Scott Lumen met 12,9 kilo: de lichtste E-MTB ter wereld

Het plan was dit keer zo simpel mogelijk. Bouw de lichtste E-MTB ter wereld! Mede uit nieuwsgierigheid, onder het motto: Hoe makkelijk kun je het eigenlijk doen? En deels met de visie om een fiets te bouwen die precies rijdt als een fiets zonder motor, alleen met boostvermogen met een druk op de knop. Het is eenvoudig, maar het is ook een beetje ingewikkeld. Het is één ding om een lichtgewicht fiets te bouwen, maar de lichtste fiets in zijn categorie die nog steeds goed rijdt? Dat is een andere uitdaging.

Profiel: Gustav Gullholm alias “Dangerholm”

Al vroeg werkte Gustav in de eerste Scott-winkel van Zweden in Mora. Hij bracht de lange winters door met het tunen van zijn motor voor een passende raceauto volgend seizoen en in de sportschool. In 2016 plaatste hij zijn privé Scott Spark op Instagram, ook BIKE en Pinkbike introduceerde Dangerholm voor het eerst in grotere verhalen aan een geïnteresseerd publiek. De shorts, aanvankelijk bedoeld als grap en eerbetoon aan Lemmy uit Motörhead, zijn zijn handelsmerk geworden. Overigens is de extravert ogende Zweed vrij stil, uiterst beleefd en bescheiden privé.

EMTB Magazine: Gustav, hoeveel werk komt er kijken bij zo’n tuningproject?

Gustav Gullholm “Dangerholm”: Het is moeilijk te zeggen, ik schrijf het niet op. En je onderschat hoe lang het duurt om alleen al naar de juiste onderdelen te zoeken. In totaal gaan er 100 tot 200 uur in mijn fietsen, met de Lumen had het eerder meer dan minder moeten zijn.

Foto: DangerholmDe man achter het lichtgewicht lumen: Gustav Gullholm alias “Dangerholm”.

Lichtgewicht en met geïntegreerde demper: de Scott Lumen als stembasis

Voor degenen die de Scott Lumen niet zo goed kennen, het is eigenlijk de e-bike-versie van Scott’s Racefully Spark. Maar natuurlijk niet zomaar een kopie. Met 130 millimeter heeft de Lumen iets meer veerweg dan de Spark en is het frame iets anders gevormd om ruimte te maken voor de motor en accu. Net als bij de Spark is de demper echter ook verborgen in het frame van het lumen en kan de geometrie worden aangepast via een hoekregelingsset. In standaard trim weegt de Scott Lumen 15,9 kilogram in maat L (EMTB-meting).

Lees ook:   Lichtgewicht e-trekking fiets: De nieuwe Coboc Merano TPZ

EMTB Magazine: Welke stap duurt het langst in tuning?

Gustav: De frameverf verwijder ik met de hand. Heel voorzichtig met een scherp gereedschapsmes. Hierdoor blijven de vezels intact. Het geheel kost ongeveer 30 uur werk en bespaart uiteindelijk ongeveer 150 gram. Ik hoef niet te zeggen dat je het onder geen beding moet imiteren. Anders is de garantie in ieder geval weg en als je de vezels beschadigt tijdens het ontlakken, kan het echt gevaarlijk zijn.

Dangerholm vlakt de verf zorgvuldig uit het frame in 30 uur werk met een scherp gereedschapsmes. Hiervoor gebruikt hij Mora-gereedschapsmessen, waar zijn geboortestad zo beroemd om is.Foto: DangerholmDangerholm vlakt de verf zorgvuldig uit het frame in 30 uur werk met een scherp gereedschapsmes. Hiervoor gebruikt hij Mora-gereedschapsmessen, waar zijn geboortestad zo beroemd om is.

Scott Lumen x Dangerholm: Chassis, motor en onderdelen

De Fox-demper in het stemlumen moest wijken voor een iets lichtere Rockshox nude met lockout van de Spark. Dit scheelt 40 gram ten opzichte van de serie. Voorin zit een Samurai verende voorvork van Intend met 130 millimeter veerweg. Met 1537 gram is het niet alleen de lichtste trailvork op de markt, maar heeft het ook speciale functies. Als upside-down voorvork heeft hij een betere respons dan conventionele geveerde vorken alleen al door de constructie, de hoge remstijfheid past goed bij e-bikes, de lagere torsiestijfheid is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Weinig armpomp en veel grip zijn aan de positieve kant, maar zwaardere rijders in snelle bermen vinden de wegligging misschien minder precies. Als het gaat om tuning, gaat het altijd om het afstemmen van de fiets op de rijder. Of een omgekeerde vork past of niet, iedereen moet voor zichzelf beslissen.

Ook de TQ-motor is getuned. Lichtgewicht keramische lagers en titanium bouten besparen samen 70 gram.Foto: DangerholmOok de TQ-motor is getuned. Lichtgewicht keramische lagers en titanium bouten besparen samen 70 gram.

EMTB Magazine: De Lumen is de eerste e-bike die je hebt getuned. Heb je ook iets kunnen optimaliseren met de motor en accu?

Gustav: Speciaal voor dit project heeft het TQ-team een carbon sleeve ontwikkeld voor de batterij als prototype. Dat is echt gaaf en een hele eer voor mij. Dit alleen al bespaart 206 gram in vergelijking met de standaardversie met aluminium deksel. Ook met de motor zelf konden we een handje helpen: keramische lagers van Ceramic Speed en holle titanium bouten van Meti uit Italië duwen het gewicht van de fiets met nog eens 70 gram omhoog. Al met al weegt het TQ-systeem op deze fiets 3783 gram plus 26 gram voor de afstandsbediening.

Van weg, gravel en mountainbike: het tuningcircuit van Dangerholm

Afstempotentieel voor het stemlumen zat ook in de standaard twaalftrapsaandrijving. De Zweed Dangerholm besloot: Voor een sportieve e-bike zijn elf versnellingen voldoende voor een lichtgewicht cassette met tien tot 44 tanden. Maar wat is de beste manier om te schakelen? Gewoon een mechanische elftraps achterderailleur vernieuwen met carbon onderdelen? Nee, te ouderwets.

De versnellingen worden gewisseld door een speciale achterderailleur, die Dangerholm heeft samengesteld uit twee achterderailleurs en een grote kooi met rollen van Ceramicspeed.Foto: DangerholmDe versnellingen worden gewisseld door een speciale achterderailleur, die Dangerholm heeft samengesteld uit twee achterderailleurs en een grote kooi met rollen van Ceramicspeed.

Dus Gustav begon te experimenteren en combineerde uiteindelijk twee achterderailleurs tot één. De basis is Sram’s Red AXS XPLR achterderailleur met oorspronkelijk twaalf versnellingen, die werd gecombineerd met de elektronica en wrijvingsdemper van een E-Tap elftraps achterderailleur. Dan een beetje poetsen en dremel – uiteindelijk werkte het plan. Overigens wordt het hoogglans gepolijste Frankenstein-circuit bediend met een blipper die is omgebouwd tot tuimelschakelaar. Dergelijke blippers worden oorspronkelijk onder de stuurbanden van racefietsen geplaatst om in de bovenste stuurgreep te kunnen schakelen.

Gustav: Natuurlijk, maar zorgen is het verkeerde woord. Uiteindelijk ben ik gewoon een fietsnerd en hou ik van coherente en uitgebreid aangepaste fietsen, ongeacht wie erachter zit. Vooral op de Eurobike heb ik een aantal spannende mensen ontmoet. Van de mensen achter Stoll en Rotwild tot vele privétuners. En ik denk dat het voor ons allemaal hetzelfde is: we willen altijd dat elkaar succesvol is met hun projecten. We duwen elkaar gewoon.

Wielen, remmen en cockpit van de Scott Lumen

Ze wegen slechts 945 gram Pi-Rope Wielen met Duke velgen in Dangerholms Scott Lumen. Het bijzondere van Pi-Rope zijn de spaken, die niet van staal zijn gemaakt, maar van synthetische vezels. De naven voor de wielset komen van een relatief jong Duits merk genaamd Nonplus. Ze vertrouwen op een ratelvrij wiel met een bijzonder groot contactoppervlak, waardoor ze ondanks al hun lichtgewicht constructie stabiel genoeg zijn voor gebruik op e-bikes. Trickstuff’s lichtgewicht Piccola Carbon rem met schijven van Carbon-Ti, keramische lagers in de balhoofdbuis die geen smering vereisen en een carbon cockpit uit één stuk van Darimo maken de structuur van het superlichte lumen uit Zweden compleet.

De wielen met Pi-Rope spaken van synthetische vezels wegen slechts 945 gram.Foto: DangerholmDe wielen met Pi-Rope spaken van synthetische vezels wegen slechts 945 gram.

EMTB Magazine: Hoe rijdt je Scott Lumen eigenlijk?

Gustav: Misschien is dit niet verwonderlijk: maar het rijdt net als een normale fiets zonder elektrische aandrijving. EenOverigens is er ook een e Trail-versie met stabielere onderdelen en gripvastere banden. Deze fiets is mijn persoonlijke favoriet en met 14 kilo is hij nog steeds heel erg licht.

Down-country banden, meer support stroke en conventionele cockpit: de trailversie van de recordbrekende fiets

Wil je iets meer? De trailversie van de superlichte Lumen uit Zweden is iets meer ontworpen voor downhill rijplezier dan de recordbrekende fiets. Het chassis is identiek aan de XC-versie, maar de carbon wielen uit één stuk van de productiefiets worden hier opnieuw gebruikt, samen met iets gripvastere down-country banden van Schwalbe (Wicked Will) of Kenda (Karma). Een iets bredere carbon cockpit met een korte stuurpen en een Fox Transfer SL zadelpen met 150 millimeter, in plaats van de superlichte 80 millimeter droppers van Yep, verhogen het trailplezier verder.

EMTB Magazine: Waar bieden E-MTB’s over het algemeen afstemmingspotentieel?

Gustav: Je kunt goed beginnen met contactpunten en banden. Op dit moment zie je nog veel fietsen in standaard trim, maar vooral bij de lichte fietsen zie je ook meer fietsnerds op e-MTB’s. Ik denk dat de tuning in de toekomst nog veel zal toenemen.

Ontworpen voor trailplezier: Dangerholm's favoriete versie is de Lumen met grippier banden, conventioneel stuur en langere dropper post voor meer trailplezier.