FSA BIKE Festival Garda Trentino 2023: de hoogtepunten van E-MTB in Riva

Vier dagen van het BIKE Festival in Riva aan het Gardameer liggen achter ons. De redactie was ter plaatse om spannende innovaties op te sporen, workshops aan te bieden en meer. In totaal vierden 70.000 mensen een succesvolle start van het seizoen. Dit zijn de E-MTB hoogtepunten van het festival.

Nieuwe Bosch-motor: prototype van een Zwabische lichtaandrijving?

Op de Expo-stand van de Zwabische motorenfabrikant lonkt een wel heel bijzondere tentoonstelling. De onopvallende, zwarte fiets hangt op een weegschaal die slechts 16,4 kilogram aangeeft. Het trapasgedeelte van de tentoonstellingsfiets ziet er niet beslist slank uit, maar met dit gewicht kan het nauwelijks een klassieke Performance CX-aandrijving zijn met een normale batterijgrootte.

Volgens de weegschaal weegt de tentoonstellingsfiets met een ogenschijnlijk nieuwe Bosch-aandrijving 16,4 kilogram.Foto: Josh Welz

Volgens de weegschaal weegt de tentoonstellingsfiets met een ogenschijnlijk nieuwe Bosch-aandrijving 16,4 kilogram.

E-MTB Challenge: Scène-bijeenkomst en trailplezier voor amateurs en professionals

Van de aanvankelijk sceptische nieuwkomer is de E-MTB Challenge in Riva, die sinds 2017 wordt gehouden, al lang een succesverhaal geworden. Meer dan 200 deelnemers stonden in 2023 aan de start en vochten zich een weg over een grote ronde door de Sarca-vallei naar Dro, slechts geleid door één kaart. Naast tal van amateurs zijn ook fietsprofessionals als Ines Thoma en Jérôme Clementz, rijtechniek-azen Stefan Schlie en Stefan Herrmann en eindwinnaar van de wereldbeker Mike Kluge van de partij. Uiteindelijk gingen de overwinningen naar Ines Thoma en Konstantin Leonhard. We hebben de hoogtepunten van de wedstrijd samengevat in de fotogalerij hieronder.

Meer dan 200 motorrijders namen deel aan de verschillende klassementen van de Bosch E-MTB Challenge.

>> BIKE Festival Garda Trentino 2023 – Hoogtepunten, cijfers, foto’s & indrukken <<

>> Het BIKE Festival liveblog om << te lezen

Nieuwe Fantic Rampage: Motorspecialist toont Light E-MTB

De Italiaanse fietsenfabrikant Fantic bouwt al sinds 1968 motorfietsen en heeft de laatste jaren naam gemaakt, vooral met e-bikes met een sterke veerweg. Nu presenteert het in Vicenza gevestigde bedrijf zijn eerste korte slag volledig. De Fantic Rampage wordt geleverd met een minimalistische TQ-aandrijving en een sportief gewicht: ondanks de batterij, die met een beetje gereedschap kan worden verwijderd, zou het topmodel 1.2 met 120 millimeter veerweg slechts 15,5 kilogram wegen. Als je iets meer nadruk legt op trailplezier, kun je gaan voor de 1.4 met 140 millimeter veerweg.

Fantic's nieuwe downcountry E-MTB Rampage wordt geleverd met een TQ-motor en 120 of 140 millimeter veerweg.Foto: Adrian Kaether

Fantic’s nieuwe downcountry E-MTB Rampage wordt geleverd met een TQ-motor en 120 of 140 millimeter veerweg.

Perfect afgesteld: Setup workshop met EMTB testmanager Florentin Vesenbeckh

Testmanager Florentin Vesenbeckh laat tijdens de BIKE Academy workshops zien hoe je een E-MTB optimaal inricht.Foto: Stefan Frey

Testmanager Florentin Vesenbeckh laat tijdens de BIKE Academy workshops zien hoe je een E-MTB optimaal inricht.

Nieuwe motor van Mavic: 1,2 kilogram & 50 Nm koppel

Zonder knobbelige banden: Op het Bike Festival in Riva kregen testmanager Florentin Vesenbeckh en hoofdredacteur Josh Welz de kans om de nieuwe motor van Mavic te testen. De Mavic X-Tend is momenteel de lichtste middenmotorof helemaal niet: 1,2 kilo wordt door de Fransen gegeven. De motor is echter ontwikkeld voor weg en grind. Wie weet zit hij ooit wel in de mountainbike? De compacte Rundling bevindt zich momenteel nog in prototypestatus.

Met een gewicht van slechts 1,2 kilogram en nog steeds tot 50 Newton meter sterk: de kleine Mavic X-Trend bevindt zich nog in de ontwikkelingsfase, maar kan in de toekomst ook interessant zijn voor lichtgewicht e-mountainbikes.Foto: Florentin Vesenbeckh

Met een gewicht van slechts 1,2 kilogram en nog steeds tot 50 Newton meter sterk: de kleine Mavic X-Trend bevindt zich nog in de ontwikkelingsfase, maar kan in de toekomst ook interessant zijn voor lichtgewicht e-mountainbikes.

Alutech eFanes: Nieuw met EP801 en nieuwe motorbrug

Op de Alutech-stand presenteert laslegende en bedrijfsbaas Jürgen Schlender de nieuwe uitbreidingsfase van de eFan. Monteurs zijn blij met de nieuw ontworpen motorbrug. Het voorkomt dat de kabels vastlopen in de notoir krappe ruimte boven de motor. Er is ook een upgrade naar de nieuwe Shimano EP801. Zoals gebruikelijk bij Alutech kunnen de fietsen individueel worden geconfigureerd. Prijzen beginnen bij 5999 euro.

De Alutech E-Fanes wordt geleverd met een nieuwe motorbrug en een frisse Shimano EP801 aandrijflijn.Foto: Josh Welz

De Alutech E-Fanes wordt geleverd met een nieuwe motorbrug en een frisse Shimano EP801 aandrijflijn.

Motoren bij Bafang: Nieuwe krachtmotor en bosbouwaandrijving in serieproductie

De Chinese motorenfabrikant, die de hardware voor de lichtaandrijvingen van onder meer BH en Forestry levert, toonde in Riva twee nieuwe eigen aandrijvingen in serieproductie. De M510-motor komt als opvolger van de M500. Er wordt gezegd dat het een capaciteit heeft van 95 Newton meter, met een gewicht van slechts 2,9 kilogram. De M820 lichtmotor is al bekend van de fietsen van Forestal, maar nu zou de aandrijving ook voor andere fabrikanten beschikbaar moeten zijn. Hij produceert een vrij krappe 75 Newtonmeter voor een lichte rit en weegt 2,3 kilogram.

Lees ook:   mountainbike broek dames
De Bafang middenmotor M510 zou 95 Newton meter produceren, met een gewicht van slechts 2,9 kilogram.Foto: Josh Welz

De Bafang middenmotor M510 zou 95 Newton meter produceren, met een gewicht van slechts 2,9 kilogram.

Ervaar nieuwe producten van dichtbij: testfietsen van Cube, Nox, Pivot, Trek, Olympia, Thok, Rockrider en nog veel meer.

Of het nu gaat om de nieuwe Cube Stereo Hybrid 155, Pivots Shuttle SL en LT of lichte fietsen van Nox tot Trek. Op het Riva Bike Festival konden de meest opwindende innovaties worden ervaren op de Expo en ook op de testroutes op Monte Brione. Hoewel het soms wat hectisch was, wisten de motoren en testronde uiteindelijk veel festivalbezoekers te overtuigen.

Bedrijfsbaas Stefan Migliorini presenteert de nieuwe E-MTB Thok Gram. De fiets kon ook direct bij Thok worden gebruikt voor testritten.
Foto: Florentin Vesenbeckh

Source link