Rotwild R.X 735: all-mountain bike op dieet

Je moet je eerst een weg banen in het modelbeleid van Rotwild. Er is ook de Rotwild R.X 375 En dat R.X 750. Je moet goed kijken om de fietsen van elkaar te onderscheiden. Qua karakter komt de R.X 735 niet in de buurt van het R.X 750 big mountain-model, dat is uitgerust met vergelijkbaar batterijvermogen, maar van de R.X 375 lichte fiets. De R.X 735 heeft hiervan zijn geometrie geërfd: silhouet, driehoekige achterconstructie – beide fietsen zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden, alleen de lichte fiets R.X 375 is nog slanker dankzij de mini-batterij. En beide fietsen behoren tot de lichtste in hun soort. In ons testveld van elf all-mountain E-MTB’s liggen de kandidaten niet ver uit elkaar. Maar het edelhert zet duidelijk de maatstaf: de fiets weegt 22,11 kilo volledig. En dat allemaal met een klassieke Shimano EP8 en een dikke accu. Dit komt niet in de laatste plaats door de zeer lichte accu en de lichte wielen.

In één oogopslag: Technische gegevens en bladmuziek Rotwild R.X 735 Pro

De Rotwild R.X 735 Pro voor 9499 euro.Foto: Josh WelzDe Rotwild R.X 735 Pro voor 9499 euro.

De feiten over de Rotwild R.X 735 Pro

 • Motor: Shimano EP8, 80 Nm max. koppel
 • Batterij: 720 Wh (verwijderbaar)
 • Frame Materiaal: Carbon
 • Veerweg: 150/150 mm
 • Wielmaat: 29 inch
 • Framematen: S, M, L (46 cm), XL
 • Prijs: 9499 Euro >> hier beschikbaar
 • Gewicht: 22,11 kg (testfiets in maat L, EMTB meting)

Lichtgewicht supersportwagen

De R.X 735 ruimt een wijdverbreid vooroordeel op: klassieke E-MTB’s worden steeds dikker en worden onvermijdelijk zwaarder en zwaarder. Ondanks de 720-accu weegt de Dieburgse fiets slechts 22,1 kilo. Zo’n 700 gram minder dan de volgende lichtere kandidaten in de test. Dit is bereikt met een licht frame, maar ook lichtgewicht componenten. Het hoofdframe en de achterste driehoek zijn gemaakt van carbon, alleen het schokjuk is uit aluminium gefreesd. Wielen en accu behoren ook tot de lichtste in het testveld en Rotwild is een van de weinige kandidaten die zich een carbon stuur in de cockpit kan veroorloven.

Het hoofdframe en de achterste driehoek zijn gemaakt van carbon. Alleen het demperjuk is gemaakt van aluminium. Maar ook daar werd weggefreesd wat niet hoeft. Zo weet het edelhert zijn lichte gewicht te bereiken.Foto: Josh WelzHet hoofdframe en de achterste driehoek zijn gemaakt van carbon. Alleen het demperjuk is gemaakt van aluminium. Maar ook daar werd weggefreesd wat niet hoeft. Zo weet het edelhert zijn lichte gewicht te bereiken.

Oude bekende: de Shimano EP8 aandrijflijn

Qua motor maakt het edelhert het gewicht ook goed. Met 2,6 kilo is de Shimano EP8 het lichtste toestel in de test. Maar ook de zwaksten. Momenteel rollen de eerste Rotwild-modellen al van de band met de EP801. Dit is een waardevolle update, omdat de nieuwe schijf krachtiger is en iets soepeler is afgesteld. De modelwijziging gaat echter ook gepaard met iets betere uitrusting en een hogere prijs. De opvolger kost 10499 euro. In de testvergelijking kan de Shimano de krachtige units van Bosch, Brose, Panasonic en zeker niet met de Dyname 4.0 in Rocky Mountain bijbenen. Hoewel de EP8 een behoorlijk koppel levert, mist hij dynamiek. Omdat de aandrijving al zijn vermogen levert, zelfs bij een lage input van de bestuurder, is er geen prestatieverbetering meer als u een kleine aanloop wilt nemen voor steile hellingen of moeilijke belangrijke punten.

Helaas, de oude bekende: De EP8 werkt nog steeds in onze testfiets. De eerste R.X-735 modellen rollen al van de band met EP801. De hogere performance moet je kopen met een 1000 euro hogere prijs.Foto: Josh WelzHelaas, de oude bekende: De EP8 werkt nog steeds in onze testfiets. De eerste R.X-735 modellen rollen al van de band met EP801. De hogere performance moet je kopen met een 1000 euro hogere prijs.

De geometrie

Modern, maar gematigd, zo kun je de geometrie van de Rotwild R.X 735 samenvatten. 470 millimeter bereik, klimmen, 77,5 graden steile zithoek, middellange 450 liggende achtervorken – er zijn geen opvallende uitschieters. De stuurhoek past ook nog steeds bij het toepassingsgebied, maar is met 65,5 graden wat steiler. Dit maakt de fiets levendig in trailgebruik, maar is niet per se voorbestemd voor steile, vervelende afdalingen.

EMTB meetwaarden in één oogopslag (framemaat L)

 • Lengte zitbuis: 460 mm
 • Wielbasis: 1255 mm
 • Bereik: 470 mm
 • Stapel: 645 mm
 • Stuurhoek: 65,5 graden
 • Zithoek: 77,5 graden
 • Achtervork lengte: 450 mm

De kenmerken van de Rotwild R.X 735 Pro

Met 9499 euro is het edelhert ondergebracht in de duurdere prijsgroep in ons testveld. Natuurlijk: carbon frames en Duitse techniek – dat alleen al heeft zijn prijs. De acht-pins telescopische ondersteuning, zij het in de goedkopere versie, en het carbon stuur passen ook in de structuur. De rest van de apparatuur is echter meer thuis koken: qua tandwielen is er een XT / SLX-mix van Shimano en de Synthesis aluminium wielen van Crank Brothers zijn ook vrij goedkoop. Als het op banden aankomt, zet Rotwild gewicht op de voorgrond: Schwalbe’s Magic Mary in de Super-Ground-versie en ook de Hans Dampf op het achterwiel zijn niet voorbestemd voor ruwe afdalingen vanwege een gebrek aan nemerkwaliteiten. Alleen mid-range chassis: Performance voorvork en schokdemper van Fox. Het in Dieburg gevestigde bedrijf trakteert zijn klanten alleen op een fabriekschassis in de Ultra-modelversie. Ook deze variant hebben we kunnen testen.

Lees ook:   Bosch eMTB Challenge in Riva: Het leuke evenement aan het Gardameer

Beperkte instelmogelijkheden: Fox 36 Float Performance E-Optimized. Het duurdere 2024-model krijgt dan echter de Fit4-cartridge van de Factory-vork.Foto: Josh WelzBeperkte instelmogelijkheden: Fox 36 Float Performance E-Optimized. Het duurdere 2024-model krijgt dan echter de Fit4-cartridge van de Factory-vork.

Lichtvoetig en verliefd op toeren: De Rotwild R.X 735 in praktijktest

Dikke accu, laag gewicht – Rotwild laat met de R.X 735 zien dat deze combinatie mogelijk is. Ondanks de 720-accu weegt de Dieburgse fiets slechts 22,1 kilo. Zo’n 700 gram minder dan de volgende lichtere kandidaten in de test. Dit is ook merkbaar als je erop stapt. In combinatie met de gematigde geometrie kan het edelhert zeer lichtvoetig en ontspannen worden gericht. Als u op zoek bent naar een e-mountainbike met volle stuwkracht en een grote accu die zo dicht mogelijk bij de wegligging van een klassieke mountainbike ligt, zult u hier aangenaam verrast zijn.

Praktischer kan het niet: druk gewoon op de quick-release-knop en de 720 Wh-batterij maakt zich los van de onderbuis van de Rotwild. Dit maakt het verwijderen van de batterij kinderspel. Gewichtsnadeel? Met 3586 gram zijn de accu en de cover extreem licht, net als de complete fiets.Foto: Josh WelzPraktischer kan het niet: druk gewoon op de quick-release-knop en de 720 Wh-batterij maakt zich los van de onderbuis van de Rotwild. Dit maakt het verwijderen van de batterij kinderspel. Gewichtsnadeel? Met 3586 gram zijn de accu en de cover extreem licht, net als de complete fiets.

De voorkant is vlak, de zitpositie voelt sportief aan, maar is zeer evenwichtig. Lange tochten worden een genot. Nog een kracht: op vlakke paden zoeft de full carbon fiets langs zeer lichtvoetig en levendig en is gemakkelijk te besturen. Last but not least dragen de lichtgewicht wielen hieraan bij. Vooral bij matig gebruik en in middelgebergten snijdt het edelhert een zeer goed figuur en is met zijn sportieve maar zeer aangename zitpositie gericht op ervaren motorrijders die misschien net overstappen op de E-MTB.

Handig maar weinig enduropotentieel – Rotwild’s R.X 735 in moeilijk terrein

Als het oppervlak van het pad smerig wordt en de daling steil wordt, is het edelhert echter minder in zijn element. Dan is er veel druk op het diepe front, plus de vrij steile stuurhoek en de dunwandige banden, die een te hoge luchtdruk vereisen. Dit vermindert de rijveiligheid. Er zijn dus meer succesvolle kandidaten in het testveld voor enduro-omwegen. Ook is de We vonden de bijna identieke Sonic Evo EN SL 2 beter in een test vorig jaar. Wat helaas beide kandidaten, stieren en edelherten, verenigt: irritant geratel van de motor en het frame bergafwaarts.

Bergop blijkt de R.X 735 een ongecompliceerde klimmer. De achterkant werkt goed en biedt veel tractie. Pas als het heel steil wordt, wil de voorkant van het edelhert actief belast worden. En de Shimano EP8 mist een beetje trekkracht in directe vergelijking met Bosch, Brose, Panasonic of Rocky Mountain. Hij worstelt zich op steile beklimmingen zonder al te veel van de piloot te eisen. Dynamische acceleratie voor belangrijke punten of steile hellingen bergop is echter nauwelijks mogelijk.

Lees ook:   Centurion No Pogo SL met Bosch SX: Nieuwe lichte e-bike voor alle situaties

De R.X 735 van Rotwild klimt stevig, maar Shimano's EP8 loopt qua topprestaties wat achter op de concurrentie. Het 2024-model van de R.X 735 staat echter al in de startblokken en biedt meer vermogen met Shimano's EP801, maar zou ook aanzienlijk duurder zijn.Foto: Max Fuchs.De R.X 735 van Rotwild klimt stevig, maar Shimano’s EP8 loopt qua topprestaties wat achter op de concurrentie. Het 2024-model van de R.X 735 staat echter al in de startblokken en biedt meer vermogen met Shimano’s EP801, maar zou ook aanzienlijk duurder zijn.

Als je hier meer wilt, kun je gewoon wachten op het 2024-model van Rotwild’s R.X 735. Deze zit al in de startblokken en wordt geleverd met Shimano’s nieuwe EP801, waarvan bewezen is dat hij meer vermogen levert dan zijn voorganger, zonder nadelen qua gewicht en actieradius. De fiets die we met EP8 hebben getest ligt dus net iets onder de adviesprijs, de nieuwe fiets zal helaas veel duurder zijn.

De EMTB-conclusie

Levendige en lichtvoetige speedster voor sportieve tochten en ondiepe paden. Lichtste fiets in de test! De uitgebalanceerde geometrie is top, maar op ruwe afdalingen mist het edelhert soevereiniteit.

EMTB-hoofdredacteur Josh Welz.Foto: Markus GreberEMTB-hoofdredacteur Josh Welz.

Voordelen

 • Levendig weggedrag
 • Zeer licht, ondanks goed bereik
 • Snelle verwijdering van de batterij
 • Comfortabel en ongecompliceerd tijdens de tour

Nadelen

 • Rammelt bergafwaarts
 • Matige rijveiligheid
 • Lekgevoelige voorband
 • Shimano EP8 vrij zwak volgens de normen van vandaag

Specificaties en bladmuziek Rotwild R.X 735 Pro

Fabrikant

 • Prijs: 9499 Euro >> hier beschikbaar
 • Maten (zitbuis) / frame materiaal: S, M, L (geteste maat 46 cm), XL / Carbon

Afmetingen²

 • Gewicht²: 22.11 kg
 • Bereik¹: 1768 (+37)hm
 • Gemiddelde snelheid: 14,3 km/h
 • Veerweg voor/achter: 150/150 m
 • Hoogte zwaartepunt: 532 mm
 • Breedte stuur: 780 mm
 • Crank lengte / Q-factor: 165 mm / 180 mm
 • Bodemvrijheid⁴: 499 mm

Uitrusting

 • Motor: Shimano EP8
 • Maximum koppel³: 80 Nm
 • Batterij³ / Gewicht²/ Prijs Vervangende batterij: Rotwild IPU735 Carb / 720 Wh / 3586 g / 1249,90 Euro
 • Versnellingen: Shimano XT/SLX
 • Overbrengingsverhouding (v. / h.): 34; 10–51
 • Scherm: Shimano EC-EM800
 • Bloedgroep. Totaal gewicht³: 130 kg
 • Vork / Schokdemper: Fox 36 Float Performance E / Fox Flot X Performance
 • Telescopische ondersteuning: Eightpins H01, 180 mm
 • Rem / Schijf Ø (voor / achter): Shimano XT / 203 mm / 203 mm
 • Wielen: Crankbrothers Synthesis Enduro E29
 • Banden: Schwalbe Magic Mary SuperGround; Hans Dampf SuperTrail 29 x 2,4

EMTB testresultaat⁵: 8,5 punten – zeer goed

Rotwild R.X 735 Pro - Geometrie gegevensFoto: EMTB Test DepartmentRotwild R.X 735 Pro – Geometrie gegevensRotwild R.X 735 Pro - KenmerkenFoto: EMTB Test DepartmentRotwild R.X 735 Pro -KarakteristiekRotwild R.X 735 Pro - TestdiagramFoto: EMTB Test DepartmentRotwild R.X 735 Pro – Testdiagram

¹De bereikhoogte werd bepaald tijdens gestandaardiseerde meetritten op een asfaltklim met een stijgingspercentage van 12,2 procent. Hoogste ondersteuningsniveau, 150 watt trapvermogen van de rijder, rijdersgewicht incl. uitrusting 89 kg. Tussen haakjes staan de hoogtemeters in de aanzienlijk afgeknepen noodmodus. De gemiddelde snelheid verwijst naar de rit bij volledige ondersteuning.

²Bepaald op de testbanken in het EMTB-testlaboratorium, gewicht zonder pedalen. Batterijgewicht, indien nodig, incl. geschroefd deksel.

⁴Staptest, gemeten met 36 centimeter verhoogd achterwiel

⁵Het EMTB-oordeel weerspiegelt de subjectieve indruk van de testers en de resultaten van de bereikmeting en laboratoriumtests. De EMTB-uitspraak is prijsonafhankelijk. EMTB-beoordelingen: geweldig (vanaf 9,0), zeer goed (vanaf 8,0), goed (vanaf 7,0), bevredigend (vanaf 6,0), met zwakke punten (vanaf 5,0), waaronder onbevredigend.