Maxxis BIKE Transalp 2023: Team Freeride Inc. blikt terug op het MTB-evenement

Als het officiële team van de Maxxis BIKE Transalp stonden de twee volbloed mountainbikers Petra Zeller en Nico Endler uit Oostenrijk dit jaar op de 25e editie van de Maxxis FIETS Transalp zelfs bij de start. Als Freeide Inc. Oostenrijk rapporteerden de twee – naast BIKE-hoofdredacteur Henri Lesewitz – over de afzonderlijke fasen met hun video’s en blogposts.

Aanbevolen redactionele inhoud

Op dit punt vindt u externe inhoud die het artikel aanvult. U kunt het met één klik weergeven en opnieuw verbergen.

Externe inhoud

Ik ga ermee akkoord dat externe inhoud aan mij wordt getoond. Hiermee kunt u
Persoonsgegevens worden doorgegeven aan platforms van derden. Meer hierover in ons privacybeleid.

>> In ons liveblog kun je alle stations van de BIKE Transalp 2023 bekijken<<

Het handelsmerk van de twee fietsinfluencers: Petra rijdt in haar roze dirndl en Nico stort zich in een roze palmshirt. We interviewden haar na de BIKE Transalp.

BIKE: Hoe lang heb je in totaal op de BIKE Transalp doorgebracht?

Petra: We staan midden in het veld, Petra iets sneller dan Nico. Maar onze focus ligt zeker op de ervaring, de laatste 2 dagen had ik wat meer gehaast en kon ik de 3e plaats pakken in het individuele klassement bij de vrouwen, maar dan is het veel moeilijker dan alleen maar een paar minuten meer pakken.

Fun Fact: Op het finisherfeest kwam een deelnemer naar ons toe die zei dat sommige bijdragen van de profs hem eerder hadden afgeschrikt om deel te nemen omdat hij bang was dat het misschien te moeilijk voor hem zou zijn. Onze eerste video “Whetting your appetite for the Transalp”, d.w.z. de samenvatting van de oudere Transalps, nam waarschijnlijk zijn angst weg EN hij heeft het echt gehaald! Ik denk dat veel atleten die ooit een fietsmarathon hebben gereden bang zijn om mee te doen omdat ze zich niet kunnen voorstellen dat de tijdslimieten op de Transalp echt absoluut haalbaar zijn en dat het veld van dag tot dag meer en meer ontspant. Dan blijft er alleen nog een aangename raceflair over, maar niet die onaangename, soms overdreven stress…

Lees ook:   Hoogte winnen: De 7 langste en mooiste beklimmingen in de Alpen

Toch blijft de BIKE Transalp een fysieke uitdaging: Hoeveel powerbars heb je gegeten?

Haha, Nico nam zelfs twee keer een broodje mee op het podium. Ik heb ongeveer 2 repen en 3 gels per dag nodig, dit keer in totaal 12 repen en 18 gels…

Afgezien van de “culinaire”, wat waren je hoogtepunten en dieptepunten dit jaar?

De Transalp week zit voor mij vol hoogtepunten, elke dag krijg je tonnen nieuwe indrukken. Het landschap verandert voortdurend en dus jaagt het ene hoogtepunt echt het andere na! Maar ook het contact met de andere deelnemers vind ik bijzonder fijn, op de een of andere manier zijn het bij wijze van spreken “lotgenoten” met een gemeenschappelijk doel en zo heb je elke dag nieuwe, inspirerende gesprekken tijdens het fietsen en natuurlijk in het start/finishgebied.

Voor mij persoonlijk was Lowlight de afgelasting van de koninginnenrit vanwege de weersomstandigheden. Niet alleen dat ik vooral uitkeek naar de twee paden, het panorama en ook de oversteek van de Gaviapas. Het verscheurde ook de zorgeloze Transalp-week een beetje, want ineens lag de focus niet alleen weer op fietsen, maar ook op het checken van e-mails – en voor de normale alledaagse problemen die je anders gewoon helemaal negeert omdat de focus volledig op het fysieke ligt. Dat is extreem ontspannend voor de geest.

Heeft u gebreken aan uw fietsen? Met zes dagen op de trails is dat soms onvermijdelijk.

De roze eenhoorn Petra. De dirndl is haar handelsmerk op de Transalp.Foto: Igor SchifrisDe roze eenhoorn Petra. De dirndl is haar handelsmerk op de Transalp.

Wat was voor jou het belangrijkste? Beste trail ooit op de Transalp 2023?

Wow, het is moeilijk te zeggen, over het algemeen was de Transalp dit jaar wat meer trail-heavy en had aanzienlijk minder overstaproutes. Dat vonden we natuurlijk erg leuk, en veel andere deelnemers die we spraken vonden het ook heel positief.

Ik vond het pad naar Livigno erg leuk, evenals de volledige 3e dag van Livigno naar Bormio met veel paden en steile hellingen. Dat was gewoon een schitterende etappe. Ook de laatste dag naar Riva was mega, 2 trails… Droog – gewoon geweldig!

Wat biedt de toekomst voor Freeride Inc.?

Nu moeten we helaas weer bijna een jaar wachten… vanuit mijn oogpunt zou de Transalp ook één keer per maand kunnen plaatsvinden, in ieder geval in de zomer… 🙂

Duim omhoog, weer blij, 5 sterren voor de BIKE Transalp 2023Foto: Henri LesewitzDuim omhoog, weer blij, 5 sterren voor de BIKE Transalp 2023