10 fietshandschoenen voor de winter: de Giro Pivot 2.0 in review

Bij de Pivot 2.0 vertrouwen de Amerikanen op het waterdichte OutDry-membraan. In combinatie met het robuuste buitenmateriaal ritselt de handschoen als een zak gummibeertjes. Maar aan de andere kant beschermt het tegen weer en wind. Een dun laagje Primaloft voering zorgt ook voor wat warmte. De badstof rand is slim gepositioneerd en strekt zich uit van de wijsvinger tot de rug van de hand, zodat je je neus goed kunt afvegen.

De Pivot 2.0 is ook goed uitgerust voor de weg naar huis op de weg. Aan de buitenkant en tussen de vingers van de winterhandschoenen zit veel reflecterend materiaal. Het touchscreen van de smartphone kan worden bediend met duim en wijsvinger. Een brede klittenbandsluiting maakt het gemakkelijker om in de ietwat logge handschoen te stappen.

Het exterieurmateriaal van de Giro is slim gekozen. Het neemt slechts een kleine hoeveelheid vocht op en is ook schoon geïmpregneerd. Alleen het kleine doekje op de wijsvinger zuigt wat water naar binnen. Bovendien maakt Giro gebruik van een OutDry membraan dat de Pivot volledig waterdicht maakt. Hevige regenval? Geen probleem. We hebben de pivot zelfs helemaal ondergedompeld en daarna droge vingers uit de handschoen getrokken. Dit maakt de Pivot 2.0 een echte slechtweerhandschoen en zeer geschikt voor natte dagen. Zodra het kwik echter de grens van nul graden nadert, is de dunne voering van de winterhandschoenen niet meer voldoende om de vingers warm te houden. Echt koude dagen verdraagt de Giro dus niet.

Dankzij de wijd openende klittenbandsluiting glijdt hij gemakkelijk in de Giro, die aangenaam is gevoerd met wafelfleece. Het draaipunt is licht voorgevormd, zodat het goed in de hand ligt en niet veel kreukt bij het vastpakken van het stuur. De vingers zijn over het algemeen vrij kort, vooral op de duim en wijsvinger. De extra lederen biesjes op de wijs- en middelvinger maken ze een beetje bol. Als gevolg hiervan zijn de rem- en schakelhendels nogal ongedefinieerd.

Lees ook:   rode mountainbike

Doordat de verschillende lagen materiaal aan de handpalm zijn gelast, zorgen de Giro winterhandschoenen voor een zeer veilige grip op het stuur in het algemeen. Alleen duim en wijsvingers kunnen wel wat siliconen gebruiken voor meer grip. De kleine gelposter op de buitenste hiel van de hand zorgt voor een goede drukverdeling aan de buitenkant van het handvat. Over het algemeen zou het materiaal echter wat flexibeler kunnen zijn. Bij het vastgrijpen rond het stuur wordt het behoorlijk strakker, wat op de lange termijn vermoeiend wordt tijdens het rijden.

Met de wind- en waterdichte Pivot heeft Giro een degelijke allrounder in het assortiment. Ondanks de Primaloft-voering is de Giro een van de meer gematigd geïsoleerde kandidaten. Het Outdry-membraan houdt het materiaal flexibel, zodat de grip op het stuur er nauwelijks onder lijdt. Aan het einde van de smal gesneden vingers is er echter overtollig materiaal dat het hanteren belemmert en ook de kralennaad van de touchscreen-rand op de wijsvinger irriteert. Het is moeilijk om met zweterige handen in de handschoen te komen, het veegoppervlak is smal en matig absorberend, maar erg lang, en het materiaal is ongewoon roestig.