Koopgids XXL-Parts: Fietsonderdelen voor bijzonder lange en zware mensen

Lange fietsers hebben het vaak moeilijk. Als ze een geschikt frame voor zichzelf hebben gevonden, betekent dit niet dat de bevestigingen harmoniëren met hun verhoudingen. Lange mensen hoeven zich niet per se druk te maken over te korte zadelpennen of te kleine pedalen. Gelukkig heeft de fietsindustrie nu ook de diversiteit van haar klanten onderkend en passende producten in haar assortiment opgenomen. Met een lichaamsgewicht van 100 kilo en meer wordt de materiaalkeuze voor een risicovolle sport, zoals mountainbiken, al snel een veiligheidskwestie. Lang niet alle MTB-onderdelen zijn ontworpen voor de navenant hoge belastingen. Daarnaast is er de lastige kwestie van de schorsing. Zware rijders worstelen vaak met de afstelling van hun vorken en schokdempers.

Een algemene tip voor zwaargewichten is: duurzaamheid tuning in plaats van weight tuning! In tegenstelling tot 30 jaar geleden wordt de stabiliteit van veel onderdelen vandaag de dag gelukkig gegarandeerd door verschillende veiligheidsnormen. Toch kiezen heavy riders liever voor onderdelen uit een hogere toepassingscategorie. Met andere woorden, als je veel kilo’s weegt en volledig op een all-mountain rijdt, doe je er goed aan om deze te upgraden met enduro-onderdelen, zoals een extra stabiel stuur en stijve verende voorvorken. Hoe hoger het lichaamsgewicht, hoe groter de kans op materiaalmoeheid. Een schone rijstijl beschermt het materiaal. Zware fietsers moeten daarom ook aan hun rijtechniek werken.

XXL verende voorvorken

Als het om het chassis gaat, speelt niet zozeer de grootte als wel het gewicht van de bestuurder een doorslaggevende rol. Zowel de hardware als de setup moeten passen. Vorken en schokdempers zijn bewegende delen en dus zwaar belaste gebieden op een mountainbike – vooral als de berijder 100 kilo of meer weegt. Om gespaard te blijven van defecten, moeten ophangingselementen voor zware rijders daarom bijzonder stabiel zijn. Als het om verende voorvorken gaat, heeft het hoge gewicht van E-MTB’s een hele reeks dikke modellen op de markt gebracht. Rongen van 38 millimeter zijn bijzonder stijf en zijn langdurig bestand tegen een hoge belasting. Voorbeelden van dit type XXL verende voorvorken zijn bijvoorbeeld de Fox 38, de Rockshox ZEB, de DVO Onyx 38 of de SR Suntour Durolux 38. Er zit veel stijfheid in de E-Optimized-serie van Fox. Meer materiaal op het chassis kan ook ten goede komen aan fietsen zonder motoren, maar met zware rijders.

Wat zijn mannetje staat op de zwaarste trails ter wereld, is ook geschikt voor XXL-bikers: 38 millimeter vorken, zoals deze Rockshox ZEB, zijn bijzonder stijf.Foto: Max FuchsWat zijn mannetje staat op de zwaarste trails ter wereld, is ook geschikt voor XXL-bikers: 38 millimeter vorken, zoals deze Rockshox ZEB, zijn bijzonder stijf.

XXL-demper

Naarmate het gewicht van de berijder toeneemt, neemt ook de druk toe die nodig is voor luchtschokken. Dit kan niet alleen een negatieve invloed hebben op de gevoeligheid en duurzaamheid van de demper, maar er ook toe leiden dat de andere instelmogelijkheden niet het gewenste effect opleveren. Op trail-, all-mountain- en enduro-fietsen zijn zware rijders daarom vaak beter af met een coil shock. Met de juiste veren moet het zelfs voor rijders van 120 kilo mogelijk zijn om een geschikte veerhardheid te produceren.

Lees ook:   BIKE Transalp: Strava-Challenge: Rijd nu de koninginnenrit

Spiraalschokdempers, zoals dit model van Öhlins, zijn meestal beter bestand tegen hoge rijdersgewichten.Foto: Max FuchsSpiraalschokdempers, zoals dit model van Öhlins, zijn meestal beter bestand tegen hoge rijdersgewichten.

XXL Wielen

Afgezien van het feit dat lange carrosseriematen beter harmoniëren met grote wielen van 29 of zelfs 36 inch, moeten MTB-wielen bijzonder stabiel zijn bij hoge systeemgewichten. Filigrane tuningwielsets hebben vaak een gewichtslimiet van 90 kilo of minder. In de door de fabrikanten verstrekte informatie moet een onderscheid worden gemaakt tussen lichaamsgewicht en systeemgewicht, d.w.z. het volledige gewicht van fiets, berijder en uitrusting. Om schade aan mensen en uitrusting te voorkomen, moeten zware fietsers zich aan de beperkingen houden en de voorkeur geven aan stevigere wielen. In tegenstelling tot de veelgebruikte kogellagers met een diameter van 26 millimeter, installeert Syntace bijvoorbeeld grotere modellen van 30 millimeter om ze te ontwerpen voor belastingen tot 250 kilogram in plaats van belastingen tot 130 kilogram. Desondanks is het maximaal toegestane systeemgewicht “slechts” 130 kilogram.

Sinds zware e-bikes zich op de markt hebben gevestigd, zijn er ook tal van hoogwaardige wielsets voor MTB-gebruik met een hoog gewicht. Zo is de DT Swiss HXC 1501 Spline One carbon wielset goedgekeurd voor een systeemgewicht tot 140 kilogram. Veel wielen zijn gebouwd met 32 of minder spaken. De stabiliteit van een waaier is geenszins alleen een kwestie van het aantal spaken, maar eerder van de constructie van de afzonderlijke onderdelen en hun interactie. Met een hoger aantal spaken kan het gewicht van de fiets en de berijder echter vaak beter in het wiel worden verdeeld. Zo biedt Hope wielen aan met 36 spaken per wiel.

Goedgekeurd voor een systeemgewicht tot 140 kilo ondanks de carbon velg: de DT Swiss HXC 1501 E-MTB wielset.Foto: DT SwissGoedgekeurd voor een systeemgewicht tot 140 kilo ondanks de carbon velg: de DT Swiss HXC 1501 E-MTB wielset.

XXL-remmen

Hoe hoger de te stoppen massa, hoe sterker de remmen moeten zijn. Het maakt niet uit waar het wordt gebruikt: hydraulische schijfremmen met vier zuigers, zoals de trailversie van de Shimano XT of de Magura MT5- of MT7-stopper, zouden verplicht moeten zijn voor rijders met een gewicht van 90 kilo of meer. Een remkracht die past bij het gewicht van het systeem verhoogt niet alleen de rijkwaliteit, maar ook de veiligheid. Als je geen compromissen wilt sluiten, let dan ook hier op grote afmetingen. Meer massa op de remklauw en schijf verhoogt de stijfheid en leidt tot een betere warmteafvoer. Zo heeft de Trickstuff Maxima naast een hogere warmtecapaciteit ook een groter oppervlak dan de toch al krachtige Trickstuff Diretissima.

Remmen met vier zuigers, zoals deze Maguta MT7, brengen zelfs zware rijders betrouwbaar tot stilstand.Foto: Joerg SpaniolRemmen met vier zuigers, zoals deze Maguta MT7, brengen zelfs zware rijders betrouwbaar tot stilstand.

XXL remschijven

Voor zware rijders is de keuze van de maat van de remschijven bijzonder kritisch. Ook hier moeten rijders met een gewicht van 90 kilo of meer een lichtgewicht constructie vermijden en kiezen voor grote ramen ten gunste van hittetolerantie. In onze tests hebben we de aluminium kern van hoogwaardige Shimano-remschijven onder een hoek van 400 graden kunnen smelten. XXL-bikers kunnen beter vertrouwen op modellen die volledig van staal zijn gemaakt of een geklonken aluminium spider hebben, zoals de Magura MDR. Dit ontwerp kan helpen overtollige warmte sneller af te voeren en de stijfheid tijdens het remmen te vergroten. Het leeuwendeel van de remkracht valt op de voorrem. Aan de voorkant zijn windschermen met een diameter van minimaal 200 millimeter daarom verplicht voor zware jongens.

Lees ook:   World Cup Enduros 2024: Gespecialiseerde Stumpjumper EVO S-Works Review

Veel fabrikanten bieden nu nog grotere remschijven aan – waaronder Shimano en Sram. Maar let op: niet elke vork- en framefabrikant brengt zijn producten uit voor zulke grote schijven. Voor zijn MDR-remschijven van 223 millimeter specificeert Magura een tien procent hogere remkracht in vergelijking met een model van 203 millimeter en maar liefst 20 procent meer in vergelijking met een schijf van 180 millimeter. MTB-remschijven hebben in de regel een dikte van 2 millimeter. Met de Intend Massive biedt het kleine label uit Freiburg een schijf met een dikte van 2,3 millimeter. De extra massa zou leiden tot een tot 30 procent beter thermisch beheer. Hope biedt zelfs een remschijf met een dubbel remoppervlak. De opening in het midden en de dubbele massa leiden tot een betere warmteafvoer. Dit geventileerde ontwerp genereert echter een dikte van 3,3 millimeter. Alleen het Hope V4 remsysteem kan dit aan.

Dankzij de interne ventilatie koelt de Hope V4 Floating Disc dubbele remschijf snel af, zelfs onder de zwaarste belasting.Foto: HoopDankzij de interne ventilatie koelt de Hope V4 Floating Disc dubbele remschijf snel af, zelfs onder de zwaarste belasting.

XXL-banden

Zelfs MTB-banden hebben een gewichtslimiet! Bij Schwalbe varieert dit bijvoorbeeld van 110 tot 125 kilo systeemgewicht. Hoge rijdersgewichten zorgen voor een hoge belasting van de banden. Om ervoor te zorgen dat zware fietsers niet constant last hebben van lekke banden, moet de lekbescherming ook toenemen met het gewicht. Een tubeless setup heeft een positief effect op de rijprestaties en de gevoeligheid voor defecten. Als je in de zwaargewichtklasse speelt en op de trails bent, is het beter om in ieder geval te kiezenminimaal een EXO+ of een double-down behuizing. In het geval van Schwalbe banden kan het de Super Gravity versie zijn. Bandeninzetstukken kunnen velgen en banden beschermen tegen lekke banden. Brede banden kunnen niet alleen met minder luchtdruk worden gereden ondanks het hoge gewicht van de berijder, maar ze bieden ook een betere demping dan modellen van minder dan 2,4 inch breed. Op deze manier kunnen stabiele en brede banden, bij voorkeur in combinatie met minimaal 30 millimeter interne breedte op de velgen, belastingen opvangen voordat ze de rest van de fiets bereiken.

Een brede band met een lekvrij karkas is een must voor zware motorrijders.Foto: Max FuchsEen brede band met een lekvrij karkas is een must voor zware motorrijders.

XXL-handvatten

Lange mensen hebben meestal grote handen en voeten. Geschikte contactpunten met de fiets zijn niet alleen een kwestie van ergonomie, maar ook van de rijervaring. Een persoon die dit onderwerp kent, is de Amerikaanse gigant Kyle Strait. Samen met Sensus heeft hij de Meaty-Paw handvatten ontwikkeld, die – nomen est omen – ook op hele grote poten passen. Met de GA2 Vetten De ergonomie-experts van Ergon hebben ook extra handgrepen met een diameter van 33 millimeter voor grote handen in hun assortiment. Als je veel gripvolume wilt en van lichtgewicht siliconen grips houdt, moet je de ESI Chunky eens nader bekijken.

Goed voor grote poten: de Ergon GA2 Fat grip past ook op XXL-handen.Foto: ErgonGoed voor grote poten: de Ergon GA2 Fat grip past ook op XXL-handen.

Lees ook:   Van Nicholas Ventus Titanium Jr.: Wiel voor de volgende generaties

XXL Pedalen

Lange fietsers wonen vaak op grote schaal. Als de pedalen te klein zijn voor de pedalen, kunnen het voetbed en de gewrichten eerder vermoeid raken of geplaagd worden door pijn. Naast de juiste schoenen met stijve zolen zijn klikpedalen met een extra kooi aan te raden voor fietsers met grote voeten. Rechte trailpedalen, zoals de HT X2 of de Shimano Sint SPD, hebben vaak een platform rond het eigenlijke klikmechanisme, dat grote voeten kan voorzien van een extra contactoppervlak en dus ontlasting.

Als je liever op platte pedalen rijdt, bieden sommige fabrikanten nu een keuze uit pedaalbody’s van verschillende groottes. Spank biedt de Spoon platte pedalen aan in drie verschillende afmetingen en Crankbrothers heeft ook een “Large” versie voor zijn stempelpedalen in de aanbieding, die ook op schoenmaat 49 zou moeten passen. Overigens heeft onze redacteur met schoenmaat 48 dit al geprobeerd. SQlab gaat zelfs nog een stap verder en verkoopt de 50X Pedalen met drie verschillende aslengtes, zodat ze geschikt zijn voor schoenen tot maat 50. In het geval van grote voeten, V-vormige voetpositie of grote zitbotafstand kan een verhoogde Q-factor leiden tot een meer fysiologisch-natuurlijke voetpositie. SQlab bereikt dit door de pedaalas naar wens uit te schuiven.

Duidelijk zichtbaar: de verschillende maten pedaalbody's van de Spank Spoon pedalen.Foto: Georg GrieshaberDuidelijk zichtbaar: de verschillende maten pedaalbody’s van de Spank Spoon pedalen.

XXL zadels en palen

Met lange zadelpennen kunnen framebouwers steeds kortere zitbuizen ontwerpen. Gelukkig ontwikkelen de fabrikanten van telescopische palen modellen met veel veerweg tegelijkertijd. De One Up Dropper Post V2 biedt een verstelbereik tot 240 millimeter. Vooral bij een lange zadelverlenging kan de stabiliteit van dropper posts een probleem zijn voor zware rijders. Met de Revive Max heeft Bike Yoke een model met een extra grote dompelbuis in zijn portfolio. De extra stijfheid vereist echter een frame met een binnendiameter van 34,9 millimeter in de zitbuis. Er is een verstelling tot 213 millimeter mogelijk. Voor zware rijders kunnen lichtgewicht tuningzadels een veiligheidsrisico vormen en daarom een no-go zijn. Het is beter om te kiezen voor modellen met stevige stalen of titanium frames.

Met meer veerweg en een grotere diameter is de Bike Yoke Revive Max (links) geoptimaliseerd voor lange en zware rijders.Foto: Georg GrieshaberMet meer veerweg en een grotere diameter is de Bike Yoke Revive Max (links) geoptimaliseerd voor lange en zware rijders.

Meer XXL-onderdelen

Het gewicht van een hoge rijder kan ook van invloed zijn op de duurzaamheid van de trapas. Om ervoor te zorgen dat de crank ondanks hoge belastingen lang soepel draait, kunnen zware fietsers bijvoorbeeld vertrouwen op de extra grote kogellagers in de Enduro Bearings Max Hit trapas.

De Enduro Bearings Max Hit trapas bevat extra grote, extra stabiele ballen.Foto: Enduro-lagersDe Enduro Bearings Max Hit trapas bevat extra grote, extra stabiele ballen.

Als je lang bent, heb je waarschijnlijk brede schouders. Veel enduro-sturen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in breedtes van 780 of 800 millimeter. Wil je nog breder reiken, dan moet je bijvoorbeeld Het Gezicht van het ras draaien. De Canadezen bieden ook bijna alle modellen aan in een gigantische 820 breedte. Zware rijders moeten niet proberen de laatste gram op dit veiligheidsrelevante punt te kietelen, maar ervoor zorgen dat het stuur voldoet aan hoge stabiliteitsnormen en is goedgekeurd voor bijvoorbeeld downhill-gebruik.

820 mm breed en goedgekeurd voor gebruik in de zwaartekracht: het Race Face Atlas-stuur is ook geschikt voor brede schouders en hoge rijdersgewichten.Foto: Race Face820 mm breed en goedgekeurd voor gebruik in de zwaartekracht: het Race Face Atlas-stuur is ook geschikt voor brede schouders en hoge rijdersgewichten.