Specialized Tero X – nieuwe e-SUV gepresenteerd

Een SUV-fiets wordt op dezelfde manier gedefinieerd als een SUV in de automobielsector – een sportief bedrijfsvoertuig (afkorting voor Sport Utility Vehicle). Dit omvat apparatuur voor het dagelijks leven en voor het terrein. Idealiter met volledige trailgeschiktheid. Wat belangrijk is voor een SUV-fiets, hebben we hier samengevat.

De Californische e-bike pionier Specialized met een ontwikkelingscentrum in Zwitserland nodigde bezoekers uit om de nieuwe fiets te leren kennen, te bekijken en aan te raken voor de officiële presentatie. De pre-lancering vond plaats als onderdeel van de outdoorbeurs f.r.ee. in München. De presentatie vond plaats in een van de beurszaalen, want alles was nog topgeheim. Eerder was alleen bekend dat Specialized een nieuwe E-MTB zou laten zien, waarschijnlijk een SUV. De redactie speculeerde over bandenbreedtes, uitrusting en veerweg.

De Specialized Tero X f.r.ee bij de pre-lancering op de outdoor beurs. in MünchenFoto: Sandra Schuberth

De Specialized Tero X f.r.ee bij de pre-lancering op de outdoor beurs. in München

De Specialized Tero X

En dat klopt: Onder het zwarte doek komt een SUV-fiets aan het licht. Full suspension, off-road mountainbikebanden maar dagelijkse uitrusting moeten van de Tero X de ideale avontuurlijke partner maken. Dit betekent dat Specialized nu ook de categorieën E-Trekking, E-MTB en E-City combineert – de Californiërs hebben nog geen allrounder in deze vorm in hun programma gehad.

De feiten over de Specialized Tero X

Motor en accu van de e-SUV

De Tero X is uitgerust met Brose-motoren, die Specialized combineert met eigen displays en software. Het topmodel heeft de huidige E-MTB drive Specialized 2.2, die is gebaseerd op Broses Drive S Mag en 90 Newton meter biedt. De twee goedkopere modellen moeten het doen met zwakkere motoren met respectievelijk 70 en 50 Newtonmeter. De motor is geïntegreerd in het aluminium frame van de fiets en wordt, afhankelijk van het model, aangedreven door een verwijderbare batterij met een capaciteit van 710 of 530 Wh. Dit moet indrukwekkende bereiken mogelijk maken.

Off-road helpt de motor de Tero X steile beklimmingen te beklimmen; in het dagelijks leven vergemakkelijkt het woon-werkverkeer of het vervoeren van zware ladingen. Dankzij de goedkeuring van de trailer is de Tero X voorbestemd tot 60 kilogram.

MasterMind Display en Mission Control App

Het MasterMind Display bevindt zich centraal op het stuur van de Specialized Tero X. Alle relevante informatie over de reis wordt erop weergegeven. Daarnaast kan de ondersteuning via het display in stappen van 10 procent worden gefinetuned. Meer informatie en configuratiemogelijkheden zijn dan beschikbaar in de Mission Control-app van Specialized.

Het display kan worden geconfigureerd volgens uw eigen voorkeuren en toont alle relevante informatie over de reisFoto: Specialized

Het display kan worden geconfigureerd volgens uw eigen voorkeuren en toont alle relevante informatie over de reis

Vokuhila – eigenlijk andersom

Afgezien van de kleinste framemaat, rollen alle modellen met Mullet-wielen: voor op een 29″-wiel en achter op een 27,5″-wiel; de kleinste maten zijn voorzien van 27,5″ wielen aan de voor- en achterzijde. Het grotere voorwiel zorgt ervoor dat het wiel gemakkelijk over obstakels rolt, terwijl het kleinere achterwiel de fiets wendbaar en speels maakt. Op de velgen zitten 2,35-inch brede ground control banden. Een tourklassieker vergelijkbaar met Schwalbe’s Nobby Nic met serieuze offroad-prestaties.

Lees ook:   decathlon mountainbike heren

Off-road capaciteiten van de Specialized Tero X: voor gravel en gemakkelijke trails

Om ervoor te zorgen dat de fiets ook offroad een mooi figuur snijdt, vertrouwt Specialized op een full-suspension constructie voor de Tero X. 130 millimeter veerweg wordt verzorgd door de Rockshox-vorken aan de voorkant, aan de achterkant biedt de fiets 120 Millimeter beroerte. De achterste driehoek is ontworpen met slechts één gewricht. In vergelijking met de multi-link van klassieke E-MTB’s, vermindert dit de onderhouds- en service-inspanning en moet ook zorgen voor een gevoelige respons en veel comfort tijdens het zitten – geen slechte keuze voor een alledaagse fiets.

De veerweg is voldoende gedimensioneerd voor grindwegen en ijzers kuilen en oneffenheden glad. De opzettelijk rechtopstaande rijpositie op de Specialized Tero X is bedoeld om vermoeidheid te voorkomen en veiligheid te transporteren. Voor sportiever offroad-gebruik helpt de neer te laten verstelbare zadelpen om de fiets onder controle te houden. De verlagingsfunctie is ook praktisch voor het in- en uitstappen of bij een stoplicht. Echter: Je moet er niet te wild mee rijden met de Tero X. De beperkte veerweg, het gewicht en de rechtopstaande en steile geometrie zijn meer ontworpen voor de dagelijkse bruikbaarheid dan voor sportieve trails.

Enkelgevoegde achterwielophangingFoto: Specialized

Enkelgevoegde achterwielophanging

Uitgerust voor dagelijks gebruik

Zoals gebruikelijk bij SUV’s is de fiets uitgebreid uitgerust met opzetstukken voor dagelijks gebruik. Dit omvat verlichting, de mogelijkheid om bagage te vervoeren, spatborden en een zijstandaard.

Licht

Bagage

Tot 20 kilo bagage kan op het bagagerek worden vervoerd. Globetrotters zouden hier kunnen klagen, maar voor een volledig is dat iets. Daarnaast kan een trailer met een totaalgewicht tot 60 kilo (trailer plus laadvermogen) worden gemonteerd. Als dat nog niet genoeg is, kunt u de optie gebruiken om een voorrek te bevestigen. Specialized biedt de zogenaamde Adventure Plate aan. De framedriehoek herbergt een drinkfles en een ABUS vouwslot.

Spatborden

De spatborden van de Tero X houden vuil en vocht uit de buurt van kleding en schoenen. Dit is vooral voordelig op regenachtige dagen op dagelijkse routes.

Spatborden en bagagerekken op de Specialized Tero XFoto: Sandra Schuberth

Spatborden en bagagerekken op de Specialized Tero X

De drie modellen van de Turbo X

Gespecialiseerde Turbo Tero X 6.0

 • Motor en batterij: 710 Wh / 90 Nm
 • Reizen: 130 mm voor, 120 mm achter
 • Veerelementen: Rockshox Poëzie Select+, Deluxe Select+
 • Rijden: SRAM X01 Adelaar, 12x
 • Verlichting: Koplampen: dimlicht 1000 lumen / dimlicht 600 lumen; Achterlicht: 11 lumen / 22 lumen bij het remmen
 • Gewicht: 26,4 kilo
 • Prijs: 6200 euro

Gespecialiseerde Turbo Tero X 5.0

 • Motor en batterij: 710 wh / 70 nm
 • Reizen: 130 mm voor, 120 mm achter
 • Veerelementen: Rockshox 35 Zilver, Deluxe Select
 • Rijden: SRAM GX Eagle, 12 versnellingen
 • Verlichting: Koplampen: 600 lumen; Achterlicht: 11 lumen
 • Gewicht: 27,2 kilo
 • Prijs: EUR 5200

Gespecialiseerde Turbo Tero X 4.0

 • Motor en batterij: 530 Wh / 50 Nm
 • Reizen: 130 mm voor, 120 mm achter
 • Veerelementen: Rockshox Recon Zilver, Deluxe Select
 • Rijden: SRAM SX Adelaar, 12x
 • Verlichting: Koplamp: 500 lumen Achterlicht: 11 lumen
 • Gewicht: 26,7 kilo
 • Prijs: EUR 4350,

EMTB Conclusie over de Specialized Turbo Tero X

Met de Turbo Tero X dicht e-bikepionier Specialized een gat in zijn productportfolio. De Tero X moet vooral overtuigen als een comfortabele alledaagse fiets. Naast spatborden, verlichting en bagagerekken gaat dit ook gepaard met de matige geometrie en de onderhoudsvriendelijke enkelvoegige achterdriehoek. Dankzij de passende offroadbanden kun je met de Tero X ook verdwalen op een trail, maar echte offroadspecialisten snijden hier een beter figuur met meer veerweg en een lager gewicht.

EMTB-redacteur Adrian Kaether.Foto: Max Fuchs

EMTB-redacteur Adrian Kaether.

Source link