World Cup Enduros 2024: Canyon Strive CFR TLD Beoordeling

Met een vlakke stuurhoek van 62,9 graden is de balhoofdbuis van de Canyon Strive CFR TLD bijna een graad platter dan de Yeti en Specialized. Het verschil met Pivot is zelfs 1,7 graden. De wielbasis is ook gemiddeld 23 millimeter langer dan de concurrentie – en dat in framemaat M, let wel. In combinatie met de lage trapas resulteert dit in een mengsel dat de rijder heel diep achter de hoge voorkant insluit. Zodra de zwaartekracht de fiets naar beneden trekt in de vallei, geeft het de kloof de hoogste graad van soevereiniteit in snelle passages, steile secties en open bochten.

De soms zeer bochtige en moeilijk te zien paden in Canazei brengen echter al snel de keerzijde van de extreme geometrie naar voren. Zodra de endurofiets snelheid heeft opgepikt, brult hij onverschrokken door het terrein, maar hij implementeert alleen intuïtieve rijmanoeuvres met kracht. In krappe bochten voelt de Canyon met zijn lange wielbasis ook omvangrijker en minder beheersbaar aan dan de concurrentie. In geval van nood maakt de zogenaamde “shapeshifter” het hanteren gemakkelijker. Omdat de veerweg echter ook krimpt in steile modus en de achterste driehoek wordt aangescherpt, is de functie alleen geschikt voor tamme afdalingen.

Als het gaat om het chassis, is de racefiets van Jesse Melamed de enige die een stalen veerdemper gebruikt. Gelukkig. Op deze manier absorbeert de Canyon Strive zelfs de fijnste hobbels en genereert massaal tractie. De ZEB Ultimate verende voorvork werd fel bekritiseerd. Ondanks de luchtdruk ver onder de aanbeveling van Rockshox, slaagden onze testers er slechts in om de veerweg tot 155 millimeter uit te putten. De responsiviteit kan die van de Fox-vorken ook niet bijhouden. Dit stelt strenge eisen aan de armspieren bij lange afdalingen. Op trappassages is de Strive een van de meest stuwende kandidaten dankzij de steile zithoek, de rijneutrale achterkant en de shapeshifter-technologie. Ook goed: Het bereik van de Strives kan met speciale headset shells met vijf millimeter worden verkort of verlengd.

Lees ook:   Test kinderfietsen 2023: Scor 0024 - onafgeveerde scout

TOTAAL BERGOP: 50,5 UIT 80

TOTAAL: 119.8 VAN DE 140

¹Prijs kan plus kosten voor verpakking, verzending en coördinatie.

²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk. BIKE ratings: super (250-205 punten), zeer goed (204,75-180 punten), goed (179,75-155 punten), bevredigend (154,75-130 punten), met zwakke punten (129,75-105 punten), onvoldoende (104,75-0 punten). De weging van de punten in de individuele beoordelingscriteria varieert afhankelijk van de fietscategorie.