Santa Cruz Heckler SL C GX AXS review: lichtgewicht trail e-bike met Fazua Ride 60

Bijna geen enkel ander merk richt zich zo publiekelijk op de traileigenschappen van zijn fietsen als Santa Cruz. Het is dus bijna verrassend dat de Californiërs relatief de markt betreden met een lichte e-MTB. De keuze voor de Fazua-motor is daarentegen minder verrassend. Ten slotte is de PON-groep, waartoe Santa Cruz behoort, ook gelinkt aan Porsche, de moeder van Fazua.De achtergrond van het bedrijfsnetwerk lees je hier). De oriëntatie van de Heckler SL is al even logisch. Met 160/150 mm veerweg en mullet-wielen moet hij inspireren bij allerlei soorten afdalingen. Net als zijn “dikke” broer, de Heckler met Shimano motor (naar de test van de Santa Cruz Heckler), speelt de SL ook op de grens tussen trailbike en enduro.

Met 19,3 kilo met een vast geïnstalleerde accu en full carbon frame wekt de controle op de weegschaal geen enthousiasme op. Om dit te bereiken heeft de Heckler SL de achterwielophanging geïmplementeerd met de populaire VPP-kinematica. Dankzij de compacte motor konden de ingenieurs de draaipunten van de SL nog lager plaatsen dan die van de Heckler met Shimano-aandrijving. Als gevolg hiervan komt de kinematica nog dichter bij het ideaal van de niet-gemotoriseerde fietsen van de Californiërs. Bovenkant: De Heckler SL is verkrijgbaar in vijf maten van S tot XXL, en ook het goedkeuringssysteem tot 156 kg is indrukwekkend.

De Santa Cruz Heckler SL lijkt op de niet-gemotoriseerde mountainbikes van Santa Cruz.Foto: Max FuchsDe Santa Cruz Heckler SL lijkt op de niet-gemotoriseerde mountainbikes van Santa Cruz.

De feiten over de Santa Cruz Heckler SL C GX AXS

 • Motor: Fazua Ride 60, 60 Nm max. koppel
 • Batterij: Fazua, 430 Wh (niet verwijderbaar)
 • Frame Materiaal: Carbon
 • Verplaatsing: 160 / 150 mm
 • Wiel maat: 29 / 27.5 inch
 • Framematen: S, M, L, XL, XXL
 • Prijs: 9799 Euro
 • Gewicht: 19,3 kg (EMTB-meting, testfiets in maat L, zonder pedalen)
 • Toegestaan totaalgewicht: 156 kg (specificaties van de fabrikant)
 • Actieradius¹: 1298 (+14)hm / 12,1 km/h

De C in de productnaam staat voor de goedkopere carbon constructie van het frame. Gewicht frame in maat L: 3380 gram. Het CC-chassis van de topmodellen zou 180 gram lichter zijn. Beide varianten halen geen gewichtsrecords met de uitgebreide kinematica. Daar krijg je levenslange garantie op.Foto: Georg GrieshaberDe C in de productnaam staat voor de goedkopere carbon constructie van het frame. Gewicht frame in maat L: 3380 gram. Het CC-chassis van de topmodellen zou 180 gram lichter zijn. Beide varianten halen geen gewichtsrecords met de uitgebreide kinematica. Daar krijg je levenslange garantie op.

De e-bike aandrijving in de Heckler SL

De rit 60 van Fazua (Klik hier voor de uitgebreide recensie van de Ride 60 van Fazua) is krachtig naar lichtnormen, maar blijft licht, compact en stil. Daarbij slaat hij vakkundig een brug tussen minimalisten, zoals de TQ HPR 50, en de klassieke krachtmotoren van de Bosch CX-competitie. Als je op zoek bent naar een lichte en slanke e-MTB, maar toch een dosis kracht wilt, dan is de Ride 60 de juiste keuze voor jou. Vooral met de kortstondige boost-functie (450 watt piekvermogen) onderscheidt hij zich duidelijk van de meer minimalistische lichtmotoren. Het is prettig dat het achtergrondgeluid aangenaam discreet blijft.

De koelribben van de Ride 60 zijn van onderaf zichtbaar – in het zijaanzicht is de kleine Fazua-motor nauwelijks als zodanig herkenbaar.Foto: Georg GrieshaberDe koelribben van de Ride 60 zijn van onderaf zichtbaar – in het zijaanzicht is de kleine Fazua-motor nauwelijks als zodanig herkenbaar.

Passend is de batterij van 430 wattuur ook bovengemiddeld in vergelijking met andere lichtsystemen. Dit brengt de Heckler SL ook een snufje power e-bike. Bovendien is de Fazua-motor volgens onze tests zeer efficiënt met energie. Dit is echter ook nodig, omdat Santa Cruz de accu permanent in de onderbuis heeft geïnstalleerd. EiEr is dus geen tweede accu als actieradiusboost of opladen buiten de fiets. Helaas is er nog steeds geen range extender voor de Fazua Ride 60. Het feit dat een dergelijk project in de maak is, wordt als een publiek geheim beschouwd. Maar er is geen indicatie wanneer de motorfabrikant uit Ottobrunn de extra batterij eindelijk naar de winkels zal brengen.

De Fazua Ring Control, die wordt gebruikt om de ondersteuningsniveaus te wisselen, is van weinig waarde. Dit is een zwak punt van de Ride 60-aandrijflijn. Boven: Door lang omhoog te drukken, wordt een kortstondige boost met 450 watt motorstuwkracht geactiveerd. In de normale rijmodus is maximaal 350 watt beschikbaar.

De grootste kritiek op het Fazua-systeem is de besturing. De ringbediening op het stuur werkt behoorlijk, maar is niet erg gedefinieerd in zijn bediening. Bovendien ziet de wiebelige plastic hendel er niet erg waardevol uit. De LED-hub is slank en verzonken in de bovenbuis, maar onthult slechts een minimale hoeveelheid informatie via gekleurde LED’s. Hier bieden andere fabrikanten meer informatie en ook een hoogwaardiger uiterlijk. Dit geeft aftrekposten in de B-klasse.

Santa Cruz Heckler SL: de geometrie

Opvallend is de zeer slappe balhoofdhoek, die er ook goed uit zou zien op een volwaardige enduro. De wielbasis is vrij lang voor de lichte categorie. De liggende achtervorken zijn kort in vergelijking met e-bikes, maar ook hier vertrouwen andere lichte e-MTB’s, vooral de Levo SL van Specialized, op nog kortere afmetingen. De trapas is laag. De geometrie kan worden aangepast via de flip-chip op de schokdemper. Als u de stand “Hoog” instelt, worden de hoofd- en zithoeken 0,3 graden steiler en de kinematica meer lineair. Bovenkant: De Heckler SL is verkrijgbaar in vijf maten van S tot XXL. Met een reikwijdte van 525 mm in de grootste maat moeten zelfs echt lange rijders een geschikt chassis vinden.

EMTB-meetwaarden in één oogopslag (framemaat L, flipchip “Low”)

 • Lengte zitbuis: 427 mm
 • Wielbasis: 1265 mm
 • Bereik: 471 mm
 • Stapel: 641 mm
 • Balhoofdhoek: 63,6 graden
 • Zithoek: 76 graden
 • Lengte liggende achtervork: 441 mm

De flipchip biedt twee standen voor de demperkoppeling: Naast de geometrie zijn vooral de chassiskarakteristieken veranderd. In het "Laag"positie wordt de achterwielophanging merkbaar progressiever.Foto: Georg GrieshaberDe flipchip biedt twee standen voor de demperkoppeling: Naast de geometrie zijn vooral de chassiskarakteristieken veranderd. In de “lage” stand wordt de achterwielophanging merkbaar progressiever.

De uitrusting van de Santa Cruz Heckler SL C GX AXS

 • Voorvork / Schokdemper: Rockshox Pike Select+ / Superdeluxe Select+
 • Aandrijflijn: Sram GX Eagle-transmissie, 12 versnellingen
 • Remmen: Sram Code Bronze, 200/200 mm
 • Wielen: Reserve Aluminium 30 SL
 • Banden: Maxxis DHF Exo MaxxGrip, 29 x 2.5″ / Minion DHR II Exo+, 27.5 x 2.4″
 • Bijzonderheden: Levenslange garantie op frame en wielen; Telescopische paal met 180 mm slag
Sram's GX Eagle Transmission werkt draadloos via de radio. De verschuivingen onder belasting verlopen bijzonder soepel.

Praktijktest: zo rijdt de Santa Cruz Heckler SL C GX AXS

De moderne zitpositie plaatst de berijder zeer centraal in de fiets. Ik vind het leuk en het voelt bijna als een moderne enduro. Bovendien slurpt de achterwielophanging zelfs de kleinste oneffenheden op een opvallend gulzige manier op en blijft hij ook tijdens het trappen volledig actief. Je hoeft je geen zorgen te maken over tractie op de beklimmingen. Daarnaast is er een sterke controle over de fiets en de krachtige Fazua stuwkracht. Kortom, de Heckler SL klimt uitstekend voor een lichte fiets. Je hoeft je nauwelijks zorgen te maken over een stijgend voorwiel, ondanks de vrij korte achterdriehoek. Een klein nadeel voor technische beklimmingen: de lage trapas lokt vrij snel crank touchdowns uit.

Bergop inspireert de achterdriehoek met hoge tractie van de Santa Cruz Heckler SL.Foto: Max FuchsBergop is de achterdriehoek met hoge tractie van de Santa Cruz Heckler SL indrukwekkend.

Lees ook:   BIKE Festival Saalfelden Leogang: 10 redenen om te bezoeken & het liveblog

Maar eigenlijk gaat deze fiets ongeveer de andere kant op; Het trailplezier in de afdaling. Dit is waar het feelgood-karakter zich voortzet. Dankzij de lage trapas ontspan je achter de hoge voorkant. De gemakkelijk te slikken, rijke achterdriehoek strijkt kleine hobbels en grote hobbels met zelfvertrouwen glad en biedt bovendien veel steun en pop. Vooral in de vlakke en progressieve flip-chip instelling heeft de achterwielophanging een sterke eindprogressie. Dit betekent dat er altijd reserves zijn voor mislukte landingen of bittere inslagen. De gripvaste voorband en de goede remmen zorgen voor extra veiligheid. Wanneer de trail de Heckler SL van links naar rechts gooit, is de uitgebalanceerde positie aangenaam, en het lage gewicht maakt ook duidelijk dat dit een lichte e-MTB is.

Het rijgedrag van de Heckler SL is evenwichtig.Foto: Max FuchsHet rijgedrag van de Heckler SL is evenwichtig.

De krachtige Heckler SL met zijn langere en vlakkere geometrie is echter niet zo lichtvoetig en wendbaar als de Specialized Levo SL. Aanpassingsmogelijkheden worden geboden door de flip-chip op de schokdemper. Hoewel de geometrie in de “High”-stand slechts met 0,3 graden verandert, voelt de Heckler in deze stand iets meer aan als een trailbike, terwijl hij in de “Low”-stand gemakkelijk voor een enduro zou kunnen doorgaan. Naast de extreem slappe balhoofdhoek is dit ook te danken aan de kinematica, die in progressie toeneemt en daardoor nog strakker kan worden afgesteld.

EMTB-classificatie van de Santa Cruz Heckler SL C GX AXS

Versterken

 • Uitstekende achtervering
 • Sterk bergop en bergaf
 • Hoge gewichtsruimte
 • Vele maten
 • Veel kracht en bereik t.o.v. licht

Verzwakken

 • Geen vervangbare batterij
 • Geen ultiem licht
 • Kabel rammelt op het pad

Naar lichtmaatstaven is de Fazua-aandrijving zeer krachtig en duurzaam, wat de Heckler SL veelzijdige en sterke klimmers maakt. Het verzamelt echter nog meer punten in de afdalingsdisciplines. Evenwichtig!Foto: EMTB MagazineNaar lichtmaatstaven is de Fazua-aandrijving zeer krachtig en duurzaam, wat de Heckler SL veelzijdige en sterke klimmers maakt. Het verzamelt echter nog meer punten in de afdalingsdisciplines. Evenwichtig!

De EMTB-conclusie

De Heckler SL is extreem sterk in alpineskiën en slaagt erin een geweldige evenwichtsoefening te doen tussen wendbaarheid en soepelheid. De fiets is verre van een gewichtsrecord, maar hij combineert vakkundig licht gevoel met e-bike-punch. Absoluut geslaagde lichte e-MTB voor liefhebbers van trails en veeleisende afdalingen! Florentin Vesenbeckh, adjunct-hoofdredacteur EMTB Magazine

Foto: Max FuchsFlorentin Vesenbeckh is adjunct-hoofdredacteur en hoofd van de afdeling “Test en Technologie” bij EMTB Magazine. In deze rol rijdt en test hij elk jaar ongeveer 75 verschillende e-mountainbikes en stelt hij de nieuwste innovaties op de proef.

¹ De reikhoogte werd bepaald tijdens gestandaardiseerde testritten op een asfalthelling met een helling van 12,2 procent. Hoogste ondersteuningsniveau, 150 watt trapkracht van de berijder, gewicht van de berijder incl. uitrusting 89 kg. Tussen haakjes staan de hoogtemeters in de aanzienlijk gesmoorde noodmodus. De gemiddelde snelheid verwijst naar de rit met volledige ondersteuning.