectief: het gaat niet per se om meer aandacht willen. Het gaat meer om het tonen van een beeld van jezelf zoals jij dat wilt – jij bent de maker van je beeld. Dat maakt het zo aantrekkelijk.

Berichten zijn meestal positief, vaak spectaculair. Waarom plaatsen mensen alleen dingen waar ze trots op zijn?

Als de buddy me laat zien hoe actief hij is, voel ik me lui omdat ik zelf misschien te lang in bed heb gelegen.

Natuurlijk kan dit jaloezie veroorzaken. Maar het kan ook inspirerend zijn. Het effect is hetzelfde: je beïnvloedt anderen.

Werken alleen die berichten die de zonnige kant van het leven laten zien?

Nee, helemaal niet. Professionele influencers weten het al lang: Als alles altijd maar mooi en mooi is, dan komt het al snel plat en saai over. Vooral op het gebied van story function bewijzen influencers dat mensen het leuker vinden als er iets misgaat.

Aanbevolen redactionele inhoud

Op dit punt vindt u externe inhoud die het artikel aanvult. U kunt het met één klik weergeven en opnieuw verbergen.

Externe inhoud

Ik ga ermee akkoord dat externe inhoud aan mij wordt getoond. Hiermee kunt u
Persoonsgegevens worden doorgegeven aan platforms van derden. Meer hierover in ons privacybeleid.

Hoe belangrijk is resonantie? Zouden Insta, Facebook, etc. aankomen zonder likes en reacties?

Nee, want de aantrekkingskracht van dergelijke platforms ligt in de resonantie. Je wilt impact maken met je berichten en feedback krijgen van je volgers en digitale vrienden. Er zijn echter ook veel gebruikers die passief gebruik maken van social media kanalen. In feite is dat de meerderheid. Ze consumeren in plaats van posten, ze willen geïnspireerd worden in plaats van zichzelf bloot te geven.

Want de resonantie versterkt het gevoel. Er is een gezegde: als er geen foto is, is het niet gebeurd. Er zit wat in. Omdat de post het bewijst en je laat stijgen in de sociale ranglijst. Een ander effect is dat de resonantie helpt om de prestaties te classificeren. Lees ik in de comments: “Respect, dat is hoog”, of schrijven mijn volgers misschien: “Dat is makkelijk.”

Waarschijnlijk is niemand blij met die laatste opmerking.

Natuurlijk verlangt men naar goedkeuring en erkenning, in plaats van kritiek. Want hoe meer mensen zeggen hoe hoog het was, hoe hoger het op je lijkt.

Sommigen beweren dat je intenser of zelfs twee keer het moment ervaart waarop je post wat je hebt meegemaakt. Is er iets aan de hand?

Dat is individueel. Maar mensen denken in beelden. En daarom kun je beter onthouden door middel van foto’s. Ze hebben een veel sterker effect dan bijvoorbeeld teksten.

Zie jij ook gevaren bij het posten op social media?

Zoals vaak het geval is, is contrast het probleem. Wanneer de post verandert in poseren. Als de droomwereld van de online persoon te ver van het echte leven afwijkt, loop je het risico teleurgesteld te worden. De pure SuPerlatief, waar we voortdurend mee geconfronteerd worden, heeft een negatief effect op ons eigen gevoel van prestatie. Vooral in de sport. Je eigen ritje op het achterwiel of de sprong in het bikepark lijkt niet meer spectaculair, ook al is het een persoonlijk record. Want internet laat altijd mensen zien die alles veel beter kunnen. Je kunt alleen maar verliezen.

Lees ook:   Versnellers: deze 6 tools maken mountainbikers sneller

Bedrijfspsycholoog Marcel Beaufils van het Rheingold Instituut in Keulen houdt zich bezig met psychologisch markt-, media- en cultuuronderzoek.Foto: Kai FunckBedrijfspsycholoog Marcel Beaufils van het Rheingold Instituut in Keulen houdt zich bezig met psychologisch markt-, media- en cultuuronderzoek.

>> Steffi Marth, allrounder en fietsprofessional, ziet zichzelf ook als influencer. Lees hier meer over in het interview. <<