Freeride video: In “The Art of MTB 3” rockt Thomas Genon de Amerikaanse woestijn

De kunst van MTB is een video met spannende fietstrucs, maar veel meer over het werk achter dergelijke MTB-foto’s. In het derde deel van de serie reizen Thomas Genon, JB Liautard en Jules Langeard naar afgelegen locaties in de VS om creatieve freeride-foto’s te maken.

Shimano heeft de tweede deel van de serie “The Art of MTB” Ongeveer 2 jaar geleden uitgebracht. Zowel in deze als in de Eerste deel de achtergrond en het werk dat in dergelijke MTB-opnames gaat, worden belicht. De nieuw uitgebrachte, 20 minuten durende film is het derde deel van de serie. Freerider Thomas Genon, fotograaf JB Liautard en cameraman Jules Langeard reisden voor dit evenement af naar de VS. De korte film, die is verdeeld in tien secties, begint met een korte voorbereiding in Las Vegas voordat de drie acteurs het verweesde, woestijnvormige landschap van de Verenigde Staten betreden. Als kijker krijg je inzicht in de tijd die nodig is voor de weinige, echt succesvolle foto’s die aan het einde worden gepubliceerd.

Naast het geduld dat de hoofdrolspelers met zich mee moeten brengen, is er vooral één ding nodig: creativiteit. Niet alleen door Thomas Genon in diverse jump intermezzo’s, maar vooral door fotograaf JB Liautard, die het voortouw neemt bij de selectie van de verschillende spots en fotomotieven doorheen de video. Daarnaast geeft hij Thomas altijd tips voor sprongen die er goed uitzien op foto’s.

Als het tijdens hun tocht flink begint te regenen en freeride stunts in de modderige natuur onmogelijk lijken, helpen de drie elkaar met shots van trucs in het skatepark en voor een verlaten tankstation. De hele reis wordt begeleid door de cameraman Jules Landauer, die ook verantwoordelijk is voor de montage. Zijn film biedt spannende inzichten achter de schermen van freeride shots en de bijbehorende talloze pogingen voor een perfect beeld of een 100 procent scène. Maar vooral het decor van het verlaten landschap zorgt voor blijvende indrukken.

Lees ook:   Cube Two15 HPC review: precisiewapen van Danny Hart

Ik ben tot een passie en volledige motivatie voor deze sport gekomen na het zien van een aantal inspirerende verhalen. (…) Wanneer je dit soort projecten doet, heb je er niet per se tegelijkertijd baat bij. Het is niet zoals een wedstrijd, hier is de trofee, hier is de eerste plaats. De video’s en foto’s zijn er om ze aan de mountainbikescene en je community te geven.  Als er moeilijke momenten zijn…. Ik denk aan de mensen die de video gaan bekijken. Ik hoop dat ze het leuk vinden en ik hoop ze te motiveren op dezelfde manier als anderen mij eerder hebben gemotiveerd door een leuke foto te maken, een leuk trucje te doen, een leuke video te maken, een leuke actie te maken.“, legt Thomas Genon uit in de video.

Thomas Genon is een van de beste mountainbikers ter wereld. De Belg pakte in zijn lange carrière al tal van podiumplaatsen in verschillende MTB-wedstrijden.

>> En ook het eerste deel van De kunst van MTB van twee jaar geleden is het bekijken waard: