Rockshox Sid 2024: nieuwe ophanging voor langlauffietsen

Om de beste vering te bieden voor elke cross country en down country rijder, houdt Rockhox vast aan de verdeling van het Sid-modellengamma in twee verende vorken in 2024. Aan de ene kant zijn er de superlichte modellen van de Rockshox SID SL-serie, die vooral bedoeld is om gewichtsbewuste racers met een startnummer op het stuur aan te spreken. Aan de andere kant is de Rockshox Sid, die lichte fietsen bijzonder soepel over de paden moet leiden, ondanks weinig veerweg. Beide versies krijgen het komende jaar tal van updates aan het chassis en interieur. Daarnaast heeft Rockshox de Sid Luxe Schokdemper Een update voor 2024 gemist voor meer efficiƫntie en een betere rijervaring.

De nieuwe Rockshox Cross Country-ophanging, bestaande uit een Sid-verende voorvork en Sid Luxe-schokdemper, is ontworpen om de rijeigenschappen van lichtgewicht XC- en downcountry-fietsen naar een nieuw niveau te tillen.Foto: RockshoxDe nieuwe Rockshox Cross Country-ophanging, bestaande uit een Sid-verende voorvork en Sid Luxe-schokdemper, is ontworpen om de rijeigenschappen van lichtgewicht XC- en downcountry-fietsen naar een nieuw niveau te tillen.

De nieuwe Rockshox Sid familie in een oogopslag

  • Innovaties in vorkkroon, busoverlap, luchtveer, compressieregeling en demping
  • Veerweg: 100 / 110 / 120 millimeter
  • Toepassing: Crosscountry / Downcountry
  • Gewicht: vanaf 1352 gram
  • Prijs: vanaf 819 Euro
  • Nieuwe Sid Luxe schokdemper met herziene compressieregeling en afblaasfunctie
  • Nieuwe Twistloc Ultimate stuurafstandsbediening

De topklasse Rockshox Sid Ultimate 3P schittert desgewenst in een nieuwe tint blauw voor 2024.Foto: RockshoxDe topklasse Rockshox Sid Ultimate 3P schittert desgewenst in een nieuwe tint blauw voor 2024.

Wat is er nieuw in Rockshox Sid en Sid SL verende vorken

Rockshox pakt zijn 2024 cross country verende vorken vol technologie en liet de vorkkroon ook niet onaangeroerd. De nieuwe, gefreesde aluminium kroon bespaart gewicht. Tegelijkertijd moet de stijfheid op het gebruikelijke niveau blijven voor een hoge stuurprecisie. Voor zowel de Rockshox Sid als de Sid SL verende vorken vertrouwen de Amerikaanse veringsspecialisten op trapsgewijs instelbare compressiedemping. De nieuwe Cross Country-vorken zijn verkrijgbaar met een tweetraps (2P) of drietraps (3P) compressie. De achtergrond van het nieuwe systeem is de ontwikkeling in samenwerking met wereldbekergrootheden als wereldrecordrenner Nino Schurter.

Lees ook:   E-bikes tot 20 kilo: De Specialized Turbo Vado SL 5.0 in de test

De drietraps compressie-aanpassingsoptie is een van de belangrijkste innovaties op de 2024 Rockshox Sid-vorken en -schokdempers.Foto: RockshoxDe drietraps compressie-aanpassingsoptie is een van de belangrijkste innovaties op de 2024 Rockshox Sid-vorken en -schokdempers.

Nieuwe 2P- en 3P-opties op de Rockshox Sid-ophanging

Voor de sprint weg van de startlijn, spontane snelheidsverhogingen en lange beklimmingen op vlak terrein, blokkeert de “lock” -positie het chassis zodat elke pedaaldraai kan worden omgezet in snelheid. Op moeilijke beklimmingen of flowy-fast trails moet de “pedaal” -positie het beste compromis bieden tussen controle, tractie, efficiĆ«ntie en comfort. De “Open” positie opent de volledige downhill prestaties van de nieuwe Rockshox Sid vorken. De schokdemper wordt aangepast op de vorkkroon of via een afstandsbediening op het stuur.

Drie posities moeten altijd de gewenste combinatie van ondersteuning en reserves bieden in de compressiefase.Foto: RockshoxDrie posities moeten altijd de gewenste combinatie van ondersteuning en reserves bieden in de compressiefase.

Upgrade oudere Sid-verende vorken naar de nieuwste technologie

Om eigenaren van eerdere Sid-modellen te laten genieten van de nieuwe drietraps compressiedemping, biedt Rockshox ook de bijbehorende onderdelen aan als upgradekits.Met de Charger Race Day (RC) 2 upgrade voor 319 euro kunnen “oude” Sid vorken naar de laatste stand van de techniek worden getild. Klanten kunnen kiezen tussen drie- of tweetraps compressiedemping. Een upgrade is ook mogelijk op de demper. De Sid Luxe upgrade met 3P of 2P optie kost 64 euro.

Als u een vorig model van de 2024 Rockshox Sid-verende vorken en schokdempers bezit, kunt u de interne werking upgraden met afzonderlijk verkrijgbare upgradekits.Foto: RockshoxAls u een vorig model van de 2024 Rockshox Sid-verende vorken en schokdempers bezit, kunt u de interne werking upgraden met afzonderlijk verkrijgbare upgradekits.

Nieuwe demping en nieuwe smering

Naast de drie compressiedempingsstanden zijn er dempingsunits in drie verschillende kwaliteitsklassen: Charger Race Day 2, Charger XC en Rush XC. Ze zouden allemaal moeten profiteren van geoptimaliseerde smering. Rockshox werkt hiervoor samen met de smeermiddelenexperts van Maxima Racing Oils aan de nieuwe Sid en Sid SL verende vorken. De Maxima Plush Dynamic Suspension Lube is ontworpen om wrijving over een breed temperatuurbereik te minimaliseren en lang fris te blijven.

Met innovaties op het gebied van demping en smering moeten de nieuwe Rockshox Sid verende vorken nog soepeler over de trail leiden.Foto: RockshoxMet innovaties op het gebied van demping en smering moeten de nieuwe Rockshox Sid verende vorken nog soepeler over de trail leiden.

De nieuwe Rockshox Debonair+ luchtveer

Ondanks hun lage gewicht zijn de nieuwe Rockshox Cross Country verende vorken ontworpen om te presteren op de trail. Om deze belofte waar te maken, vertrouwt Rockshox – net als onlangs met de Boxxer – op een herziene luchtveer, genaamd Debonair +. Een groter luchtvolume leidt tot een verandering in de veerkarakteristiek. Een totaal van 50 procent meer volume in de negatieve kamer en 16 procent meer volume in de positieve kamer zou meer mogelijkheden moeten bieden op het gebied van instelbaarheid. Rockshox belooft de persoonlijke voorkeursopstelling van elke XC-motorrijder te kunnen vinden, ongeacht of hun prioriteit comfort of ondersteuning is. Met de drukaanpassing van de luchtveer zou er een nog merkbaarder verschil in het gedrag in het gemiddelde reisbereik moeten zijn. Naast de vergrote negatieve kamer moet de nieuwe sid top-out veer te allen tijde een glad gevoel geven in het bovenste gedeelte van de slag. Dit is een kleine stalen veer op een rubberen buffer, die de respons op veeleisende langlaufbanen moet optimaliseren.

Lees ook:   Time Leap Enduro: Scott Ransom - Toen en Nu

Voor 2024 verhoogt Rockshox het luchtvolume in de Sid-verende voorvork en doopt het de nieuwe luchtveer de Debonair+.Foto: RockshoxVoor 2024 verhoogt Rockshox het luchtvolume in de Sid-verende voorvork en doopt het de nieuwe luchtveer de Debonair+.

Rockshox Sid 2024: stabieler en toch lichtgewicht

Zoals bekend uit de vorige versies wordt de Rockshox Sid 2024 geleverd met 35 millimeter dikke stanchions. Daarnaast zijn deze wat verlengd om een hogere overlap in het gebied van de bussen te bereiken. Als gevolg hiervan verwacht Rockshox minder wrijving en verhoogde veerkracht, zelfs onder belasting van de zijkant. Tegelijkertijd maken de langere standpijpen ruimte voor het toegenomen volume in de positieve en negatieve kamers.

Door beide bussen volledig te overlappen met de standpijp, wil Rockshox met de nieuwe Sid-vorken meer stabiliteit bereiken.Foto: RockshoxDoor beide bussen volledig te overlappen met de standpijp, wil Rockshox met de nieuwe Sid-vorken meer stabiliteit bereiken.

De modelversies van de nieuwe Rockshox verende vorken

De nieuwe Rockshox Sid komt uitsluitend voor 29 inch wielen en met 44 millimeter lood. Langlaufers kunnen kiezen tussen 110 of 120 millimeter veerweg. Het topmodel van de 2024-serie draagt het achtervoegsel “Ultimate 3P” op de Sid-vorken. Het speerpunt van de XC-verende vorken is te herkennen aan het nieuwe kleurenschema “Blue Crush”. De vork is echter ook verkrijgbaar in Zwart. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt het topmodel geleverd met de nieuwe, drietraps compressietrap. Met 110 millimeter veerweg zou de nieuwe Sid Ultimate 3P slechts 1476 gram moeten wegen. Er moet 1199 euro worden neergeteld voor de hoogste kwaliteit vork in de line-up. Voor eindklanten is de Sid ook verkrijgbaar met eenvoudigere Select-demping voor 939 euro. De Sid en Sid Select+ versies zijn exclusief voorbehouden aan complete bike outfitters (OEM’s).

Lees ook:   trek mountainbike 24 inch

Alle modellen van de nieuwe Rockshox Sid en Sid SL vorken worden geleverd met de herziene Debonair+ luchtveer en de nieuwe kroon. Afhankelijk van de prijsklasse verschillen de demperunits echter.Foto: RockshoxAlle modellen van de nieuwe Rockshox Sid en Sid SL vorken worden geleverd met de herziene Debonair+ luchtveer en de nieuwe kroon. Afhankelijk van de prijsklasse verschillen de demperunits echter.

Rockshox Sid SL 2024: superlichte voorvork voor XC-racen

De Rockshox Sid SL wordt ook geleverd met de innovaties op het gebied van compressieaanpassing, kroon en smeermiddel en luchtveer. In tegenstelling tot de Sid zonder het naamachtervoegsel komt hij, zoals gebruikelijk, met smallere 32-millimeter stanchions en is hij opnieuw herzien voor een lichter gewicht. XC-racers kunnen kiezen tussen 100 en 110 millimeter veerweg.

De modelversies van de nieuwe Rockshox Sid SL voorvork

In de topklasse Rockshox Sid SL weegt de lichtgewicht verende voorvork met 110 millimeter veerweg slechts 1352 gram en kost hij 1079 euro. Met de Sid SL Select is een goedkopere versie verkrijgbaar voor 819 euro. Net als bij de modellen van de Sid-serie worden de Sid SL- en Sid SL Select + -versies onthouden aan complete fietsfabrikanten.

De nieuwe Rockshox Sid SL moet een lichtgewicht wapen zijn voor XC-racers. De uitsparingen aan de onderkant van de dompelbuizen besparen waardevolle grammen.Foto: RockshoxDe nieuwe Rockshox Sid SL moet een lichtgewicht wapen zijn voor XC-racers. De uitsparingen aan de onderkant van de dompelbuizen besparen waardevolle grammen.

Nieuwe Sid Luxe schokdemper 2024

Rockshox vertrouwt vanaf 2024 ook op 3P-compressiedemping met vergrendeling, pedaal en open positie aan de achterkant. Om een onmiddellijke afslag bij veeleisende afdalingen mogelijk te maken, is de compressie van de demper bij hoge snelheid geoptimaliseerd. Zo moet de nieuwe compressiedemping sneller kunnen reageren op onverwachte schokken en crosscountry mountainbikers meer controle en minder vermoeidheid geven op de afdaling. Zowel in de open als in de pedaalstand is de nieuwe, responsieve compressiedemping actief. Dit wordt mogelijk gemaakt door een verhoogd oliedebiet in combinatie met een verhoogde lekbescherming dankzij een taps toelopende bumper aan de onderkant.

De nieuwe Sid line-up bevat ook een herziene cross-country schokdemper met de Rockshox Sid Luxe.Foto: RockshoxDe nieuwe Sid line-up bevat ook een herziene cross-country schokdemper met de Rockshox Sid Luxe.

De modellen van de nieuwe Rockshox Sid Luxe schokdemper

Terwijl de Sid Luxe met Select+ schokdemper alleen beschikbaar zal zijn op complete fietsen, kan de Sid Luxe Ultimate achteraf worden ingebouwd voor 539 tot 609 euro. Beide modelversies zullen verkrijgbaar zijn met Debonair- of Soloair-luchtveren. Uiteraard is de Sid Luxe schokdemper ook herzien voor een lichter gewicht: hij weegt minimaal 246 gram.

De nieuwe Rockshox Sid Luxe dempers worden ook geleverd met de 3P of 2P compressie aanpassing.Foto: RockshoxDe nieuwe Rockshox Sid Luxe dempers worden ook geleverd met de 3P of 2P compressie aanpassing.

Nieuwe Rockshox Twistloc Ultimate Remote

Om de nieuwe vorken en schokdempers te evenaren, heeft Rockshox de Twistloc-stuurafstandsbediening herzien. In de nieuwste versie zorgt de afstandsbediening van het chassis voor een nog nettere cockpit. Onder andere de compatibiliteit met de hendels van telescopische steunen is verbeterd. Twistloc-rijders kunnen kiezen tussen rechte of gebogen kabelgeleiders, evenals gladde of geprofileerde handgrepen.

De nieuwe Rockshox Twistloc Ultimate past nu nog beter bij de stuurafstandsbedieningen van Vario zadelsteunen.Foto: Cameron MackenzieDe nieuwe Rockshox Twistloc Ultimate past nu nog beter bij de stuurafstandsbedieningen van Vario zadelsteunen.